Проправилетсвените неправителствени организации

cekov

На заем от Стандарт

Борислав Цеков е шеф на Института за модерна политика (ИМП). Той и колегите му публикуваха следното съобщение във Фейсбук, на фен-страницата на председателя си:

Членовете на Управителния съвет на Института за модерна политика внaсят в Софийски районен съд тъжба за образуване на наказателно производство за обида и клевета по чл. 147, ал. 1 и чл. 148, ал. 1, т. 1 и 2 от Наказателния кодекс срещу лицето Цветозар Томов Томов, социолог, за изречени от него публично във Фейсбук груби клевети и обиди, които уронват репутацията на членовете на Института за модерна политика. Изявленията на въпросното лице са надлежно документирани и нотариално заверени. Подготвя се и граждански иск срещу същия за неимуществени вреди на стойност 50 хиляди лева.

ZvetiTomov

На заем от Аргументи БГ

Ще каже човек, кой знае какво е направил Томов, че да го заплашват с тези два члена… А хипотезата им е, че някой публчино разгласява позорно обстоятелство или приписва престъпления на друг. Сиреч, клевета…

Кое възпали „модерните политици“? Ще ви кажа! Наскоро ИМП оповести резултати от социологическо изследване. Доста любопитно, признавам, но и с доста впечатляващи резултати. Примерно, че след 20 години децата още ще изучават Борисов или, че Лейди Гага би гласувала за ГЕРБ, ако беше българка. Да не говорим за щедростта им към РЗС примерно, или към Марешки…

В свое интервю за БНР, социологът Цветозар Томов изразява съмнения в професионализма, с който социологическата група на ИМП, както и Националния център за изследване на общественото мнение, извеждат резултатите си. Социологът подлага на съмнение това, че при една анкетьорска мрежа, тази на НЦИОМ, еднаква извадка и рамка, двете организации стигат до различни, несъвпадащи резултати.

Междувременно, журналистът Любослава Русева коментира „новаторския“ подход на „т.нар.“ Институт за модерна политика в статията си за Редута, озаглавена „Лейди Гага в социологията„. В коментара си, Русева описва двама „абсолютни профани“, които все още не са поискали публична изява, но дори и да поискат, „ИМП вече са ги изпреварили“…

Така, неусетно стигаме до същността на конфликта между Борислав Цеков и един от малкото уважавани от мен социолози. Струва ми се, че този конфликт се състои в това, че ИМП не приемат критика и в лицето на Цветозар Томов са намерили уязвим противник, с когото явно смятат да се разправят публично и, очевидно окрилени от проправителствената си дейност, сипят закани за „сигурна съдебна победа“ с увереност, която би усъмнила всеки нормален човек.

През последните дни споменатата по-горе фен-страница изобилства от дитирамби във възхвала на непорочния избор на Цацаров за нов главен прокурор. Изпълнена е с безмилостно заклеймяване и разобличаване на „истериците„. Цитирам:

За първи път имаме публична конкуренция на кандидати за главен прокурор. Това е важна крачка напред! Досега главният прокурор винаги ни е бил просто съобщаван. Сега има трима кандидати, които са под светлините на прожекторите вече няколко седмици. Изслушването, което тече във ВСС от няколко часа и се предава онлайн е пълноценно и кандидатите демонстрират качества и защитават възгледите си. ВСС трябва да направи избор без да се поддава на партиен натиск както от управляващите, така и от опозицията. Опитите да се внуши, че имало нещо изначално нередно и да се истеризира около този избор са необосновани.

Натрапчиво се налага впечатлението за удобнaта, проправителствена неправителствена организация, която се е заела с неблагодарната, но явно удобна задача да громи „лошите“  организации.

Самият Цеков обаче бърза да внуши във фен-страницата си, че неговият ИМП е „…независима организация и не ползва финансиране от Сорос, американско посолство, „Америка за България“ и други политически мотивирани донори.“

Какво притеснява модерните политици? Очевидно е, че най-притеснителни за ИМП са въпросите на Томов, свързани с начина и професионалните стандарти, при които е проведено проучването. Иначе нямаше да избягват отговора на въпроса за това, какви точно са били отношенията им с НЦИОМ по време на изследването — въпрос на Томов към тях, който цитирам по памет, защото администраторите на фен-страницата на Цеков го изтриха… А от въпроса за качеството на изследването лесно се стига до въпроса с неговата обективност и ефективност. Това явно не се харесва на института.

Обидени на професионалната критика, била тя дори крайна, „модерните политици“ пропускат далеч по-скандални коментари за тяхната дейност, като публикацията в Биволъ озаглавена „Кокаинови крале“ финансират Института за модерна политика?

Пропускат и публииации във Фейсбук, които доста по-неласкаво и експлицитно ги описват с изрази, като: „неадекватни и злоумишлени непрофесионални действия“ и „службогонци и чужди мекерета„…

Те обаче са се заели с Цветозар Томов… Защо ли?

Аз бих го определил като „Синдром на пудела„. Всяко малко кученце, сигурен съм, че и вие имате практически наблюдения, се чувства силно, когато на другия край на каишката му е господарят. Тогава всеки малък Пудел или Пинчер се опитва да се изкара огромно, свирепо куче, подскачайки като маймунка на каишката, раздирайки се от лай по Добермана на съседа. Откопчано обаче, цялата му смелост се изпарява и то подвива опашка зад обувките на стопанина си

И понеже думата ми е за проправителствените неправителствени организации, в заключение, ще цитирам няколко заглавия на или за Цветозар Томов, за да добиете представа срещу кого лае „проправителственият пудел„:

Цветозар Томов: Борисов е престъпник по душа и по част от биографията си
Цветозар Томов напуска Пловдивския университет заради наградата на Стоичков
Цветозар Томов: Борисов се държи като мутра, паркираща пред нощен бар
Цветозар Томов: Правителството ще оттегли реформите, за да запази властта си
Цветозар Томов: България се управлява от диктатор, който година и половина превръща клиентелизма в държавна политика, а обществото – в тоталитарен ад
Цветозар Томов: Борисов трупа власт, но не умее да я упражнява

Стига, нали? Сравнете тези заглавия, а и думите на Томов в публикациите, които цитирам, с хвалебствията на Цеков и компания, ако искате да разберете по-ясно синдрома, който описвам.

А, за да е пълен циркът, трябва да кажа, че няма никак да се изненадам, ако същият български съд, който постанови, че министър Цветанов е невинен по делото, което съдия М. Тодорова заведе срещу него за клевета, отсъди в полза на Цеков. Тогава Цветанов обвини Тодорова, че „покровителства организираната престъпност“. Според съда, министърът, „в качеството си на политик имал право да изразява мнение“. И то какво!..

Сега обаче, в качеството си на професионалист, Томов не може да изрази мнението си по отношение на вероятно калпаво свършената от негови „колеги“ работа, защото те отмъстително ще се вкопчват в критичните му думи, търсейки реванш за всичко и всички, дръзнали да ги критикуват.

Колко удобно!.. И колко жалко.

12 comments

  1. Анонимнико Иванов, кое е манипулация? Коя част от думите ми е лъжа? Или невярна? Или неточна?.. Нима никой не познава Б. Цеков орез годините?..

   Ами тази възхвала на Цеков към Томов, преди да се обиди „професионално“?.. 🙂

   http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3AIt2Yp4XiLIUJ%3Awww.btsekov.com%2F%3Fp%3D982

   Весела Коледа!

 1. От публикувания от вас линк се вижда, че г-н Цеков е подкрепил определени оценки на Цветозар Томов. Какво означава това – че винаги трябва да споделя вижданията му ли? Глупости. В безсилието си се опитвате елементарно да манипулирате, г-н Генов! Падате ми в очите. Поинтересувах се и намерих във Фейсбук защо г-н Цеков и екипа му са дали под съд г-н Томов. Няма нищо общо с това, което вие пишете тук. Просто лъжете или чул-недочул си пишете в защита на вашия партиен съмишленик Томов (нали не бъркам, че в последните местни избори Томов беше кандидат от вашата партия?) . Причината да е даден под съд Цветозар Томов е, че е оклеветил Института за модерна политика, че е „крал пари“ и че са „мошеници“. Това ако не може да го докаже са си клевета и обида и ще трябва да си понесе последствията. Що се отнася до оценките ви за ИМП – тях не споделям, защото е достатъчно човек да си припомни или да бръкне в Гугъл, за да види, ИМП беше първата и единствена неправителствена организация, която още в първите дни на това управление да отправя системни остри критики към Борисов и ГЕРБ. През 2009 година нито вие, нито БХК, нито друг критикуваше. Къде бяхте вие тогава, г-н Генов??? Докладите на ИМП за папламента и позаконите и за злоупотребата с подслушванията и полицейското насилие, за добистки е закони и тн се наложиха като общоприета истина и до ден днешен са еталон за принципна, компетентна и задълбочена критика на властта, а не дежурно предизборно лаене като вашето. Що се отнася до г-н Цеков, не зная друг политик да е толкова последователен в критиката си към Борисов, защото помня, а и парламентарните стенграми помнят как той още през 2003 или 2004 го нарече от трибуната на НС „мутра с пагони“. Така че не се опитвайте да лъжете и да манипулирате.

 2. Ооо, триете, г-н Генов веднага щом разрбличих лъжите ви. Мноооого гражданско, мнооооого голямо уважение към чуждото мнение. Обикновено комплексирано кариеристче сте вие. И лъжец!

 3. Хайде поаече няма да се занимавам с тебе. Блогчето ти има гигантска аудитория от 20ина души и не искам и аз да правя калабалък.

 4. Младежи стига с тези глупости. Тия и двамата са … хвани единия и удари другия. Асене, ти поне си мислещ човек, защо се набутваш в махленските спорове между двама, канални-политически плъхове? Цеков успя да се пробута из редиците на НДСВ, за да стигне до парламента и да започне да касира в кеш властта, която имаше. А Цветозар Томов си е придворен лакей на БСП от време оно. Всъщност ако не беше БСП този и преподавателска кариера нямаше да има. Е разбира се Томов им отвръща с любов, като излиза и казва удобните данни пред обществото. Проследи назад и ще видиш.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s