Човекът на годината, според публиката

Трамваят, в който скинари пребиха правозащитници. снимка в-к Труд
Интернет публиката избра своя човек на 12011 година. Доктор Мила Бобадова спечели тази награда в конкурса на БХК „Човек на годината“. Приносът на г-жа Бобадова, с две думи е в това, че с активната си гражданска позиция и дейност е допринесла за инкриминиране на насилието на животните. Инициатива, която наистина протече в обществото ни и аз следях спорадично в течение на последните няколко няколко години. Познавам не един или двама активисти в тази сфера, но вероятно не всички са толкова активни, колкото Мила. 

Това, че подобна номинация печели по такъв категоричен начин наградата на публиката в годишен конкурс „Човек на годината“ (2011) за мен е симптоматично.

Никой не може да ме убеди, че приносът към правата на животните е по-достоен и важен от приноса към правата на хората и към обществото като цяло.

Твърдо съм убеден, че нормалното общество, основано на принципа на правото и Закона, е това общество, което може да гарантира правата на всичките си членове, вкл. и четириногите, а не обратното.

Няма ли законност, всичко е на повърхността. Повърхностна демокрация, повърхностна свобода на словото, повърхностни права, свеждащи се до правото да попсуваме реално или в мрежата телевизора, след като са ни облъчили с поредната доза политическа помия, беззаконие, безотговорност и безхаберие. И празни приказки.

Не мога, дори заради аргумента, да допусна, че всеки един от номинираните (част от които познавам лично): отказалата се Любослава Русева, Светла Енчева, Антоанета Цонева, Калина Павлова, покойният Дими Паница, Христо Комарницки, проф. Велислав Минеков, Атанас Чобанов, а и всички останали, имат по-малък принос към нормализацията на обществото ни и защита на правата на човека, от Мила Бобадова. Толкова по-малък принос, че трябва резултатите от гласуването на публиката за тези ярки личности, които обществото познава и повече или по-малко цени или обича, да са 10, 20 пъти по-слаби от тези, на ветеринарния лекар, допринесъл за защита на правата на животните.

Подобни резултати деформират обществените плоскости и перспективи. Изкривяват ги до таква степен, че за хората става нормално и приемливо един гей или циганин да може бъде пребит до смърт, пред бездейните и безучастни погледи на гражданите, а едно (умишлено или не) прегазено куче да предизвиква повече умиление от изхвърлено в кофата новородено…
И не ме разбирайте погрешно. Който ме познава, знае колко обичам кучетата.

Съжалявам, че трябва и аз да го кажа, след като Светла повдигна темата, тъй като самият аз съм сред номинираните за тази година, но не мога да го премълча. Нямаше да е честно спрямо съвестта ми и спрямо всички останали номинирани. Вярвам, че подобна награда на публиката има един важен положителен ефект и той е, че наградата на журито ще бъде друга.

5 comments

  1. Господин Генов,Трогателна е загрижеността Ви да бъде излъчен правилният и най-достоен Човек на годината. А фактът, че Вие сте сред номинираните е една случайност, от която ние, читателите на Вашия блог трябва да се абстрахираме. Защото…? защото трябва да вярваме в добронамереността Ви? Но как, когато Вие не вярвате в това, че три хиляди човека са гласували защото каузата на д-р Бобадова е била по техен вкус, колкото и на вас да Ви е нелепо ограничен нейният фокус. Но дори и да предположим, че сте прав, поведението Ви е жалко. Плачете на чуждия гроб, месите чуждата пита без да бъдете молен, без да Ви просят помощ. С удоволствие бих чула мнението на тези, зад които така войствено заставате. Да чуя мнението им за един човек , за който 3 хиляди души са дали своя вот. Искам ТЕ да зашлевят своя шамар на истината по лицето на д-р Бобадова. Вие, като някакъв месия , развявате един незначителен, жалък, фалшифициран (нали така?) вот и се възмущавате гротескно. Зад всичко това прозира… и вие знаете какво ще кажа, както аз знаех какво ще каже Емил Георгиев… грозна, дребна , смешна, жалка З А В И С Т

  2. Елисавета, благодаря Ви за топлите думи и високата оценка. :)Обърнахте ли внимание, че коментирам вече присъдена награда и предстояща такава, която НЯМА да бъде връчена от публиката?Или тези детайли са МАЛОВАЖНИ?Останете все тъй обективна и безпристрастна. 🙂

  3. Асене, за прават на двукраките плачат цял куп хора по най-различен повод и от най-различни организации, групи и пр. и пр. А освен това евентуалните потърпевши сами могат да отстояват правата си.За четирикраките ги е грижа малцина… Освен това те не могат да защитават правата си сами, особено притиснати от съвременната цивилизация. Така че наградата е не само справедлива – тя е свръхсправедлива.

  4. Д-р Бобадова е моя избор и ми се струва доста нелепо да съпоставяте кауза с кауза. Ако сте добре възпитан, бихте понесли с достойнство факта, че повечето хора предпочетоха инициативата на д-р Бобадова. Лично за мен насилието над животните води до насилие над хората. Насилието е насилие. Точка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s