Двойното гражданство на натурализираните българи в САЩ

Нямаше как да не споделя този документ, тъй като се намирам в САЩ, където живее майка ми. Документът е становище на правосъдното министерство за договор между България и САЩ, влезнал в сила през 1924-та година, прекратен през 2003-та.

Документът е изпратен до  зам.-министрите на вътрешните, външните работи и регионалното развитие, а от там и до регионално звено на ГРАО.

Ето ви няколко цитата от документа, парафиран „за изпълнение и приложение“ на 13.10.2009 г.:

„… За българската държава е възникнало международно-правното задължение да признава на натурализираните в САЩ български граждани американско гражданство и същевременно да се счита по отношение на тези граждани, че са загубили предишното си, тоест, българското си гражданство… По своята същност, договорът… е договор за избягване на двойното гражданство.  В договора се съдържат материалните основания за изгубването на гражданството на една от договарящите държави при натурализиране в другата… Моля, да информирате подчинените Ви звена, чиято дейност има отношение към прилагане на договора. Подпис: зам. министър Жанета Петрова“

Както се казва, на спечелилите – честито! Чудно ми е само дали финансовият министър Дянков е натурализиран в САЩ преди 2003-та година?..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s