За протестите, задръстванията и демокрацията в България

Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has.

Margaret Mead

Наскоро излезе доклад, че България е направила крачка назад в демокрацията си. Темата бе дискутирана в медиите вяло, но някакъв отзив имаше.

Предполагам, че за да анализираме нивото на демокрация в България е необходимо да си отговорим поне на три въпроса:

1. Как функционират институциите;
2. Как се държат медиите;
3. Каква чувствителност има гражданското общество към възможните проблеми.

Ще дам няколко примера:

1. Биреният запис на премиера;
2. Телефонното му назначение на футболен партньор, работещ на софийската аерогара;
3. Преговорите с Росатом за АЕЦ Белене, участието на български бизнесмен, консултиращ руската страна и сервилното отношение на правителството към заинтересованата чужда страна;
4. Приятелските отношения на премиера с този бизнесмен, въпреки че въпросният много лъже на карти;
5. Отношението на държавата и премиера към проблема с почти пълния монопол на пазара на горивата, държан основно от една компания, със собственик, който консултира чужда страна по казуса Белене;
6. Присъствието на повечето водещи министри в Банско, при откриването на ски сезона, в компанията и по покана на друг близък до властта крупен бизнесмен и последвалото „опипване на почвата“, с цел прокарване на законови промени, „опрощаващи греховете“ на въпросния, свързани с незаконното завземане на територии, надвишаващи договорените при концесията в Пирин с повече от две-трети.

Има и други примери, но тези ми хрумват на пръв поглед. Какво ни казват те? Със сигурност ни казват едно — държавата се управлява по полу-законен, вероятно и престъпен начин, в услуга на олигархични кръгове. Ако не сте съгласни, коментирайте.

Как се държат медиите? 

Спорно. Бързо забравената тема със записите не беше разгледана задълбочено. Вниманието беше насочено към евентуалния източник на записите, сякаш това, че човекът с каскета може да се окаже и отрицателен герой, щеше да омаловажи факта, че премиерът покровителства евентуални нарушения на закона и действа неправомерно, прекратявайки проверка за възможна престъпна дейност с едно телефонно обаждане, по силата на уговорка между него и друг висш политик – президента.

Футболното назначение, колкото да е комично, то е цинично по своята същност, която демонстрира крещящо нежелание на премиера да се придържа към правовите и демократични механизми на управление на една цивилизована държава, която има за глава не „диктатор-абориген“, а се ръководи от принципа за Върховенство на Закона…

Трансформацията в позицията на премиера по отношение на Белене, която преди 2-3 години за него бе символ на корупция, до жизненоважен проект, от който зависи българската икономика, е отново показателен за безсилието на настоящото управление да отстоява националните интереси. Участието на български бизнесмени в процеса по преговорите, но на чужда страна; неспособността на правителството да заеме твърда, национално отговорна позиция пък подсказва за възможна зависимост и от чужди икономически и енергийни интерес и лобита, а едностранчивото отразяване на проблема в медиите, почти без никаква алтернатива и аргументиран диспут по темата пък вероятно говори за огромен финансово-пропаганден стимул и зависимост, услужливо притъпяваща иначе изострения медиен интерес към чувствителни и продаваеми теми.

Хвърленият в очите на обществото прах, по отношение на цените на горивата и подписания напълно безполезен мораториум с един монополист отново показва неспособността на кабинета да защитава обществения интерес, в услуга на ограничен бизнес кръг с мощни финансови възможности.

Така стигаме и до актуалната в момента идея държавата да узакони 640 декара, незаконно ползвани от друга, близка до политическата класа бизнес структура, свързвана основно с един човек и неговите финансови инструменти, интереси и възможности… Изключая две-три Интернет издания, тази тема също е обречена на информационно табу, вероятно не без връзка с готовността на въпросния бизнесмен да достави огромен телевизор плазма за футболните пристрастия на премиера при неговото посещение в Банско, по негова покана…

Какво направиха гражданите?

При записите те предложиха, организирайки се основно в Интернет, една относително високо професионална експертиза на звуковите файлове, за разлика от наетите от БАН специалисти, които вече месеци не казват дали записите са монтирани, или не.

За разлика от масовите и влиятелни медии, други журналисти, организирали се в частен журналистически проект, успяха да получат експертиза от високопоставена и уважавана френска лаборатория, която никак не беше в интерес на Борисов. И този факт не бе удостоен с нужното обществено и медийно внимание, докато интересът към темата избледня до пълно безразличие…

Високите цени на горивата успяха да мобилизират хиляди да протестират по улиците, но това не бе достатъчно нито на политическата класа, нито на медиите, да артикулират ясно и точно проблема с почти пълния монопол на горивата, в полза отново на един бизнесмен неговата корпорация…

Казусът с Пирин и Банско по традиция мобилизира една сравнително активна и будна група граждани, които не са безразлични към хуманитарните, морални и обществени измерения на проблема със сервилното безсилие на държавата и правителството пред полулегалния бизнес и неговите посегателства над природните богатства на страната. Техните действия обаче трета седмица са почти изцяло пренебрегвани от медиите, претендиращи да имат обществена функция и самоопределящи се като четвърта власт… С много малки изключения (Медияпул, Дневник, Дарик, БНР, Пари и вероятно още една-две медии) за нарушенията и протестите се мълчи.

Въпреки сериозното ембарго, природозащитниците се справят да решават повече или по-малко успешно най-крещящите казуси, свързани с нарушения и действия, увреждащи околната среда, без никаква мисъл за бъдещето и поколенията.

Към всичко това добавете и драстично, почти трикратно нарасналия брой подслушвания и достъп до трафични данни, издаващ вероятен страх у властта от инакомислещи. Добавете и това, че лично вътрешният министър Цветанов до скоро е разрешавал по едно подслушване на всеки три дни. Замислете се и за това, че купуването на гласове е инкриминирано и как ли би използвал той вратичката в законите, позволяваща на министъра на вътрешните работи, който е и шеф на щаба на управляващата партия, да подписва такива разрешения за ползване на СРС? Не е ли това чудесна възможност за ГЕРБ да осъществи политически злоупотреби с този инструмент и да ползва неправомерно механизмите на властта по време на изборите тази есен?

Очевидно, констатациите за стъпка назад в демокрацията у нас не са преувеличени, а „малката група мислещи и отдадени хора има потенциала да промени света“, в който живеем. Случаите със спасените и природни обекти до сега, показват, че инициаторите, с подкрепата на всички нас, са единствените, които могат да го направят!..

Не ги псувайте, когато попаднете в задръстване, заради някое блокирано от тях кръстовище.

Подкрепете ги отново!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s