Протест: България не е Биг Брадър! 2010 не е 1984!

След като независими блогъри и членове на партия ЗЕЛЕНИТЕ стартираха кампанията „Обади се на депутат – спри тоталното подслушване“ и след като не видяхме удовлетворителни резултати от страна на депутатите, ние, от партия ЗЕЛЕНИТЕ, се обръщаме към всички демократи и свободомислещи граждани с покана да се присъединят към организирания от нас протест.

ПРОТЕСТ: 
14 ЯНУАРИ 2010 от 11:00
Площад „Народно събрание“

Една година след кървавото и насилствено потушаване на протеста на гражданите срещу безскрупулното управление на тройната коалиция, днес сме в ръцете на нова двойна коалиция: ГЕРБ и АТАКА, която отново нарушава гражданските ни права.


В милиционерски стил, управляващите от коалицията ГЕРБ – АТАКА са на път да приемат изменения в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които, казано най-общо, ще застрашат демократичните принципи и ще нарушат правата на гражданите, позволявайки нерегулиран и нерегламентиран достъп на МВР до лични данни. Освен това, типично по милиционерски, всеки един от нас ще може да бъде профилиран и проследяван според местоположението си, телефонните си контакти и Интернет трафика си.


П.П. Зелените, съвместно с групата „България е наша“, „Електронна граница“ и други формални и неформални граждански инициативи и организации, организира общ протест срещу предложените промени в ЗЕС, станал известен като Закон за електронното следене. Зелените канят всички организации, сдружения, политически партии и техните симпатизанти, определящи се като демократи, на общ протест срещу тоталното следене на електронната ни комуникация, мобилната ни телефония и трафика ни в Интернет.

Протестът ще се състои отново на 14 януари и отново от 11:00 часа, под надслов:

„БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИГ БРАДЪР! 2010 не е 1984!“

Каним  всички свободомислещи граждани, несъгласни с това, че настоящият парламент е сляп изпълнител на еднолична политическа воля, а не орган, излъчен от нас, избирателите,  който взима отговорни и демократични решения, за благото на гражданите на Република България, да се присъединят към протеста на 14 януари от 11:00 ч. на площад „Народно събрание“.

19 comments

 1. А бе вие не сте добре – айде стига глупости някой беше умрял да седне да ви чете пощите и да ви слуша телефоните – идеята е съвсем различна и правилна!Така трябва да бъде за да се оправим някой ден!Като дадоха така мечтаната ви свобода кво се случи – айде да не си говорим простотии и глупости!

 2. Деяне, от коментара ти разбирам, че изобщо не разбираш проблема. Няма какво да добавя. Ако искаш, може да коментираме в детайли, но трябва да докажеш, че си запознат с проблема. Ако не си, питай! Ще ти се отговори!А ние просто не искаме милиционерска държава.

 3. Драги Генов, за да посетите САЩ на какви параметри трябва да отговаря паспорта Ви, за да Ви допуснат до летището … като за начало?Това \“1984\“ е детска закачка със сегашното време.Кибик Блаже

 4. Драги Блаже,Сегашните параметри очевидно са напълно достатъчни. Така е от поне 5 години. :-)А закачката никак не е детска, а доста зловеща.

 5. Достъпът до интернет трафикът ни през пасивен интерфейс, трафичните данни, нарушената банкова тайна и мобилните ни разговори и съобщения се анализират от автоматизирани системи изграждащи профил. Всичко това ЩЕ се използва в съдът. Виновни до доказване на противното… Това ми напомня едни по-отминали (но не толкова отдавана) временаСърдитият Дидо Денев

 6. Къде в европейската директива е посочено изрично създаването на пасивен интерфейс за достъп?Как стои въпроса с анализа на данните които се събират за нас освен от интернет и от мобилните оператори, банковата система (в България няма банкова тайна), от публичните регистри на общините и т.н. и т.н. ? Всичката тази информация сбрана от различните източници на едно място автоматично се анализира и на практика за всеки от нас се знае кого познава, кои са семейството му, какви са бизнес контактите му, стойността на сделките, дневният график, това колко получава като доходи, както и доходите на роднините …Както е добре известно престъпният свят си има информатори в полицията и такива винаги ще съществиват. Въпрос на сума е, данните събирани за всеки от нас да попаднат в ръцете на банди занимаващи се с изнудвания, отвличания, обири, промишлен шпионаж и мн. др.Вместо да претендират от вътрешното министерство за още правомощия да покажат че са в състояние да използват не-малкото с които в момента разполагат. НАГЛИТЕ в случая е трудно да бъдат различени! Нагло и противозаконно е нахлуването в личното пространство на всеки един от нас. Вътрешното министерство в момента прави медийни фокуси за да ни заблуди, че точно арестуваните са извършвали отвличанията… Разбира се на това вече и децата не вярват!Просто е непоносима цензурата в медиите напоследък! До толкова са премазани медиите, че си налагат АВТОЦЕНЗУРА от страх…Разочарованият: Дидо Денев

 7. Ако обявят вечерен час и закъснелите набиват с палки престъпността ще намалее съвсем, не мислите ли? Що не вземат да въведат такива мерки, а? Почти същото е както това което успяха засега да прокарат със ЗЕС!? ЗАСЕГА…Поздрави: Дидо Денев

 8. Проблемът е, че чичковците милиционери искат дастъп до трафични данни във всички случаи, а не само когато е нужно. Това нарушава конституционни и граждански права поради факта, че имат право да ги използват тези Интернет конекции в СЪДЪТ!!! Тоест: заключват те и \“Ха сега докажи, че си невинен\“. Един вид, абсолютно всеки твърде лесно може да влезе в затвора. При такъв вид на ЗЕС, чичковците милиционери не се борят с престъпленията, а на практика ги създават- всеки който им е неудобен, който протестира или има активна гражданска позиция, повече от лесно може да попадне в затвора. Данните от мобилните оператори, данните от банковата и магазина, даннито от Интернет доставчика ни се обработват автоматично от системи създаващи социален профил описващ с кого общуваш, кои са приятелите и роднините, къде и кога ходиш, за колко пазаруваш, колко печелиш, какво притежаваш (движимо и недвижимо), къде в интернет публикуваш, на каква стойност са сделките на фирмата ти … … …Никъде в европейската директива не е описано, че трябва да се изгради именно интерфейс!!! Това е измишльонина на нашите чичковци милиционери.Институцията която ще контролира този интерфейс за достъп до трафичните ни данни няма да е само полицията!!! В средите на полицията винаги е имало и ще има информатори на престъпният свят и източници за твърде амбициозни журналисти…Тъй, като е въпрос на сума събраните за нас данни да попаднат в ръцете на конкуренцията, в ръцете на хора занимаващи се с изнудвания, обири, отвличания и мн. др. считаме, че не е дорасла нашата полиция и служби за такива високотехнологични похвати записани в закон.Вместо да претендират от вътрешното министерство за още правомощия да покажат че са в състояние да използват не-малкото с които в момента разполагат. НАГЛИТЕ в случая е трудно да бъдат различени! Нагло и противозаконно е нахлуването в личното пространство на всеки един от нас. Вътрешното министерство в момента прави медийни фокуси за да ни заблуди, че точно арестуваните са извършвали отвличанията… Разбира се на това вече и децата не вярват!Просто е непоносима цензурата в медиите напоследък! До толкова са премазани медиите, че си налагат АВТОЦЕНЗУРА от страх…Доста сърдитият Дидо

 9. Дидо,Моля те, доразвий идеята си как точно следенето и пасивният интерфейс преобръщат презумпцията за невинност; как ни вменяват вина, без да сме извършили престъпление? Стана ми интересно!

 10. Да, ще я доразвия. Ще се позова на юридическия казус… НО е и очеизвадноВместо да се борат с престъпленията, чичковците милиционери ги фабрикуват тези престъпления. По такъв начин повече от лесно всеки един от нас който им е неудобен може да се озове в затвора.Проблемът е, че чичковците милиционери искат дастъп до трафични данни във всички случаи, а не само когато е нужно. Това нарушава конституционни и граждански права поради факта, че имат право да ги използват тези Интернет конекции в СЪДЪТ!!! Тоест: заключват те и \“Ха сега докажи, че си невинен\“. Един вид, абсолютно всеки твърде лесно може да влезе в затвора. При такъв вид на ЗЕС, чичковците милиционери не се борят с престъпленията, а на практика ги създават- всеки който им е неудобен, който протестира или има активна гражданска позиция, повече от лесно може да попадне в затвора. Данните от мобилните оператори, данните от банковата и магазина, даннито от Интернет доставчика ни се обработват автоматично от системи създаващи социален профил описващ с кого общуваш, кои са приятелите и роднините, къде и кога ходиш, за колко пазаруваш, колко печелиш, какво притежаваш (движимо и недвижимо), къде в интернет публикуваш, на каква стойност са сделките на фирмата ти … … …Никъде в европейската директива не е описано, че трябва да се изгради именно интерфейс!!! Това е измишльонина на нашите чичковци милиционери.Институцията която ще контролира този интерфейс за достъп до трафичните ни данни няма да е само полицията!!! В средите на полицията винаги е имало и ще има информатори на престъпният свят и източници за твърде амбициозни журналисти…Тъй, като е въпрос на сума събраните за нас данни да попаднат в ръцете на конкуренцията, в ръцете на хора занимаващи се с изнудвания, обири, отвличания и мн. др. считаме, че не е дорасла нашата полиция и служби за такива високотехнологични похвати записани в закон.Вместо да претендират от вътрешното министерство за още правомощия да покажат че са в състояние да използват не-малкото с които в момента разполагат. НАГЛИТЕ в случая е трудно да бъдат различени! Нагло и противозаконно е нахлуването в личното пространство на всеки един от нас. Вътрешното министерство в момента прави медийни фокуси за да ни заблуди, че точно арестуваните са извършвали отвличанията… Разбира се на това вече и децата не вярват!Просто е непоносима цензурата в медиите напоследък! До толкова са премазани медиите, че си налагат АВТОЦЕНЗУРА от страх…Доста сърдитият Дидо

 11. Вижда се, че с промените в ЗЕС се цели заобикаляне на механизмите контролиращи „подслушването“ заложени в ЗРС!!!!!!

 12. Нека опростя въпроса си, Дидо:Да речем, аз вече имам профил – провел съм еди-колко си разговора с еди-кого си. МВР има данните кога, с кого и колко време съм говорил. С малко натиск върху мобилния оператор ще знаят и какво съм си говорил.После имат и данни за моя трафик – кои сайтове посещавам, в кои форуми пиша и т.н.Как ще изфабрикуват престъплението? Това е интересното и трябва да се знае от мнозина…

 13. НЕ Е \“БЕГ БРАДЪР\“ както пишете тук- ГУАНТАНАМО Е!!! Вие за терминът \“Оперативно интересни лица\“ чува ли ли сте??? Тежко на всеки който им стане оперативно интересен!!! Те и без закон следят, сега просто им трябва да си озаконят беззаконието. Именно безконтролен достъп с и дея – тотален контрол! Има си закон за разузн. средства ЗРС но на тях им трябват поправки в ЗЕС защото в ЗРС си има механизми за контрол, а така \“подслушването\“ ще е законно. Да попитам, защо уж депутатите от СДС и ГЕРБ ни защитават интересите (нали за това ги избрахме), а са гласували предавайки ни за този ЗЕС?????????

 14. Питам не за да се заяждам, а за да дам възможност да засилиш тезата си.В интерес на истината, Синята коалиция бяха принципно \“ЗА\“ в комисиите, а после, в пленарна зала, бяха \“ПРОТИВ\“. Защо трябваше първо да угодничат на Борисов така и не научих(ме), но добрата новина е, че натискът отвън си свърши добре работата и те вече са срещу промените, както и трябва да бъде.По-лошо е друго, но за това ще пиша утре, че днес имам доста работа. 😉

 15. Докато минат поправките в закона, ще твърдят, че се събират данни само за конекциите. Кога, с кого и колко време, кой е бил сайтът, какво си чел, какво си свалял… Проблемът въобще не е ясен на хората. Чета тук и чета там как коментирате… НО ВЪОБЩЕ НЕ ОСЪЗНАВАТЕ КАКВО НИ ГЛАСЯТ И ДО МОМЕНТА КАКВО СА ПРИЧИНИЛИ В НАРУШЕНИЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ НИ ПРАВАОсъзнавате ли, че трафичните данни ще се използват в СЪДЪТ!?Осъзнавате ли, че с този ЗЕС се заобикалят контролните механизми заложени в закона за разязнавателните средства ЗРСОсъзнавате ли, че няма точна дефиниция за терминът- \“Оперативно интересно лице\“!?Осъзнавате ли че от пасивно събиране на трафик, ВЕЧЕ не им е никакъв проблем да преминат без ДОКАЗАНА причина към АКТИВНО таковаОсъзнавате ли, че трафичните данни, нарушената банкова тайна, данните за позиционирането ви от мобилните оператори, публичните общински регистри, и още и още се обработват автоматично от системи създаващи вашият пълен социо-профил?!Осъзнавате ли, че полицията и службите немогат да се закълнат, че сред тях няма информатори за престъпният свят и за прекалено амбициозни журналисти?!Осъзнавате ли, че институцията която ще контролира този пасивен интерфейс за достъп няма да е само една?! Няма да е само МВРОсъзнавате ли, че в европейската директива никъде не се говори за създаването на пасивен интерфейс за събиране на данни. Ако изобщо подходът е създаване на интерфейс, искаме интерфейс, който се контролира само от полицията, а ТЕ не мислят подобно нещо…В случай на реализация с интерфейс, то за него се предполага от закона да не съществува регистър или контрол от страна на оператора за достъп до интерфейсът (а това не е така), тъй като е изцяло вътрешно решение на МВР!!! Така се получава ефектът на достъпа чрез интерфейс е изцяло вътрешен за МВР, оставен на тяхното добронамерено предварително искане на разрешение от съдия, или регистрация. Ако те решат да достъпят данни, но и да е поискано съдииско разрешение – могат и да не го регистрират вътрешно, имаме закононарушение по общите правила на ЗЕС, но същевременно нямаме механизъм за хващането му. Щом няма контрол, значи законът в този вид е неприемлив!!!Осъзнавате ли колко силно е разширено тълкуването на европейската директива?! Съществува разширяване на смисъла на директивата в добавено проследяване, и събиране на физическото местоположение на лицата в реално време (по мобилният Ви телефон). Това е принципен проблем, тъй като физическото местоположение НЕ СА „лични данни“!!!!!???Осъзнавате ли липсата на дефиниции за термини като \“Оперативно интересни лица\“ и „проследяване“ Това са най-общи термини и може да означават всичко („проследяване от любопитство“, неудобни граждани с активна гражданска позиция, журналисти не признаващи цензурата).За това категорично и безрезервно подкрепям протеста. Трябва да се огласи факта че в резултат на некомпетентността си нашите избранници пишат калпави закони с които погазват демократичните традиции извоювани от българското общество още в началото на прехода. Аз не приемам законът в тази му вид, защото той изисква пълно преработване до хармонизирането му с конституцията и останалите действащи в момента разпоредби! Съществуват подозрения за натиск върху МВР за въвеждане на такива мерки от страни застрашени от тероризма. Нека припомним, че степента на заплаха за България не е същата и нашите си проблеми са различни за да въвеждаме полицейщината само за да угодим на една или друга свръх-сила (държава)!!!Дидо Денев

 16. Подслушването си се прави от хора на ченгетата.Т.н. анонимни източници на информация/ АИФ/.Тези АИФ са телепати. Те чуват и виждат през очите на подслушваният човек.Телепати или медиуми все тая.Тези телепати създават досиета на хората.Те се подписват,че дадената инфо е вярна и могат да ти очернят досието отма.А ти се чудиш откъде такива работи има написани за тебе,а то ето откъде.От престъпници телепати,които са в услуга на ченгета,прокуратура,съд.Сега престъпното им подслушване ще се узакони.Ако питате някое ченге дали съществуват такива телепати ,ченгето ще отрече.Хората трябва да се държат в неведение зада могат да бъдат под-слушвани и манипулирани свободно без да се усъмнят в източника на подслушването – именнотези престъпници телепати.

 17. Г-н Генов,поздравления за протеста днес в 11ч Поздравявам и Даниел Денев и Марлон за коментарите и интелигентния анализ. Радвам се, че все още има интелигентни и свободни хора, оцелели от овчия страх на тълпата и даващи отпор на постсоциалистическите репресивни мотации. Могат да се кажат още много неща за мотивите, движещи съвременния БИГ БРАДЪРл Съвременната властова репресия е много по-коварна от СОЦ варианта, защото е политически а и правно нелегитимирана, адаптивна и високо-технологична. Биг Брадър не просто иска да плаши и манипулира, той иска да построи ИНКУБАТОР на послушание в самия бит, мислите и психиката на хората, иска \“МАТРИЦА\“! Нямя да стане!!!

 18. Zdraveite g-n Genov. Otnovo pozdravlenia za protesta i tova che niakoi vnimava ot vashite hora kakvi tekstove se prigotviat tiho mulkomk! Ne e li vreme da da se poiska mnogo strogo sudebno nakazanie kato zakonoproekt (dosta godini lishavane ot svoboda) za nereglamentirano proslediavane i podslushvane. Znaete, che tova se praktikuva taino ot mnogo predstaviteli ot vsiakakvi taka narecheni \“slujbi za sigurnost\“ s cel razchistvane na lichni smetki ili poruchki ot dosta vreme!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s