Среща с министър Цветанов по повод протеста

Преди около час приключи срещата на представители на Щаба на протеста с министър Цветанов и неговия заместник, г-н Вучков. Сред присъствалите бяха моя милост, Петко Ковачев и Мария Капон. След близо два часовата дискусия с господата, стигнахме до съгласие, по отношение на това, че така предложените промени създават възможност за нарушаване на конституционните права на гражданите. Уверихме ръководството на МВР, че в този вид, предложенията са напълно неприемливи за нас и, че ние ще позваме всички възможни средства да ги оспорваме и предотвратим. Обсъдихме, също така и постигнахме съгласие относно липсата на контрол и адекватни наказания спрямо служители на МВР, които злоупотребяват с данните, получени в резултат на разработки. Сред проблемите, които обсъдихме и идентифицирахме са и тези, с липсата на ясен регламент за сроковете на съхранение на получените данни, както и невъзможността гражданите да проверят дали са били разработвани и техни данни са събърани от МВР, ако срещу тях няма наказателно производство.

Министърът и заместникът му се съгласиха с нас, че протестът има своя смисъл и основание и заради това, че доста пожелания сме чули за последните 20 години. Тоест, за да има реален резултат, нужно е промените да бъдат или оттеглени, което по процедура изглежда не е възможно, или да бъдат внесени нови.

Обсъдихме и се съгласихме около реалната опасност да бъде нарушена тайната на кореспонденцията чрез имейли, ако предложенията бъдат приети в този вид.

Тук започна същинският диалог, извън обосноваване на позициите и тезите на страните. След уверенията, че лично министър Цветанов не би допуснал ведомството му да стане повод за нарушаване на гражданските права и свободи и след уверениетому, че те са за диалог и съгласие с представителите на гражданското общество, професионалните кръгове и политическите партии по проблема, г-н Цветанов ни увери, че ще бъдем поканени на обсъждането на предложенията в Парламента.

Важното в случая е изразеното от Цветанов мнение, че отказът от интерфейс е една грижа по-малко за МВР и готовността му да предложат алтернативни промени, в които посочените от нас проблеми да бъдат изгладени.

След като получи поздравления за успешната акция от тази сутрин, срещу някаква педофилска мрежа в България, че е осъществена БЕЗ ИНТЕРФЕЙС, брифингът пред сградара на МВР, след срещата, общо-взето, приключи.

Организацията на протеста продължава, защото точно сега е най-подходящият момент да отстоим исканията си и да доведем до отпадане на тези недемократични и ретроградни промени и да допринесем за създаване на приемлива за гражданското общество рамка, в която гарантираните от Конституцията права ще бъдат наистина защитени.

6 comments

  1. Струва ми се, че ще си прокарат закона без да им мигне, а тия срещи ги искат за да отсеят и намалят скоростта на протестиращите за жалост или не това е положението 🙂

  2. Вярвам, че ако ни избаламуркат по този начин, това само ще ескалира напрежението, а това, което Бобо не обича, са протестите. Ние няма да се спрем със сигурност! 🙂 Ако искат да почнат игра на нерви – воала! Но, не вярвам! Промените, в този вид, дори според Цветанов и Вучков, създават предпоставки за нарушения на Коснтитуцията! Думите им могат да бъдат доказани!

  3. Ами милиционери – какво искаме. :)Мисля, че не са се страснали от протестите, а най-накрая са направили юридически прочит на премъдрите си замисли, което прочее трябваше да е най-първата им работа. Обаче как хитро употребиха хванатия педофил, за да замажат гафа…

  4. Да, това с педофила си беше ловко измъкване, но добре се получи с поздрава за \“успех БЕЗ ИНТЕРФЕЙС!\“.. След малко ще кача видеото от БТВ.

  5. …Не трябва присъствието ни пред парламента да бъде дефинирано като протест,а като трайна позиция на гражданското общество и отстояване принципите на демокрацията.Камбаната трябва да бие при всеки опит ценностната ни система да бъде подменяна с обещания за \“сигурност\“,извинение с \“международното положение\“ или режисирани референдуми…Ако отстояваме цивилизационният модел на западната демократична система,трябва да приемем и недостатъците и…иначе – назад към 1984г

  6. Нека признаем умението на Бобо да \“играе\“, но че се страхува от протестите е факт и с този режисиран брифинг след вашето отиване \“на крака\“ в Централата на МВР???Не забравяме как след подобно посещение при Бобо и медийно манипулиране, се провалиха протестите миналия януари – тръгна се с едни ИСТИНСКИ искания, които после се замъглиха и … отблъснаха хората.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s