Безвреден ли е Шистовият газ?

Наскоро, правителството на България, оглавявано от министър-председателя Бойко Борисов, подписа концесия на американската компания Шеврон за сондажи с хидравличен удар и добив на Шистов газ в Добруджа.

До колко технологията е безопасна и безобидна, преценете сами:

Gasland. Част 1.

http://www.viddler.com/simple/459f1045/

Gasland. Част 2.

http://www.viddler.com/simple/f6f3126b/

За съжаление, viddler.com са премахнали двете части на филма, предполагам, заради нарушени авторски права…

9 comments

  1. Комита, другата страна има целия арсенал от про-правителствени медии в България и, вероятно, мощната финансова подкрепа на браншовото лоби. По-склонен съм да приема мнението на Емо…

  2. Някакви конкретни документи има ли?Защото на клипчета в \“тубата\“ сме гледали и как с мобилни телефони пукат пуканки, което естествено е невъзможно.

  3. Божо, то, в началото ни уверяваха и, че с Фукушима няма проблеми, а се оказва, че имал пробив и изтичане на разтопен гориво и едно на всеки двадесет деца в региона ще има рак на щитовидната жлеза…В интеренет има много нформация и за двете теми… Шистовият газ не е безвредна дейност. Никак даже…

  4. Явно има разлика между компютърната анимация (показваща добива) и действителното положение. Не вярвам всички тези хора (от интервютата на филма) да рискуват да бъдат съдени от газовите компании без действително да имат проблем.

  5. Дори да оставя след себе си радиоактивност, шистовия газ е по-добре от влиянието на азиатската страна от която в момента си внасяме газ. Лично аз съм склонен да приема такъв компромис с природата, защото вредите са реално по-големи ако не ползваме тази вероятна алтернатива.Плюс това, периспективата 'Зелените'да протестират нейде в бъдещето рамо да рамо със стерилизирани мозъчета от младежкото БКП, никак не е в услуга на първите.

  6. @trezven,Вероятно не си гледал голяма част от филма. Не е ли по-добре да пестим енергия и да няма нужда от прекалено производство, а не да ползваме замърсяващи природата технологии за добив.И всъщност какво да правим ние, които сме против БКП (и наследници) и искаме природата да остане? Понеже случайно ни съвпадат вижданията с БСП, да не протестираме ли?

  7. Един коментар от Сайта на Гоце:\“Франция, страна, в която на земеделците се чува гласа, е забранила заради възможни ЕКОЛОГИЧНИ щети (замърсяването на подземните води е необратимо). А в България може!Какъв ще е резултата: Шеврон иввестира и открива газ, после го добива и ние им го изкупуваме! Те си връщат инвестицията с добра печалба, после си тръгват. За нас нито газ, нито пари, унищожени земеделски земи около сондажите, замърсени подземни води! А стана ясно, че следващите години ще са кът храните и водата! Стратегически сме губещи!Като добавим, че ще има значителни дифузни емисии на метан (потенциалът му като парников газ е 21 пъти спрямо СО2), защо да слащаме прескъпа еленергия от соларни панели , ако с този проект унищожаваме търсеният ефект от възобновяемата енергия.Въпроси без отговори, защото политиците са ни безотговорни!..\“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s