"Свобода" на словото или какво не показаха медиите от протеста срещу ЗЕС…

Днес, аз, Петко Ковачев (Зелените), Борислав Сандов (Зелените), Златина Станкова (Зелените), Гергана Николова (СДС) и Мария Капон (ЕНП) слушахме дебатите по Закона за електронните съобщения (ЗЕС) от балкона на пленарната зала в Парламента. Случи се нещо интересно. Някак, плановете ни да изразим своето неодобрение от милиционерските промени в ЗЕС бяха стигнали силно изкривени до г-жа Цецка Цачева. Председателката на Парламента беше разбрала, че ще се събличаме на балкона. Тя извика Мария Капон и й каза, че тя нямало да позволи снимки от протеста ни да излезат от парламента. Въпреки обяснението на Капон, че няма да се събличаме, а ще сложим жилетки с надпис „Аз не съм терорист!“, Цачева не остстъпи от желанието си да наложи информационно затъмнение. Казано по-просто – председателката на парламента, съдейки по ПЪЛНАТА ЛИПСА НА ВИДЕО РЕПОРТАЖ от протеста ни в сградата на Народното събрание, успешно наложи ЦЕНЗУРА на медиите в демократична България.

Цачева заплаши, че ще цензурира медиите с мотивите, че тя, ако трябвало, щяла да се съблече и да ходи гола по улиците, само и само да нямало „октоподи“ в България… Дано не го направи НИКОГА. 🙂

Искам специално на благодаря на фоторепортера Веселин Боришев от ТРУД и в-к Дума, които услужливо ни предоставиха няколко кадъра от първия по рода си граждански протест в Парламента, в защита на гражданските права и личната ни неприкосновеност.

…Естествено, квесторите ни помолиха на напуснем сградата, въпреки, че протестът ни беше безмълвен и кратък.

Въпреки обширните интервюта, които направихме след „парламентарния флаш моб“, почти нищо не се прокрадна в медиите. Явно ГЕРБ имат добри възможности да дирижират информационния поток.

Няколко фотографии от Веселин Боришев:

В името на обективността, длъжен съм да обясня, че след като информация за протеста ВЪВ сградата на Народното събрание се „процеди“ в БНТ, останалите телевизии направиха репортажи в своите късни емисии. Основно, информацията бе задържана в редакциите и не влезе нито в обедните, нито в ранните, нито в централните новини. Без да искам да говоря наизуст или да правя некоректни внушения, все пак ще кажа, че имаме достатъчно сериозни източници на информация, че видео материалите са били задържани и не са били пускани в ефир по-рано. Дали съществува връзка между декларацията на Цецка Цачева, че подобни снимки няма да излезат от Парламента не мога да твърдя със сигурност, но със сигурност „мълчанието“ по темата „сигнални жилетки в Парламента“ до последния момент бе показателно и недвусмислено. В този смисъл, благодарим на БНТ, че се прояви като общетсвена телевизия и повлече крак в информационния поток по темата „Протест срещу ЗЕС“ на 17 февруари.

9 comments

  1. Не се и учудвай.Все пак и да пръднат не смеят без ББ.А както знаем той е стар кадър от системата на ДС,МВР и частният охранителен бизнес.Нормално е структурата и начинът на ръководене/управление/ да бъде като в изброените по горе.Максимално се изкефих на кадрите!

  2. Пълни глупости!!!Имаше за вас и в BTV и в NOVA и по канал 1, кабеларките не ги гледам но със сигурност про бг и европа са Ви отразили глупавият протест. На това ли му викате затъмнение ? Аз ако бях на г-жа Цачева на мястото нямаше да Ви допусна до парламента въобще. Аман от циркаджии!

  3. Светльо, добре дошъл! Благодаря за коментара! Много е съдържателен! Само ще добавя, че НЕ мина в централните новини, мина в късните, след като БНТ наруши омерта. Добре, че минаха в късните новини от 22:00, след централните по БНТ, че можеха да го пуснат репортажа и в 03:00 или в 04:30…Това, което не знаеш е, че натист е имало.Основната тема ще коментираш ли, или нема нужда?..

  4. Слави, чак сега видях, че си IT специалист и кандидат на ГЕРБ, ще се радвам, IT специалисте, да говориш по същество, а не да се опитваш на си адвокат на ГЕРБ, които, след като не са те допуснали на избираема позиция в листите и не са те привлекли в екипа по ЗЕС, явно не те считат за нужен…

  5. Аз пък не одобрявам манипулативния начин, по който се представят промените в ЗЕС, включително и в горната анкета. Говори се, че някой ще ни \“…следи безконтролно…\“, а нещата изобщо не стоят така. И ако някой се поинтересува и прочете закона, ще му стане ясно. Но на някои явно им е по-изгодно да манипулират обществото. А и по телевизията може да ги покажат… Може да станат \“известни\“… Почтените хора няма от какво да се страхуват. Тези, които има за какво да ги е страх, пищят като ощипани госпожички за нарушаването на човешките им права. Жалко че успяват да подведат и други хора. Аз искам сигурност. Демокрацията е съвкупност от права, задължения и контрол. Другото е анархия. Безконтролната \“свобода\“ е свободия – разпасана работа, както казваше баба ми. И е също толкова опасна, колкото и липсата на свобода.

  6. Станева, аз пък се определям като демократ по убеждения и като човек, който няма какво да крие. По тази причина, смятам, че дилемата \“Свобода или сигурност\“ я лансираха Цветанов и Борисов, защото така им изнася повече. Тяхно задължение, като управляващи, е да осигурят и свободата (демокрацията) И сигурността… За сега, виждаме само показни полицейски акции и уверения, колко по-сигурно ще живеем, когато…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s