За краставицата, водата в нея и гражданството на Дянков…

Ще започна с два цитата от Конституцията на Република България:

Чл. 110. Членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители.

Както и:

Чл. 65. (1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който НЯМА друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.

Вярвам, че тези два члена от Конституцията недвусмислено определят условието всеки министър да НЯМА двойно гражданство. Явно, „тия, с очилцата, дето пишат програмите“, (както Борисов се изрази пред тв Европа за членовете на МС, които използват очила, като признак на ученост, поне в конкретния контекст)  в голямата пушилка, която вдигнаха по доста въпроси напоследък в медиите (борба с дефицита, корупцията, реформиране на митниците и данъчните…), пропускат основни изисквания пред номинацията и избор на министри в България
Все пак, вестник Струма и списание Правен Свят не премълчаха формалното нарушение на основния закон на България – Конституцията, при назначаването на Дянков за един от най-важните министри. В отговор на поставения въпрос за очевидното несъответствие със Закона на избора на Дянков за министър, неговото министерство обаче отговаря повече от нелепо:
Уважаеми господа,
По повод публикуваното във в. “Струма” /стр. 1, 03.08.2009 г./ мнение на г-н Антон Сираков за гражданството на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дяков и в дух на колегиалност, ви предоставям позицията на Министерството на финансите.
Г-н Симеон Дянков е български гражданин, който през годините на служба в Световната банка е бил с дипломатически статут. Както без съмнение знаете, Световната банка е международна финансова институция, в която работят и сътрудничат експерти от цял свят, а нейният централен офис е разположен във Вашингтон, САЩ.
Като директор на дирекция “Връзки с обществеността и протокол” в Министерството на финансите ви уверявам, че назначаването на г-н Симеон Дянков на позицията вицепремиер и министър на финансите не е в разрез нито с Конституцията на Република България, нито с някой от законите на страната.
Като малък си спомням една касета с „хумор“, в която Мирча Кришан се готви за изпити… Всичко, което знае е за краставицата, която съдържа 98% вода и на всеки въпрос той отговаря с рефрена за корнишоните… На конкретния въпрос ИМА ЛИ ДЯНКОВ ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО, прес-службата му отговаря с обяснения за неговото българско гражданство и работата му в Световната банка, която (за огромна изненада на всички ни) се намира във Вашингтон, което, разбира се, НЕ Е в разрез с нито един закон в страната.
Така, запитани дали финансовият министър има или не двойно гражданство, което би изяснило въпроса с евентуалното формално нарушение на Конституцията на Република България, подопечните му чиновници отговарят с разяснителни просветни писма за структурата, характера и местоположението на Световната банка.

Отговорът съдържа обтекаемата формулировка, че назначението на Дянков „не е в разрез с Конституцията на Република България, нито с някой от законите на страната”, което ме кара да мисля, че избирайки думата „разрез” пресаташето избягва съзнателно думата „нарушение”. Можем да интерпретираме и така – пиарите на Дянков (респективно Борисов) ни съобщават, че  назначението му не е в „разрез” с духа на закона, опитвайки се да отклонят темата от факта, че назначението му всъщност е в „ нарушение” на буквата на основния Закон на страната, което в случая е единствено важно.

Тъй като темата е на около месец, а от тогава сме чули само декларация на министъра, че ще се откаже от американското си гражданство, а развитие май не е последвало, мисля, че този въпрос не е маловажен. Да не говорим, че отказът на Дянков от американско гражданство, логически, би следвало да ИЗПРЕВАРИ назначаването му за министър

Не знам за краставиците, но не всички ядат доматите с колците…
Снимка: Дарик Нюз

4 comments

  1. категорично не съм съгласен да изхвърлим бебето заедно с водата, само заради турците и Сакса. Мисля, че двойното гражданство не е проблем. Неспазването на законите Е… 😉 Кой демократично мислещ политик би отрязал всички нормални гласуващи емигранти?..

  2. Абе нали е \“наш човек\“ като Божидар Димитров! Още едно отстъпление на ББ от правилата – губи доверието на хората много бързо.

  3. nikiv25 Мажоритарен собственик на СБ е ФЕД.Следвайки 2 вековната си програма-\“ДЪЛГОВО РОБСТВО\“,С назначаване на свой чиновник в София (Дянков),се очакваше ФЕД да вкара в страната 10-ина мрд. долара ,като увеличи ввъншния дълг.България е от малкото европейски страни,чийто външен дълг е едва 60 процента от БВП. Дянков не го прави.Защо?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s