Вайшнавският празник Радхащами в Скопие

Тези дни съм в съседно Скопие. Имам лични причини да посетя този град – да се видя с мои много добри лични приятели, но интересно е друго.

Преди време писах за добрия пример на Македония в сферата на религиозната свобода и търпимост – организираната през 2007 г. Световна конференция за диалог между религиите и културите. Тези дни, докато съм в компанията на свои близки тук, имах възможността да се присъединя към един, нека го наречем за по-удобно, индуски празник. Всъщност, празникът е вайшнавски. Казва се Радхащами. Според традицията на вайшнавите, Радха, вечната съпруга на Бог Кришна, се появява на осмия ден (ащами) от намаляващата луна (или две седмици след раждането на Кришна). Тя била намерена върху лотусов цвят, близо до селото Варшана в Индия. Радха за първи път отворила очите си, когато Кришна застанал пред нея.

По традиция, на този ден вайшнавите насочват своето внимание и изразяват почитта си към Радха, надявайки се по този начин да спечелят благосклонността на самия Кришна. Церемонията в храмовете е една и се следва повече или по-малко неизменена от векове. Включва медитативна част (повтарянето на ведическите мантри с и без музикален съпровод е обявено от ЮНЕСКО за едно от нематериалните културни наследства на човечеството), церемония по изкъпване на божествената двойка (абхишека), дискусия и, естествено, празничен пир.

Фотографиите (благодаря ти, Джо) пресъздават частично празника:

2 comments

  1. А македонската православна църква не скочи ли срещу тези… \“бесовщини\“, както те обичат да ги назовават?!?… 😉

  2. Трябва да ти призная, че \“бесовщините\“ основно вълнуват светини им Максим и Кирил (варненския и московския). Макетата са несравнимо по-толерантни от… нас.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s