Нов вид телефонна измама… Но интересното е друго!

Вчера, по новините съобщиха за нов криейтив на телефонните измамници. Те винаги са в крак с времето! Актуалната тема днес е насилието в училищата и… Хоп! Звънят ти по телефона: „Синът ти се сбил. Набил приятеля си. Той починал в линейката! Дай 5000 евро и ще го измъкнем от затвора!“ Много са креативни измамниците! Нямат умора. Ако работеха за някоя PR или рекламна агенция – колко продукти щяха да се продават само в тази криза!..
По-интересно за мен е друго! Реакцията на МВР. Съобщението по новините (късните по бТВ) завърши с думите: „От полицията напомнят да не се доверявате на никого по телефона и да проверите истинността на фактите, преди да давате пари на непознати!„. Повтарям: ПРЕДИ ДА ДАВАТЕ ПАРИ НА НЕПОЗНАТИ! От полицията не ни предупреждават да НЕ даваме пари на непознати, а да проверим истинността на фактите, ПРЕДИ ДА ДАДЕМ ПАРИ НА НЕПОЗНАТИ. Тоест, можем да го изтълкуваме и така: „Полицията предупреждава да се уверите, че ако дадете парите, синът Ви ще бъде измъкнат от затвора за убийство на свой съученик. Ако не сте сигурни в това, НЕ давайте пари!“ Или така: „Преди да сте уверени, че човекът от КАТ наистина може да измъкне сина ви от затвора, за това, че е прегазил човек, не давайте пари! Давайте само ако имате 100% проверени факти, че това е възможно!..“ Логични и валидни интерпретации на предупреждението на МВР, нали?
Да видим и друго! Какво казва „красивият“ министър Цветан Цветанов? Казва, че „Полицията не e ефективна при разкриването на телефонните измами„, защото й пречат законите! „Органите на МВР не могат да бъдат ефективни при разкриването на телефонните измами поради законови пречки…“ Какви законови пречки? Такива: „Служителите на вътрешното ведомство нямат достатъчно бърз достъп до разпечатки от телефонни разговори…“
Едно си БаБа знае, едно си БаБа бае! Както и да се издъни МВР, виновни няма! Причината е в това, че МВР не може да следи ефективно и в реално време гражданите! Предполагам, че Интернет, торентите и SMS-ите са виновни за всичко!

One comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s