За монополите и площадния ляв популизъм

protest

Снимка, на заем от Интернет

Думичката, която генерира омраза и мобилизира масите за протестни действия е „монополи„. Ако човек иска да е симпатичен на „народа“ и да звучи социално-ангажиран, той трябва да пуска често-често тази думичка в употреба. Друго условие за успех е да поискаш държавата да се намеси, а ако искаш да пожънеш пълен успех, трябва гръмко да се обявиш за национализация на ЕРП-тата, каквото и да разпираш под това съкращение.

Да видим какви са фактите, които всеки, който иска, може сам да научи, следейки информационния поток и прочитайки 2-3 смислени анализа по въпроса.

Като човек, живеещ в София, ще дам за пример ЧЕЗ.

В момента държавата определя както входните цени на тока на ЧЕЗ, така и изходните. Както цената на енергията, така и цените за преноса (разпределение, достъп, диспечиране и т.н.).

Успоредно с това обаче се е надигнала и мощна лява популистка манипулация. Слушаме обяснения за лошите монополи и частните собственици, които „пият кръвта на народа“ (цитирам думите на един от „лидерите“ на протеста пред камерите, след като напуснаха кръжока по народовластие при Плевнелиев)

В какво е проблемът и защо твърдя, че става дума за агресивен популизъм?

Проблемът е в това, че държавата, чрез НЕК, задава правилата и на „входа“, и на „изхода“ на разпределителя ЧЕЗ. Много експерти, дори и такива, които са ЗА ядрената енергия по принцип, се обявиха против Белене именно с мотива, че е финансово невъзможен. Мнозина твърдят, че това се прави именно заради заради червения проект БЕЛЕНЕ. Проблемът с цената на тока е в таксите (втората част на сметката, която получавате), а не в самата цена на изразходваната енергия!..

Какво може да се направи, за да се облекчи проблема трайно, а не с държавен указ за сваляне на цените, подобно на ситуацията, която видяхме наскоро в Русия — Путин се караше на министрите, че руснаците били получили високи сметки за ток и топлинна енергия?..

Това, което аз бих приел за логично, е следното:

 1. Освобождаваме пазара, така, че да може клиентите да избират доставчика си;
 2. Освобождаваме пазара така, че клиентите да могат да избират вида ток (кафяв, зелен, ядрен);
 3. Създаваме енергийна борса, с което оставяме в историята и НЕК и Белене и решаваме проблема с цените.

Ако много искаме да се правим на американци, можем да направим и четвърто нещо. Тогава можем да помислим и за либерализация на разпределителите, което пък би означавало нови преносни мрежи. За България не изглежда много реалистично…

Обаче левите експерти-манипулатори и защитници на Белене, както и радикалните леви „лица“ на протестите, които доминират с агресивната си некомпетентност над хората от протеста, няма да коментират тези варианти.

За тях е важно примерно да направят повърхностен паралел между силно олевялото движение Occupy и ситуацията у нас, с цел да извлекат незабавен политически дивидент, критикувайки „лошия“ и „нехуманен“ капитализъм, а нашите „окупатори“ и неефективната демокрация… Меркантилно и конюнктурно е това. А този вид политически опортюнизъм обикновено се наказва. Така стана с Борисов. Така ще стане и с левичарите-популисти.

А вие, като чуете лафа за лошите частници, лошите корпорации и лошите монополисти, не бързайте да приемете нещата на доверие, ами се поинтересувайте за повече детайли.

13 comments

 1. “ ами се поинтересувайте за повече детайли“
  Правилно!
  Предлагам нещо от сферата на детайлите без да твърдя, че е вярно (който разбира от електроника, той да прецени).
  http://genek.info/?p=23568

 2. Имаш печатни грешки.
  Цената на тока би паднала още, ако:
  1. СЕ ПРИВАТИЗИРА И НЕК. НО едва ли ще се намери някой да ги купи с дълга им. А този дълг е натрупан покрай проекта Белене. НЕК ги спасяваше, ползваха си го като свой. И да се намери някой, той ще е РУСНАК, а това е супер опасно.
  Може дългът на НЕК да се плати от бюджета, но те сега са ангажирани с мисли за ПАРИТЕ от ЕС, които ги дават, ако имаш планове по отраслите. Сигурно може да се измисли и някакво ремонтиране на НЕК, но докато е държавен – едва ли ще стане.
  2. Ако ЕРП-тата спрат да слагат такси за КРАЖБИТЕ НА ТОК ПО ТРАСЕТО, дори техни служители, се оказа, че НЯМАТ дори електромери, и си ги осчетоводят като ПРОИЗВОДСТВЕНА ЗАГУБА, то би трябвало да получат и отстъпка при данъците. Костов го предложи това няколко пъти.
  3. Ако се вкарат в играта още разпределители и преносвачи, които да са избираеми. Ти го каза, В момента те са МОНОПОЛизирали пазара, и в комбинация с ДЪРЖАВАТА и ДКЕВР държат умишлено високи цените и си покриват дори клечките за зъби на собствената трапеза.

  1. Цитат:“ това ли е най- големият проблем на България??? студентите са на студено, болниците- под всякаква критика, а не какво-протестираме за един паметник?!- осъзнайте се!!! Малко по- късно се осъзнахме, не без помощта на същия този човек. Паметниците няма да ни оправят бъкиите.Независимо от идеологическите виждания на всички нас, едно ни обединява- да изгоним мафията! Не се делете. Не разделяйте протестите на леви и десни, нямате право! Чегевара е най- големия противник на това правителство и преди дни на Бузлуджа за малко да го свалят, защото е било на косъм да се докопат до Станишев и да го набият, само полицията го е спасила.така че Чегевара само ще помогнат на протеста. те запалиха протестите зимата, те споделят идеологията на зелените за спасяване на природата. Кое ви смущава??? Заради един паметник ще позволите да ни разделят?

 3. Dokato prezident,pravitelstva,narodno sabranie se praviat na utrepani i nisto ne kazvat kak pensionerite pone ste si platiat nadutie i falsivi smetki za tok,protestite niama da sprat,zlobata i netarpimostta na narodonaselenieto ste gi pomete,nerazumat ste zamagli i ostatazite ot razum i..KRAHAT na Bgdarjavata ste e neizbejen……….

 4. Даааа……… много хубаво казано, само че има господин Генов имате една много голяма слабост на тезата за „добрите инвеститори от ЧЕЗ и тя е в имената на членовете на надзорния им съвет…….ако сте честен сам ще си ги допълните ж статийката и ще дадете обяснения защо според вас те са добрички….Знам, че няма да го сторите, но пък хората не са тъпи и знаят и имената и прякорите….. Затова внимавайте като пишете, проличават вашите кукловоди.

 5. И нещо много важно- Цитираните тук хора от протестите нито веднъж не са се обявили за национализация . Обосновавайте твърденията си, иначе миришете на политтабло!
  Явно зелените приемате левите за класов враг. Ами много зле за вас, защото навсякъде по света зелените са леви! и то крайно леви. много лошо впечатление правите с това, защото ползвате похватите на Олигарски за водене на подла компроматна война. Май се уплашихте, че движение за граждански контрол взе доста гласове на изборите без партия, без структури, без известни лица, ей така от нищото, при зверските манипулации , а зелените не бележат възход въпреки че са организирана партия от много време. Това е показателно- отнасяйте се честно с хората и те ще се присъединят, иначе губите, или търсите пари- това е!

 6. Друго, което усещам много да ви дразни, е че ДГК не иска да направи партия, тоест, вие сте част от статуквото, а те са по- революционни.АМИ ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА.Но ако сте честни, защитете решението си да сте партия с аргументи и дайте на другите правото сами да избират как да участват в политиката- дали като група за натиск или като партия. Така е демократично- нали сте демократи.

 7. Също така, от телевизионните ви изяви усещам, че ви дразни много това, че ДГК са надмогнали политическите си пристрастия, готови са да оставят дадена кауза, когато тя се компроментира от нечисти инереси и да продължат радикално да търсят решение на проблемите. Лявата им идеологическа ориентация ги прави също много опасни във вашия замъглен поглед, защото са нова потенциална лява сила. казвам замъглен, защото гледате на света като Станишев- съдите за останалите по себе си. Само че те не искат да правят нова лява алтернатива, искат да се случат няколко прости неща, които ще доведат до крах на мафията.

 8. Всъщност, последното май най-много ви дразни, което е жалко. И което показва неискреното ви участие в тези протести. вие сте партия и търсите партийни дивиденти. Тоест- имуществени. При ДГК и да има партия, тя ще е само средство, никога цел. просто защото имат ясни цели- искат да живеят достойно с труда си в уредена държава с ясни и еднакви за всички правила. Защото са уверени в себе си, и знаят, че при равни други условия, ще имат много по- успешна кариера от много сегашни олигарси. Просто и честно- ето това е интересът на всички способни и трудолюбиви хора, обикновени хора, които сега са потиснати и принудени да слугуват на тази мафиотска система.Вашият интерес вече е друг- вие искате да се прехранвате от политика, а не с труд. много лошо, защото това ви прави същите, като Олигарски!

 9. P.S. Знам, че няма да публикувате нито един от моите коментари, защото нямате аргументи, с които да ме оборите. Но и това също е форма на комуникация- все пак ще прочетете какво мислят свободните хора и ще разберете, че с писанията си можете да заблудите само електората на станишката. така ще се убедите, че никога няма да се прехранвате от политика, освен ако не смените мисленето или не се коалирате с БСП. ако поне малко ви заболи от това, ще съм постигнал целта си, без да ме публикувате.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s