Баба Горка и баба Пена — мозъчният тръст на ГЕРБ

Предстоящите избори тази есен се оформят като тежки, драматични и със сигурност, с висок експертен потенциал.  Признаци за това видяхме още по времето, когато Искра Фидосова пишеше Изборния кодекс. Не друг, а баба Пена и баба Горка провели проучването за знака, с който да гласуваме и се спряли на „хикса“ като най-подходяща и разбираема възможност, тъй като „чавката“ за бабите символизирала някаква птица, но не и възможност да изразят политическата си воля:

„За „Х” направихме едно проучване с възрастни хора. Съвсем добронамерено задавахме два прости въпроса. Г-жа Манолова ме наведе на тази мисъл и го експериментирахме. Питахме знаете ли какво е Х. Казаха да, знаем, две кръстосани черти. Знаете ли какво е чавка? Това е една креслива птица. Това отговаряха възрастните хора.” Искра Фидосова (Обсъждане на проекта за Изборен кдоекс в Комисията по правни въпроси към НС)

Пак те, Горка от Банкя и Пена от Бусманци, са в дъното на една от най-фундаменталните законодателни инициативи на ГЕРБ — специален Закон за чистотата на българския езикГоворенето трябва да е разбираемо за наборките на двете експертки.

Инициативата за чистота и разбираемост на българския език бе подета лично от премиера, генерал-лейтенант д-р Бойко Борисов, който започна подготовката на списък със забранени за министрите думи. Сега, към списъка спокойно могат да бъдат добавени и неразбираемите за връстниците на баба Горка от Банкя и баба Пена от Бусманци чуждици, като: демокрация, плурализъм, медии, криза — все думи, замърсяващи езиковата среда в България. Вместо тях, законопроектът ще регламентира употребата на звучни български изрази като „народовластие“ и други подобни.

Законът ще зададе стандарти, в съответствие с лингвистичните познания на премиера.

Думи като „синтаксис“ и „пунктуация“ са също непонятни и мъгляви чуждици. Забраната им ще реши редица проблеми със записването на СРС на хартия, а пълномощия за разясняване на правилната употреба на препинателните знаци ще има лично премиера по Нова телевизия. В сутрешния блок и при Карбовски.

Предлаганият от ГЕРБ законопроект спира употребата на сложносъставни словоформи, а думите, разрешени за употреба трябва да могат да се съберат записани на картони в компактна кутия, до скоростния лост на автомобил с висока проходимост. Така, речниковите единици ще бъдат удобни за употреба и разучаване от всеки. За чисти, според закона, ще се считат тези думи, които са лесни за произнасяне.

Законът естествено ще регулира и чистотата на езика в медиите. Граовското наречие и новоханският диалект се забраняват в пресата, радиото и телевизията. Все пак, в името на демократичните ценности, за някои региони ще се допускат специални новинарски емисии, например, новини на трънски.

Рекламите ще бъдат изчистени от чуждици и употребата на фрази като „кАжи, баби: Тенкю“ са недопустими.

В крайна сметка, Законът за чистота на българския език ще направи употребата на СРС напълно законна. Проблемът с огромния щат на МВР ще намери естествено решение — ще бъдат създадени специализирани СРС екипи от пуристи, които ще следят за чистотата на езика в личната комуникация на гражданите.

Очакваме развитие по темата от Народното събрание…

Благодаря на приятелите ми във Фейсбук за информацията, около законопроекта!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s