Срамът „20.225% активност“

20.225%

Това съобщи Централната избирателна комисия… След едномесечна (дез)информационна кампания и политически напъни, след два дни трескаво смятане ЦИК отсече: „20.225% активност“.

Всички са доволни. Всички са спечелили, а опонентите им — загубили… ГЕРБ не загубиха, но май и не спечелиха. БСП не успя да ги разгроми смазващо преди парламентарните избори.

БСП преброиха твърдоглавите си избиратели. Дори отчетоха и стотина хиляди повече от подписалите се в подписката, които се завлякоха до урните да отговорят както столетницата поиска. Не успяха да се изложат изцяло, но ще се хвалят и ще лежат на тази кълка до изборите през лятото…

И Кунева спечели. Никой няма да я упрекне, че не е успяла да мобилизира хора за бойкота. Ще сгреши обаче, ако разчита на подобен успех на изборите за 42-ро НС. А бойкотът й е повече от логичен, при условие, че „принадлежи към хората, подкрепащи ядрената енергетика и АЕЦ „Белене“, но разчита и на модерни, зелени гласове…

Сините пък потриват доволно  ръце, вероятно дори се радват на едни близо 550 хиляди „десни“ гласа. Предполагам обаче, че ги е страх да се замислят колко от тях са си техни и колко са една идея по към центъра…

Парадоксално, без публично участие чрез медиите, в информационната кампания, спечелиха и Зелените и техния инициативен комитет. Ясно е, че мъгляво формулираният и съмнително законен, включващ повече от два отговора въпрос не изясни дали българите искат или не искат ядрена енергетика. Тоест, тази тема тепърва ще се политизира, а всяка бъдеща авария или политическо действие в развитите демокрации срещу атоните централи ще ги приближава все повече до реалния политически дебат и живот.

Спечелиха и от ВЕИ сектора – тепърва ще се говори те ли продават тока скъпо, или регулаторите и разпределителите паразитират върху системата.

Загубиха само гласоподавателите. Загубиха от огромната злоупотреба с иначе положителния инструмент на референдума. Загубиха, защото политическата класа реши да го употреби като (пред)изборен инструмент, а не като инструмент за допитване до народа. За тази злоупотреба солидарно отговорни са БСП, че замислиха манипулацията и ГЕРБ, че я профанизираха. Виновни са обаче и всички тези, които имаха ресурса да сезират Конституционния съд, но не го направиха.

Още по-трагично ще е, ако тези 20.225% са натаманени, а не реални. Без значение нагоре или надолу е дърпано. От това ще загубим дори повече от всички досегашни изборни манипулации. Солидарно отговорни ще са всички: партиите, конституирали ЦИК, президентът, назначил комисията и всички членове на изборната администрация, които си траят от избори до избори като комунисти на разпит и никой от тях не иска да изобличи порочната практика.

За едната заплата или Бог знае защо…

Още по темата при Комитата или в няколко интересни видео коментара в извънредното издание на Гневните „Аз нали ти казах?!“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s