Справедливост или линч, самозащита или саморазправа

Снимка от екрана на бТВ

Опиц раздели хората. Вместо да ги обедини. Дори в беззаконието сме по-зле от чужденците…

Когато започна процесът срещу Брайвик, 40 хиляди норвежци се събраха в Осло. Само в Осло! Събраха се, за да изпеят детска песничка, която масовият убиец не можел да понася… Хората от видеорепортажа изглеждат спокойни. Някои дори усмихнати. С болка, но и с вяра, че убиецът ще получи справедлива присъда.

Норвежците се обединиха в скръбта и вярата си във върховенството на Закона. Не съм чул достоверна информация някой в Норвегия да иска Брайвик да бъде хвърлен на тълпата или пък помилван.

И Брайвик, и Опиц, а и поддръжниците му, виждат „кривина“, която двамата са се заели сами да „изпрвят“.

За Брайвик, проблемът е в мултикултурализма и „ислямската колонизация“. За Опиц, по думите на защитниците му, вината е в… Жертвата.

Да, вероятно убитият е имал намерение да извърши престъпление. Да, вероятно наистина блокът на Опиц е обиран нееднократно (според репортажите, 40 пъти). Възможно е дори убитият да е извършил или участвал в други обири в този вход. Но е възможна и друга хипотеза…

Казват, че приятелката на жертвата живее във същия вход. Тя се самоубива веднага след убийството на човека, когото обича.

Това обаче за някои не е важно!

В България Опиц раздели хората. Едните искат справедлива присъда. Дори са готови да преглътнат това, че „иконописецът“ получава най-ниската възможна присъда и, че ще „лежи“ при условия далеч по-леки от тези, в които излежават присъдите си „обикновените“ убийци.

Опиц е необикновен убиец.

Групата негови защитници го провъзгласиха за герой. Сравниха го с Ботев и Бенковски. Наистина! За тях, той въздаде справедливост. Свърши работата на държавата и правоохранителните органи.

Опиц, според тях, наказа един наркоман, заради това, че многократно правоохранителните и правоналагащите органи не са си свършили работата.

Убитият има двама убийци. Прекият е Опиц. Другият е държавата с бездействието си.

Бил наркоман. Това присъда ли е? А аз съм вярвал, че това е зависимост. Даже съм чувал, че наркозависимите са далеч по-неагресивни от, да речем, пияниците. Или мутрите.

Преди време, само заради това, че попитах един човек какъв му е проблемът с моята кола, паркирана на разрешено място, той ми налетя и дори ме удари. А, ако имаше оръжие? Или ако аз не бях замълчал? Той беше чувствително по-силен от мен физически.

Дали щеше да е герой, за това, че е наказал справедливо един шофьор, който пречи на пешеходците?..

Думата ми е за наркоманите… Ами ако убиецът има алкохолна зависимост? Примерно? Алкохолът е по-опасен за обществото от твърдата дрога (хероин и кокаин). Не го казвам аз, а учени… Не твърдя, че Опиц е такъв. Само давам примери. разсъждавам върху относителността на обвинението „наркоман“… Колко шофьори са най-долнопробни пияници?..

Опиц раздал справедливост заради съседите, които били обирани близо 40 пъти. Сред аргументите в негова защита са това, че той е бил в състояние на неизбежна самозащита и, че частната собственост е неприкосновена.

Съгласен съм, че хората трябва да имат право да се отбраняват, когато са нападнати и да защитят собствеността си.

Извършвал ли е престъпление убитият Мариан Янчев, или е бягал, без да е извършил престъпление? Нападал ли е Янчев убица си, или е носел в джоба си отверка, с която би могъл да извърши престъпление, като обир? 40 или 4 сантиметрова е била отверката? Какъв е стандартът за хладно оръжие?

Превишил ли е правата си на самозащита Опиц? Мариан Янчев, скачайки през прозореца, коленичи за да запази равновесие, или се готви за атака?

Опиц, по думите му, прострелва Янчев от упор. В непосредствена близост от 1.5 метра. Според информация в публичното пространство, Янчев дори е прострелян в гръб. Не съм чел експертизата, не знам какви са фактите, но съдейки по публична информация, която Опиц не отрече в нито едно свое интерю, той не е бил в състояние на непосредствена опасност, която да предполага стрелбата. Нито е бил афектиран.

Очевидно, Опиц не е искал да изпусне жертвата си.

Защитниците му го наричат герой. За тях, справедливостта тържествува. Крадец и наркоман е получил това, което заслужава.

Да допуснем, заради разговора, че това е така.

Кой раздава справедливост и кой изпълнява присъди?

Тълпата? Или съответните институции в една правова държава?

Ако тълпата вземе законите в свои ръце и започне да раздава справедливост на основата на по-силния или по-масовата подкрепа, дали това ще е решение на проблемите с битовата и организираната престъпност?

Да, мнозина са пострадали от престъпления срещу техните личности или собственост, но не е ли така, че законите в едно общество съществуват, за да поддържат общоприетите норми за правилно и добро? Не е ли така, че законите са гарант срещу нередното и злото? Не е ли така, че саморазправата и отмъщението, без съд и присъда са несправедливост и зло?

Дали ще приемем една кривина да бъде изправяна с друга, която, превръщайки я в обществена норма, може да се окаже много по-голямо зло от 40 обира или наркозависимост?

Дали линчът е правосъдие? Дали саморазправата е самозащита?

Как ще реагираме утре, „когато се обърне палачинката“?…

7 comments

 1. Много ми харесва коментара.А на Йордан Опиц присъдата от 5 години за убийството с незаконен модифициран в боен газов пистолет даже е малка.Припомнете си,че и факта,че приятелката на убитото момче Мариан Янчев се самоуби 2 дни след убийството му.Лека им пръст…
  Aз подкрепям Р Е Ш Е Н И Е № 199
  гр. София, 10.09.2012 г.
  ►http://www.vks.bg/vks_p10_168.htm

 2. За мен това е нещастен случай – убит е един рецидивист от един афектиран, изплашен, побеснял и пр. бивш полицейски служител. Вилата на тъста я обираха три пъти – всичко метално прибраха най-вече. Като ударени бяха всеки път. Какво остава за 30 и повече пъти обир в дома ? Не мога да си го представя. Слава Богу, у нас не са влизали, но 24 часа има непрекъснато човек, от страх. Много хора са доведени до НЕИЗЛИЧИМ СТРЕС. Дали реакциите в това състояние са адекватни ? За мен не.

 3. Здравейте, г-н Генов. Гледах Ви по БТВ и реших да Ви пиша.
  Струва ми се, че имате предвид, че намерението на Опиц е било да убие крадеца. Вярно ли съм разбрал? И аз, както Вие, разполагам само с информация от медиите, но не мога по никакъв начин да стигна до Вашия извод. Според мен, това е убийство по непредпазливост, сиреч – непредумишлено убийство. Това, че има подготовка с промяна функциите на оръжието- тя не е за конкретния случай. Това, че Опиц го е взел със себе си – имал е основания, защото често си е патил от подобни хора. Чакайки полицията да дойде (а, кой с умисъл за убийство чака полицията да дойде!?), Опиц все пак е взел предпазни мерки за себе си и съседите си. Така че, г-н Генов, не знам как са доказали умисъл за убийство в действията му, освен ако той не си го е признал: „Да. Исках да убия крадеца.“. Доколкото знам, такова нещо няма. За мен, или адвокатът му е бил мноооого слаб или нещо друго от сорта е станало. За мен, това е непредумишлено убийство и затова тази присъда е доста тежка. За непредумишлените убиийства извършени от пияни шофьори, колко даваха доскоро? – пробация и условна присъда. За притежание на незаконно оръжие, колко дават – условна. Затова, не мога да се съглася с мнението Ви, че убийството е умишлено и че човека трябва да лежи реално. Ако имате по-конкретни факти, които да го доказват, може и да се съглася с Вас. Не мисля обаче, че имате такива.
  Явно просто изказвате емоционалната си позиция, което е разбираемо в подобни случаи. Искам да Ви видя със същия плам да пишете за всяка условна присъда при убийство на пешеходец. Защото какво по-умишлено може да има от човек, който знае че не трябва да пие, ако ще кара; че не трябва да кара със сто, при 50 ограничение; че трябва да намали на пешеходна пътека? – нищо. За мен, тези убийци са много по-умишлени от случая с Опиц и те заслужават да лежат по 10-20 години, но както знаем, минават с условна.

  1. Владимире, признавам, малко дългичко ми дойде Вашето мнение, дано не пропусна нещо.

   1. Да. Убийството на пешеходец, в следствие на употреба на алкохол, е умишлено и съзнателно действие. Както и убийството на невинни при челен сблъсък в следствие на безумно, просташко изпреварване… Трябва да има сурова санкция за това. Но, нали не живеем във век, в който кръвнината е правна норма? Трябва ли и законно ли е всеки да вземе в ръка карабина и да стреля напосоки при всяка несправедливост? Не е ли по-добре да искаме Законът да се прилага с цялата му строгост?

   2. В случая с Опиц Законът е приложен доста меко, признайте! 🙂 Кой доказан убиец ще лежи 4-5 години в общежитие?…

   3. Относто липсата на признание. Да. Вероятно няма такава. Признавам, не съм чел показанията на Опиц, а и не помня ясно заключенията на различните инстанции. Вероятно е пледирал невинен… Но липсата на съжаление, фактът, че нарича убития „боклук“ е показателен за отношението на убиеца към деянието…

   4. Казвате, нямало умисъл… Правилно ли съм разбрал, че вратата е била заключена? Че пистолетът е бил преработен така, че да може да стреля с бойни куршуми? Че куршумът е бил дебалансиран? Че е имало камера, с която е наблюдаван входа?.. Че Опиц е дебнел „на пусия“ жертвата си пред входа? Че отверката не била 40, а 10 см? Че жертвата се е опитвала да избяга? Че Опиц не е бил в състояние на афект и е осъзнавал действията си? Че животът му не е бил непосредствено застрашен?.. На кой от тези въпроси отговорът е отрицателен?.. 🙂

   5. Понеже взехте да теоретизирате относно хипотезите на други престъпления, да Ви попитам, по кой принцип на правото едно престъпление се „коригира“ с друго? От кога, кражбата се наказва с разстрел? От кога възможната нарко-зависимост е престъпление, а не болестно състояние?…

   …Мога да задам много подобни въпроси, но нямам време за губене. Ако не сте съгласен с мен, изразете мнението си тук, или в собствен блог, но не се опитвайте да примирите непримирими позиции… Явно имаме ценностни различия.

   Лека вечер! 🙂

   1. Г-н Генов, когато държавата, полицията, съда не им пука за теб, нормално е да се вземат нещата в свои ръце. Ако някой нахлуе в дома ми и застраши детето ми, просто ще изчезне безследно.
    Подавал съм над 10 пъти сигнали до Полиция за кражби, домашно насилие, вдигане на шум – нито един път нямаше адекватна реакция. Еми майната и на държавата, МВР и правосъдието!

   2. Ами, Томов, в това е разликата между Вас и мен. Аз вярвам, че линчът не е справедливост, както и в това, че Опиц не е бил при обстоятелства, описани във Вашата хипотеза. Иначе, ако някой нахлуе в дома ми и пряко застраши моя или на мои близки живот, ако разполагам с оръжие или физическите данни, вероятно не бих се замислил да ги ползвам. Но, пак, Опиц не е бил в такава ситуация. Опиц е седял на пусия и е дебнел жертвата на гюме… Това си е екзекуция… 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s