Селският хитрец в стъкларски магазин

Ранният Борисов. Снимка: News.bg

Популизмът е говорене. Не е действие. Когато популисткото говорене се превърне в действие, настъпва хаос. Да си припомним осигуровките, чието намаляване с 2% и последвалото повишаване с 1.8% бе определено от Борисов, като последователност

Същото стана и с големите енергийни проекти, които мнозина считат за инструмент на икономическа зависимост от Русия. За тях, Борисов, идвайки на власт, заяви, че се отказваме, в случая с петролопровода Бургас-Александруполис, а Белене пък замразяваме и търсим европейски инвеститори.

Това беше в началото. Думи…

Междувременно, Борисов смени тезата. Спря да се отказва и зачака екологична оценка, с което тотално отсвири референдума на бургазлии, а руснаците, естествено, извадиха подходящата еко-експертиза…

Същото, горе-долу, ще стане и с АЕЦ-а. Европейските инвеститори се сведоха до сръбски стратегически интереси, а от там, след няколко срещи с високопоставени руски политици и бизнесмени, Белене се върна отново под крилото на руския орел

Борисов демонстративно не обърна внимание на деликатния френски намек за отделянето от руското влияние…

Във вътрешно-политически план подобни действия вероятно са много рейтингови, но те са нищо повече от селски тарикатлък — щедри, често абсурдни или неизпълними обещания на едро, демонстрация на силни емоции пред и към медиите, артистично-контролиран гняв и предизвикано любовно обяснение на повечето водещи медии — все рейтингови действия, прикриващи управленска немощ и стратегическа кокоша слепота.

Във външно-политически план, поведението на Борисов може успешно да бъде сравнено с това, на слон в стъкларски магазин. Спомнете си трактора, с който Цветанов копае трупове — фамозната лекция на премиера пред фондация „Конрад Аденауер“… Така стана и с всички енергийни проекти, конституиращи руското енергийно влияние у нас.

Борисов напоследък. Снимка от Интернет

Всичките му словесни флик-флаци не му вещаят обаче нищо добро във външно-политически план. Да разгледаме изолацията, в която се намира Първанов — ревностен защитник на руските енергийни проекти. Коя е последната западна демокрация, която той е посетил?..

Именно в този контекст трябва да разглеждаме и категоричната, даже прекалено ангажирана за чужд дипломат в суверенна държава, позиция на американския посланик, Н.П. Дж. Уролик, който в прав текст ни съветва:

…Има два въпроса, които България трябва да си зададе – дали АЕЦ „Белене“ е икономически обоснован проект, като той трябва да се оцени по отношение на всички икономически параметри и на второ място дали осигурява енергийната сигурност за България и за целия регион… Кабинетът трябва ясно да се ангажира за „Набуко“…

Нека не си правим илюзията, че подкрепата или липсата на такава няма никакво значение за българското правителство. Моята скромна прогноза е, че без западната подкрепа, дните на този кабинет са преброени. Дано и Борисов го разбере. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Иначе, кризата може да свършва на Димитровден, но започва зимата. А, зимата се зареди с недоволство, нещата имат навика да излизат извън контрол.

5 comments

  1. По принцип не се ровя много в политиката, но страшно ми допада стилът и оформлението на статията. А относно анкетата – подвеждаща е думата \“безконтролно\“. Малко като анкетата, която либийското правителство било пуснало за нашите медици:\“Смятате ли, че трябва да се освободят българските медици, които убиха нашите деца\“ (по памет).

  2. Нещо ти е слаба граматиката. Американец ще ни учи, какво е добро за нас.Даже заповеди дава, \“кабинетът трябва ясно да се ангажира с Набуко\“. За него е добро това, което добро за САЩ и е прав като защитава техните интереси.Гледай го ти нахалника простак. Ама ти чии интереси защитаваш. Значи дали да има газ ще зависим вече не от руснаци, а от турците, като се построи набукото, което ще минава през Турция. С какво турците са по-добри от руснаците. А настъпили Доган и ДПС за техните кражби и безобразия в бъдеще, и турците ще ни врътнат кранчето. Набуко бетонира ДПС и Догановци и ги прави НЕДОСЕГАЕМИ ЗА НАС И НАШИТЕ ЗАКОНИ.Това ли искаш америкнфилче недорасло.Нека се строят Набукото и без нас. А ние това, което в наш интерес. И \“Белене\“, и \“Бургас-Александруполос\“, което е добро за нас и гърците.Нещо ти е нисък тавана и от амер.посолство по-далеч не видиш.В случая ББ не е хитрец, а ти играеш за чужд отбор(турския), за да губим в бъдеще ние и печелят турците и САЩ.НАЙ-ВЕРНИЯТ СЪЮЗНИК НА САЩ НА БАЛКАНИТЕ СА ТУРЦИТЕ, И ТОВА НЕ Е СЛУЧАЙНО.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s