Защо никога няма да си сваля МР3 на Румънеца и Енчев?

Слушах Бого Шопов по Дарик в „Челюсти“. Темата беше за Интернет пиратството. Опонент му беше Енчев (от дуета Румънеца и Енчев). Говореха на различни езици. Бого обясняваше за свободния пренос на информация; за регулиращите механизми на пазара, които да стимулират потребителите да плащат разумни такси за сваляне на филми и музика; за това, че интернет е просто среда, не по-различна от всяка друга среда, в която може да има и неща, които излизат извън нормата. Говори за европейските стандарти; за механизми за компенсация на авторите…

Енчев главно фамилиарничеше с Бого, наричайки го непрестанно „приятелю“, без отношенията им да са предмет на дискусията. Основните му аргументи бяха свързани с това, какво трябва да се направи, за да се гарантират приходите на „творците“. Как точно да постъпват пари за авторите.

Няма да коментирам надълго участието му в „мюзикаутор“. Сродното му „Артистаутор“ искаха по 50 стотинки на диск с документален филм, озвучен от един артист, при оферта за тиражиране от трета фирма около 1.50…

Енчев удари и по своите фенове, които, уверен съм, поне 90% са регистрирани потребители на Замундата… Трябвало да им се спира интернета, ако сваляли повече от два пъти.

Няма да говорим за правата на тези фенове-потребители, които си купуват компютри със сиди устройства с регионална защита например, която може да бъде променяна само 5 пъти. Това го има и на лаптопите, с които по принцип се пътува… Това се прави единствено с цел защита на интересите на шоу бизнеса, към който Румънеца и Енчев принадлежат. След като изчерпиш позволените от производителя промени на региона, устройството се заключва и трябва да се отключи, а най-често смени, ako искаш да го ползваш с DVD дискове от друг регион… „Ние, от бизнеса така… Колегите от биснеса онака…“, говореше Енчев… Да, Румънец, да Енчев! В това ви е проблемът с мр3-ките и филмите в Интернет! Изкуството се комерсиализира и мутира от творчески акт, насочен свободно към масовата публика, в действие, целящо генериране печалба. Продукт. Стока. До толкова сте заинтересовани от печалбата, че качеството на продукта и верността на феновете не ви интересува много-много. До толкова, че сте готови да ги жертвате в борбата за печалбата си.

Освен това, няма да си сваля мр3-ка на Румънеца и Енчев, защото не ми допада музиката им.

4 comments

  1. Поддържам на 100%. Спомняма си преди време имаше едно съвместно турне на Еминем и Линп Бизкет, което беше в подкрепата на Напстер – програма за даунлод на mp3-ки от мрежата. Идеята им беше да подкрепят идеята, като дадат и гласност че трябва да се уважават авторските права.А не да се циври, че били окрадени и не се уважават като творци. Айде сега да не влизаме подробности защо не се купуват – един път е самото ни възпитание и възможностти, и втори път е самия изпълнителк – струва ли си.А и да си го говорим честно, повечето (да не казвам всички) изпълнители правят повечето си пари от турнета, да разчиташ само на прадажби на музиката си е меко казано – смешно и несериозно.

  2. Това на Еминем и Лимп Бизкет ми изглежда същото, но в друга опаковка.Чувал съм, че Металика имали изходи за всякакви записвачки по някои от концертите си. Да не записваш с джиесемче, а да си запишеш качествено концерта. Не знам дали е истина, но това е пътят.

  3. Това не променя съществено нещата, но ще го редактирам веднага. Извинявам се на Румънеца, явно не съм слушал началото. 😦

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s