Още нещо за интернет-подслушването…

Вчера с голямо отвращение изслушах как някакъв депутат от БСП, забравих му името, ни обясняваше как няма нищо лошо, даже е добре, че ще се приеме закон, който дава право на почти безконтролно следене на потребителите в Интернет. Негови опоненти бяха един адвокат (също депутат) и представител на „Електронна граница„. Разговорът беше интересен и информативен за мен.

Опонентите на идеята за безконтролно подслушване в Интернет изложиха много солидни аргументи защо подобен закон не трябва да бъде приет. Дадоха пример и с Швеция, която е отказала да приложи въпросната евро-директива, препоръчваща подобен акт. Обясниха много разумно на инатливия господин, че трябва да има регулиращ механизъм, за да не може просто ей така МВР, ДАНС или който и да е, да реши и да следи всеки, който си поиска в Интернет. Обясниха му, също така, че самата директива е с неясно бъдеще.

Аргументите, който въпросния господин имаше, в защита на това, че подобен контрол и следене в Инетрнет са наложителни, бяха смешни: Не трябва да сме черногледи! Под-законовият документ (правилникът за приложение на закона), който МВР (разбирай лицето Миков) ще напише, ще бъде ИДЕАЛЕН! И няма да допусне произвол и нарушаване на лични права! Няма! Всичко ЩЕ БЪДЕ ОК. Как може да се съмняваме и защо сме толкова черногледи, да си мислим, по подразбиране, че тази промяна в закона ще бъде използвана с лошо от МВР? Как не ни е срам да си мислим така!?. И, в същност, нищо толкова лично нямало да се събира… То, много повече лични данни можело да се съберат по входовете, където се въргаляли писма от мобилните оператори, в които пишело кой с кого разговаря…

Цинизмът и полицейщината на управляващата върхушка нямат край!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s