Ришикеш – обител на светци и богове

В туристическите справочници Ришикеш е описан като малък, тих и чист град, много подходящ за западните туристи, решили да прекарат няколко седмици на спокойствие. Намира се в подножието на Хималаите. И тук, както и в Харидвар, първите възвишения на планината ви подсказват за предстоящите пътувания и дестинации из величествените Хималаи.

Местните описват Ришикеш като най-свята обител на боговете. Място, където мъдреци и свети личности се подлагат на отречения и медитация. За поклонниците, Харидвар е поредната, вероятно последна по-значима спирка, преди да се отправят на Чхар Дхам Ятра – пътуване по четири свети места: Кедарнатх, Баринатх, Ганготри и Ямунотри – всичките над 3000 метра височина. За тях ще ви разкажа при следващото ми пътуване до Индия. 😉

Несъмнено, първата дестинация, която ще ви предложат да посетите е висящият мост над Ганг. Преди време той е бил въжен. Мястото е наречено Лакшман Джула. Според преданията, тук братът на бог Рама се е подлагал на сурови отречения. Наблизо е и Риша Кунд. Там двамата се изкъпали, за да се пречистят от убийството на Равана, който бил брахмана.

Прекосявайки реката по моста стигате до Пармартх Никетан – училище за момчета. И тук, подобно на Харидвар, се провежда Ганга Пуджа – почитане на свещената река Ганг. Преди да се мръкне, може да се разходите из региона, изпълнен с множество по-стари и по-нови храмове. Може и да ви направят татуировка с къна, ако имате 10 минути търпение да ви изрисуват.
Един от най-древните храмове е Бхарат мандир, в който ще видите Хришикеш Нараян – бог Вишну, господарят на сетивата. Според археологически изследвания, храмът вече е съществувал през 2 век.

Няма да съжалявате ако се изкъпете в Ганг на мястото, наречено Тривени Гхат. Тук трите свещени реки – Ганг, Ямуна и Сарасвати текат заедно. Това е едно от местата, където се провежда Кубха Мела.
Далеч не всичко, но вече сте видели по-известните места в Ришикеш. Време е да видите и церемонията по обожание на реката Ганг… Хората се събират на мястото, срещу статуята на бог Шива поне час преди събитието. Накрая и на вас ще ви предложат да почетете свещената река със светилник. Ако фитилите, напоени в пречистено масло, не стигнат за всеки, някой ще се хване за ръката ви, предлагайки по този начин заедно с вас огънче на майка Ганга.
След всичко, ако все още имате сили и настроение за авантюри, ви препоръчвам ресторанта към храма на ИСКОН (движението Харе Кришна), където, при висока хигиена и първокласно за Индия обслужване, ще ви предложат вкусна храна от южна Индия. Ресторантът е сред must see  в града.
На следващия ден тръгнахме към Вриндавана – до скоро се водеше село, в което има над 7000 храма. Според справочниците, населението е около 50 хиляди души. За него – другия път.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s