Обслужват ли Борисов и протестите интересите на ТИМ

Върховната административна прокуратура (ВАП) е направила преложение до председателя на ДКЕВР за „откриване на процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД“.

Междувременно се оказа, че групировката ТИМ държи 25% от акциите на ЧЕЗ Електро и 5% в ЧЕЗ Разпределение.

Ако трябва да се придържаме към процедурата, тя, ако не греша, би трябвало да е следната:

ВАП могат да изпратят искане да се направи проверка, но не и да установят нарушения на Закона за енергетиката. ДКЕВР е институцията, която взема решения, ако установи нарушения и започва процедура за отнемане на лиценза на дадено ЕРП. Преди това обаче е редно да бъде даден срок в който въпросното ЕРП нарушител да може да изложи факти в своя защита или да преустанови нарушението. Ако в дадения срок ЕРП-то нарушител не успее да се защити убедително или дори не преустанови установеното нарушение, тогава ДКЕВР може да вземе решение за отнемане на лиценза. което може бъде обжалвано във ВАС.

Но важното в случая е, че първо трябва да се установят нарушенията а после да започне процедура по отнемане на лиценза, а не обратното — Борисов да обяви, че отнема лиценза, след което, ВАП услужливо да „направи предложение“ до ДКЕВР.

Редно е да си зададем някои въпроси, които ще ни изяснят дали протестите не направиха голяма услуга на ТИМ и дали зад всичко това не прозира скрит и не много чист бизнес интерес. Дали не сме свидетели на уникална форма на корпоративно рейдърство, към което и ние сме на път да дадем своя уникален принос?

  1. Защо Борисов се ангажира и обяви публично че ще се вземе лиценза на ЧЕЗ преди да са установени нарушенията? Фактически, преди дори да е започнала проверка от ДКЕВР…
  2. Защо от ВАП се месят в дейността на независимия регулатор ДКЕВР и имало ли е друг такъв случай в неговата дейност?
  3. Защо искат лиценза само на ЧЕЗ, а не и на ЕВН и Енерго-про, след като протестите бяха най-силни във Варна където са Енерго-про?
  4. Защо искат и лиценза на ЧЕЗ Електро АД след като са установени единствено нарушения на ЧЕЗ Електроразпределение АД?

На тези въпроси протестите не дават отговор!

5 comments

  1. Радвам се че и друг освен мен е мислил за „рейдърство“.На 26 .02. във блога на Иво Инджев написах подобен коментар.Аз мисля че беше осъществен брутален рейд и то такъв че придобиването на вестниците „24 часа“ и „Труд“ са като невинно забавление спрямо това, на което бяхме свидетели.

  2. Мдаа…. след някой друг месец ще разберм резултатите от този рейд.ЕРП-тата ще си имат май нови господари и ще си направят „голям шлем“ в енергетиката.

  3. Асене, сороско лекенце, я напиши колко пари си получил от Отворено общество, USAID, и подобни. Миришат парите Асене, миришат и ти вониш и гнусните ти „граждански“ организацийки създадени с пари от чужбина!

  4. ама това, че държат 25% от акциите не е вярно. много по-малко са, а и всеки може да си купи акции, ако му се рискува.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s