Няколко въпроса за Белене и ядрената енергетика у нас

Премиерът Борисов полага неимоверни усилия да убеди българския народ, че АЕЦ „Белене“ трябва да бъде построен, рисувайки апокалиптични икономически картини,  въпреки че 76% от него не желае строежа на централата, без да отговори на редица много важни въпроси:

 1. Има ли България планове и какви са те, за третиране и съхранение на отработеното ядрено гориво (ОЯГ) и радиоактивните отпадъци (РАО) от АЕЦ „Козлодуй“ и бъдещата АЕЦ „Белене“ (ако допуснем строежа ѝ)?
 2. Какви са перспективите в световен мащаб за добив на Уран и как това ще се отразява на цените на ядреното гориво за идните десетилетия?
 3. Има ли куража Борисов и компания да възобновят добива на Уран в България?
 4. Колко би струвало обогатяването му извън България, поради липса на такива технологии у нас?
 5. Ако бъде приета евро-директивата, ограничаваща износа на ОЯГ и РАО между и извън страни-членки на ЕС, какво предлагат Борисов и компания да се прави с отработеното ядрено гориво и как това ще се отрази на цената на ядреното гориво и ядрения ток?
 6. Има ли и каква е официалната информация за финансовата амортизация на АЕЦ „Козлодуй“ (за да може наистина да говорим за евтин ядрен ток)?
 7. Можем ли и на базата на какви финансови доклади да твърдим, че АЕЦ „Козлодуй“ се е изплатил и България само печели от произведената електроенергия (за да може наистина да говорим за евтин ядрен ток)?
 8. Имаме ли и каква е официалната информация за формирането на цените на тока от АЕЦ и възобновяемите енергийни източници?
 9. Знаем ли какви са механизмите, с които НЕК формира изкупните цени на фосилната, ядрената и зелената електроенергия (за да можем да говорим за истински свободен и конкурентен пазар)?
 10. Имаме ли информация дали при формирането на цената на АЕЦ „Белене“ са калкулирани най-малко следните неща: съхранение на ОЯГ и РАО, демонтаж на съоръжението и рекултивация на региона, след функционалната му амортизация?
 11. АЕЦ „Белене“ се намира, според доклад на БАН, в зона с много висока сеизмична активност и риск от земетресение над 7 по Рихтер с честота 2 зементресения на 100 години — какви са оценките за риска от изграждането и функционирането на централата, ако приемем, че отговорите на всички горни въпроси са задоволителни и приемливи?


Сигурен съм, че могат да бъдат зададени поне още дузина подобни въпроси и тъй като не съм чул и прочел отговори, които да са приемливи и удовлетворителни за мен, смятам да се присъединя към протеста срещу АЕЦ „Белене“ на 30 март, от 18:30 ч. на Ларгото, пред бившия Партиен дом в София.

3 comments

 1. Според разчетите на националната електрическа компания (НЕК) България има достатъчно мощности за да покрие вътрешното потребление от електроенергия че дори и за износ и без АЕЦ \“Белене\“. АЕЦ \“Белене\“ само ще доведе до увеличаване на финансовият риск. http://www.youtube.com/watch?v=BZmXttlwaK8 Според института за ядрени изследвания към БАН, АЕЦ \“Белене\“ не ни е нужна и е политика срещу България. http://frognews.bg/news_23024/Prof_P_TSvetanov_AETS_Belene_e_politika_protiv_Balgariia/ Според института за пазарна икономика ИПИ, АЕЦ \“Белене\“ ще е твърде скъпа, твърде неефективна и ще бъде непосилна тежест за българската икономика и българските данъкоплатци. http://ime.bg/bg/articles/rezyume-na-nezavisimata-ocenka-na-ipi-za-proekta-belene-1 Според ядреният експерт и бивш шеф на агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Георги Касчиев, АЕЦ \“Белене\“ е твърде рисков проект и е авантюра с непоправими последици.http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14939361,00.html Според енергийният експерт от Български енергиен форум (БЕФ) Димитър Иванов, АЕЦ \“Белене\“ не отговаря на националният интереси и е пробив в енергийната сигурност на България. http://www.youtube.com/watch?v=TFvGsRH_4cE Според министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, енергийният баланс на България е гарантиран и без АЕЦ \“Белене\“ а договорът ни за централата е \“клан не доклан\“. Според него \“някой фирми и държави са свикнали да сключват така споразумение, че да получават от 1 млрд. – 900 млн. за себе си, 100 млн. за партньора и 100 млн. за подкуп\“. http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/03/27/1066077_traikov_mejdu_pravitelstvoto_na_patrioti_i_klan_-/ И още стотици специалисти и експерти твърдят, че просто АЕЦ \“Белене\“ просто не ни е необходима.

 2. До проблемите във Фукушима не води самото земетресение, но липса на ток за помпите. Рискът при Козлодуй както и Белене е, че двете се намират в страна, в която понякога се прекъсва електроснабдяването, може и за няколко дена: http://www.btv.bg/news/bulgaria/bedstvia-avarii/story/436567740-Stotitsi_hilyadi_turisti_po_Chernomorieto_bez_tok_vtori_den.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s