Кой организира контрапротестите в защита на Орешарски?

Писах на Белалов, че смятам да поровя из публично достъпната информация в мрежата, за ролята на председателствания от него „Дискусионен клуб“ в провеждането на митингите в защита на правителството „Орешарски“. Не помня отговора му буквално, но беше в стил: „Давай, щом можеш да докажеш…“

Да разгледаме фактите:

Човекът, който в медиите се представя като организатор на така наречения „Контрапротест“ се казва Радослав Гочев.

Той е официалното лице, което стои зад про-правителствените протести на пилоните на НДК, пред посолствата и общината. А напоследък и изключително интересните пътуващи трупи от контра-протестиращи из страната.

ZS-Ataka

Центраката на ЗС, два етажа над АТАКА

Радослав Гочев е член на Партия Земеделски Съюз Ал. Стамболийски  — една от партиите, които влизат в Коалиция за България, тоест коалиционен партньор на БСП в 42-то Народно събрание. Земеделският съюз е партньор на БСП от 2005г., а нейният лидер Спас Панчев дори получава поста зам.-министър на отбраната в кабинета „Станишев“.

Сега г-н Панчев е за пореден мандат депутат, избран с листата на Коалиция за България.

Формалният организатор на протестите в подкрепа на правителството, г-н Гочев, изобщо не крие политичесата си принадлежност. Тя е обявена в личния му профил във фейсбук, където той самият се нарича „Ради земеделеца“.

Малката партийка, сгушила се под крилото на БСП, организира про-правителствените протести — това изглежда напълно логичен сценарий. Коалиционният партньор в нужда се познава.

tsvetkov_belalov_sofiiska_voda

Белалов и Гочев пред Френското посолство. © Булфото

Каква обаче е ролята на „Дискусионния клуб за социална местна политика“?

Депутатът от БСП Борис Цветков и общинският съветник от БСП Николай Белалов са сред постоянно присъстващите на контра-протестите в защита на кабинета „Орешарски“ и изключително често попадат в журналистическите репортажи, които ги отразяват. Двамата са председатели на въпросния клуб. Белалов, освен всичко е и завеждащ „подготовка на кадри“ в БСП. Участието на депутата Цветков в клуба пък се вижда ясно от неговата декларация.

belalov_pozitano

Пресконференция на клуба

Въпросният Дискусионен клуб е функция на БСП, което може ясно да се види както от дейността му, така и от факта, че всичките пресконференции на клуба, от създаването му до сега, се дават от зала на „Позитано“ 20.

Членовете на клуба са и членове на столетницата БСП.

Признавам, не съм сигурен кой от двамата е председател на въпросния клуб, защото и двамата се представят за такива. Това обаче не е и важно.

Важно е каква е ролята на клуба в контрапротестите, в защита на кабинета Орешарски — въпрос, чийто отговор господата ни дължат.

kontraprotesti_organizatoriСнимката, която прилагам, показва едно от многобройните присъствия на депутата от БСП Борис Цветков (в центъра, с червена вратовръзка) на контрапротестите. Вдясно, над жената със светло-синьо сако, е организаторът коалиционен партньор г-н Р. Гочев.

Както стана дума в началото, Гочев организира про-правителствените протести из София и пътуващия контра-протест, в защита на кабинета „Орешарски“…

Добрата новина е, че протестът #ДАНСwithme събира ежедневно хиляди по улиците вече два месеца.

Антиправителственият протест #ДАНСwithme се разраства из цяла България и по света, докато казионните контрапротести разчитат на група възрастни дами и господа, които, извинете ме за грубото сравнение, организаторите разкарват като маймунки на синджир из цяла София, буквално рискувайки здравето им в юлско-августовските горещини.

И така, стигаме до важните въпроси, на които БСП трябва да даде отговор:

 1. Кой заплаща пътуванията на „контрапротеста” из страната?
 2. Свързан ли е „Дискусионният клуб за социална и местна политика“ с БСП?
 3. Как се финансира дейността на „Дискусионния клуб за социална и местна политика“?
 4. На фона на всички напълно недоказуеми нападки и обвинения към протестиращите срещу Орешарски, какво прави една неправителствена организация — Дискусионният клуб на БСП и дали тази „неправителствена“ организация може да бъде наричана НПО, ако цялата й дейност е подчинена на интереса на една партия, БСП, до степен дори пресконференциите на това НПО да са от централата на социалистическата партия?

Действайки по този начин, Дискусионният клуб се легитимира по-скоро, като „крило“ в БСП, но, по мое скромно мнение, излиза от типичния профил на неправителствена организация.

Трудно бих приел дадена гражданска активност под политическа диктовка за независима позиция — нещо, което коренно отличава #ДАНСwithme  от про-правителствените протести на Земеделския съюз, с участието на Дискусионния клуб.

30 comments

 1. Точно и аз си задавах тези въпроси още когато се пръкна на бял свят тази малка контрапротестираща групица от откровено заблудени души, които използват едни и същи транспаранти още от дей уан…

 2. ТОВА НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА. АЗ И МОИ ПОЗНАТИ ХОДИМЕ БЕЗ НЯКОЙ ДА НИ Е КАНИЛ, ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИТИ НАЙ ДОБРОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДО СЕГА. ОРГАНИЗИРАНИ СА ЛУМПЕНИТЕ, ПОЗНАВАМ ХОРА КОИТО ПОЛУЧАВАТ ПО 30 ЛВ. ЗА ДА ВИКАТ ОСТАВКА НО И ТЕ ВЕЧЕ ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ. ХОРА ПОМИСЛЕТЕ КАКВО ПРАВИТЕ ЗА ДА ИСКАТЕ ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО РАБОТИ ЗА НАРОДА.

  1. Как оцени, че това е най-доброто правителство, което сме имали? Аз все си мисля, че тази оценка се дава от времето и постигнатите резултати. За момента първото не е на лице, а назначаването на спорни личности, близки до криминални структури, провалени псевдо политици и спуснати отгоре назначения не говорят особено за добро управление. Приетите промени в енергетиката, бяха написани от служебния кабинет, а новото правителство просто ги гласува. Така, че това не е тяхна заслуга. Сами ще си го признаят като не сработят 🙂
   Доста ми е болно като гледам как хората са се предали изцяло на тази прогнила псевдополитическа олигархия. „Ако свалим тези, ще дойдат другите, които не са по-различни“ и това някак си оправдава всички спорни действия на правителството, оправдава и корупция и т.н. Хората вече се чувстват толкова безсилни и обезверени, че сами вярват, че няма да има промяна никога. Все някакви задкулисни интереси ще дърпат конците и ще си живеем зле. Не искат да живеят в кочина, но са наплашени, че ако съборят кочината няма, да има къде да живеят и за това по-добре да се правят, че не забелязват л****та, които ги зариват. Толкова дебелокож народ аз лично не съм виждал никъде. Както се казва, всеки народ си заслужава съдбата!

   1. Мани го тоя червен червей… тия са интелектуално възпрепятствани, веднъж са им дали безплатен бял ръчен и те оттогава са заклети слуги на миналото.
    Убеден съм че познавам повече хора които ходят на контрапротеста за пари и хора които ходят на протеста без да им плащат… другари и другатки, ако получавахме по 50лв на ден досега да сме се изнесли от България… мислете малко, а не … по-добре недейте.
    Друг логичен аргумент – ако получавахме пари за това протеста щеше да е далеч по-дълъг и по-еднообразен. Всичките екшъни срещу полицията не може да ги оправдаете с т’ва че са ни дали по едно 50. За едно 50 няма да застана на пътя на брониран жандарм без значка, с маска на главата и дори свалени пагони. Кой ли го е поръчал това…
    Трети логичен аргумент – точно вие „червени“ дето си мислите че знаете какво е комунизъм и мислите Станишев и Орешарски за комунисти в традиционния, истински смисъл на думата, тряя да вярвате в идеологии дори като подкрепяте тоя кабинет. Е, може да има хора на протестите с идеология? С идеологична мотивация? Може да са мнозинство? Може. И общо взето е така…
    Свине.

  2. Ти си болен бе човек . Щом толкова няма кой да ги подкрепи , че наеха цигани и турци – представи си колко добро правителство са .

  3. Искрено се надявам да се опитаt да направи нещо за вас, защото декларираха, че тези, които не ги харесваме, не ги итересуват…. надявам се да не си скубите косите, като разберете, че това образование е поредното отмъщение на доган, дай Боже последното! П. Вълков

  4. а колко стотинки ти платиха,за да постваш това….думи и само думи…КОЕ ПО-ТОЧНО РАБОТИ ОТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО-нищо пълен хаос е в страната…бсп се превърна в силова групировка и само се отбранява с помощта на полицията….това са нашите пари за извънреден труд на полицаите….с парите от актуализацията ще замажат очите на такива като вас….но много скоро ще четем приказката-,,царят е гол,,…тогава и слепите ще прогледнат..

 3. „Инициаторите на подписката в подкрепа на кабинета „Орешарски“ са неформална организация от Люлин. Благодарение на тях се осъществиха срещите на пилоните. Подписите са от цялата страна – от 28 области и до вчера следобед бяха над 260 000, това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ Нина Гергова, член на групата „За нов обществен договор“. „Ние решихме да подкрепим правителството по простата причина, че то е първият кабинет, който се отвори към гражданите. 23 години нямахме диалог. Ние имахме един диктат“, посочи тя.“ – от сайта на БНТ

  „Нина Гергова от Гражданска инициатива за нов обществен договор даде тон на разговора като настоя пред министър-председателя да “престане да пипа с копринени ръкавици”. На милата й додеяло да я наричат “червен боклук”, а тя да подкрепя кабинета. Бойната дама призова любимия си премиер да закрие всички агенции към Министерския съвет и да спре концесиите на предприятията.“ – http://www.razkritia.com/243248/pozor-premierat-pokani-petnoto-na-barekov-na-sresta-snimki/

  Хубаво, че една неформална БСП организация може да инициира АНТИпротест.
  Въпросът е кой плаща фактурите за знамена по 20,00 лева едното, тетрадки и химикалки? Кой изплаща фактурите от пътуването с автобуси от градския транспорт и от ходенето до други градови? Кой плаща работното време на събиращите подписките по градовете и как се събират подписките?

  И другите прости въпроси са, какво разбират антипротестиращите от Бюджет, какво представлява за тях Делян Пеевски, какво е пропуски в управлението, грешки, провали и недопустими действия?
  Ако за тази неформална организация самозапалването на хора от февруари до днес и хвърлянето на хора от високо, за да се самоубият е поносима емоция и няма връзка с политиката, тогава спорът между гражданството и поддръжниците на Орешарски е спор между човечност и безчовечност и допирна точка за компромиси засега няма.
  Докато тези ентусиасти не получат преки загуби, на тях никога няма да им хрумне да проявят човечност.

  1. Контравъпрос- а протестиращите какво разбират от бюджет?! Хайде стига простотия? Като човекът е от БСП , или коалиционна партия ,нима не могат да организират и да участват в протести? Аз съм редови член на партията си и ако започна да организирам съмишлениците си това какво значи? Защо на едни да е позволено , на други- не!? Смешни сте!!!

   1. КОЙ коментира в момента бюджета? Аз искам това правителство да си иде, заради това, че подари националната сигурност на една икономическа групировка… 🙂 По-опростено не мога да го кажа…

   2. Аз лично съм говорил с бая специалисти и хора видели свят по протестите и те са ми изказали НЯКОЛКО мнения, всичките компетентни и аргументирани, подкрепени с примери как подобна стратегия не се е получила другаде и не е демократична и правилна като цяло. По контрапротестите виждам стари комунисти, които искат пенсии по 1100лв. Няма как, смешното е че вие вярвате и е смешно, само защото сме в България, инак да беше тъжно.
    Също така, ти може да си член на която искаш фалшива партия, но не можеш с тая партия да правиш каквото си искаш дори в България. Поинтересувай се малко повече кой точно протест е незаконен…. ще ти подскажа, не е протеста против Орешарски – иначе да ни бяха разкарали тотално след една седмица. Контрапротеста до НДК,… който така и не се осмелихте да преместите на паметника на съветската армия…там също грее толкова слънце в тоя час… дори не е протест…. 60-70 ядосани възрастни хора се събират и искат по-високи пенсии, тук-таме някой промит псевдокомунистически мечтател на 26-27…. евала ви правим. 😀 300 000 подписа сами си знаете как сте събрали и как мислите че сте ги събрали за т’ва няма да го коментирам сега.

   3. Юлия, аз като не разбирам нещо се информирам.
    ето един линка за държавен бюджет – http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD_%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82
    и още един линк, конкретно за бюджет 2013 – http://www.minfin.bg/bg/page/826

    И когато се информирам, тогава си позволявам да протестирам. А не протестирам, защото така са ми казали от ППО или отговорника на блока.

    Разликата схващаш ли я.
    И като си на контрапротест, естествено задаваш и контра въпроси, защото ти нямаш ориентация нито какво е това протест, нито какво е това контра, нито какво е бюджет, нито какъв е бюджетът за 2013. Нито пък знаеш какво да правиш ако няма нещо на което да си контра.

    Юлия, нали ти е ясно, че ако адз не съм на улицата, на теб никога няма да ти хрумне да излезеш да антипротестираш.

    Аз съм оригиналът, на който ти си сурогатът, Юлия. Това е основното между протест и контра.

 4. Ах , май се възмущавате г-н Генов? А като вече 66 дни определени групировки плащаха и продължават да плащат вашите протести, защо на никой от вас не му правеше впечатление?

 5. Защо да няма организатори на друг протест!? Защо соросоидите ще монополизират правото да правят протести !? Това е болшивизъм, който Генов и сие искат да наложат, а глупендерите им ръкопляскат.

  1. Анонимнико, ще те помоля в моя блог да НЕ пишеш ЛЪЖИ! И да не използваш думички, които не ми харесват. Не налагам цензура, но ако се наложи, с удоволствие бих изтрил ВСЯКА гнусна лъжа, обида или клевета. Окей?

  2. Ина, и до Вас пиша: СПРЕТЕ с гнусните си лъжи. В собствения си блог няма да търпя това. Считайте се за предупредена. После минавам с голямата метла и трия всички гнусни лъжи и манипулации. 🙂 Лека вечер и бройте дните до края на Орешко… 🙂

 6. А у, много ме уплашихте! Ама защо сте толково ядосан и гневен,г-н Генов? Защо днес май не ви се получиха нещата нали? Нали парадирате че във вашият блог всеки да каже свободно каквото мисли? Явно разбирате свободата на словото,със заплахи и триене на коментари?

 7. Така наречените „контрапротестиращи“ са на светлинни години от една истинска, добре осмислена и добре аргументирана гражданска позиция. Затова от БСП/ДПС залагат толкова много на хората от провинцията. Там където за „новините“ е много по-лесно да пристигат избирателно. При речи и агитации се разчита на слабата им памет и ги карат да помнят строго избирателно. Вече няколко поколения българи се обработват бавно и методично през годините. Да не забравяме каква е по-голямата част от електората на тези две партии – хора над средната възраст, необразовани, дезинформирани и манипулирани хора от малки градове и села, цигани и разни регионални далавераджии.
  http://misterlostov.wordpress.com/2013/08/16/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8/

 8. Много моля – Ина, Юлия, и всички, които са добре информирани къде се получават парите за участие в протестите против Орешарски – от сърце ви моля – дайте информацията – имам спешна нужда от пари и съм готова да протестирам срещу 50лв на ден произволен брой дни. Опитвах се да науча докато ходих на протестите, но никой не дава информация. Крият я. Лоши хора. Протестирах толкова време все безплатно. Имам снимки, които доказват моето участие за всеки ден, когато съм била. Знаете ли дали изплащат хонорари и със задна дата? Това би било прекрасно. Как се плаща – на човек или на група – защото водих и близките си (пак е документирано). Отделно ли се плаща за сутрешното кафе и за вечерните протести или се броят за един ден?

  1. Ти от небето ли падаш? А сега сериозно. Първо:ако искаш да изкараш от протеста парички, отиваш в някоя квартална организация на Герб,но трябва да намериш някой техен член да те препоръча. Второ: намери фирми за статисти в Google,там ти е в кърпа вързано. Така мой комшии и приятели,които са всяка вечер на протеста вече изкараха добри парици,и някой дори отидоха на море.

 9. Асен, благодаря ти за популяризирането на инициативите на Дискусионния клуб за социална местна политика (и на моите) и на скромния ни принос за отстояване на интересите на хората. Аз също искам да ти благодаря за съдействието в борбата за една от нашите инициативи, а именно съдебното дело срещу фалшификациите и манипулациите на местните и президентски избори през 2011 г. Въпреки че АССГ под натиск не призна повечето нарушения (въпреки 33 протокола на СИК без нито един подпис и написани с един почерк, недопуснатите наблюдатели и на БСП и на зелените в ОИК, а през това време депутати от ГЕРБ са носили чували с бюлетини и протоколи). Между другото още предоставените ми от теб копие на протоколи на СИК са на отговорно пазене в Дискусионния клуб за социална местна политика и съм готов незабавно да ти ги предоставя обратно. Но миналото си е минало, а сега те призовавам теб и твоите съмишленици да обсъдите и евентуално да подкрепите следващата важна наша инициатива: искане за местен референдум за водата в Столична община. За да стане тя факт организираме и митинг в нейна подкрепа пред столична община на 5.09.2013 г. от 9 часа. Нека активните столичани защитим правата си и да не разчитаме на активни граждани извън София (въпреки че те отново може солидарно да ни подкрепят).
  https://www.facebook.com/events/185409928303060/?fref=ts

  1. Това опит за компромат ли е? Да, заедно участвахме в делото. Но бяхме и заедно с Прошко Прошков и не помня коя още партия. Тогава нещата бяха други. И пак ставаше дума за морал в политиката. Сега, при всичките лъжи за протестиращите, редно е да свалите картите открито и да кажете итсината.

 10. Г-н Цветков, убедена съм, че ще намерите отнякъде поне един автобус с подкрепящи идеята ви граждани, които ще стоварите пред Столична община на 5 септември и на които ще раздадете плакати. Убедена съм, също така, че ще продължите да разчитате на „силната“ подкрепа на хората, свързани с г-н Алексей Петров от организации като Сила, Свободни можещи и силни и т.н., с които присъствате на събитията от „контра-протеста“. Така че подкрепа за „вашето“ събитие ще има – в това никой не се съмнява.

 11. Срещу какво протестира Протестна мрежа и приятели?

  Първо, срещу опита „да бъдат противопоставени публично, пред очите на всички, пред камерите и фотообективите, гражданите на България едни срещу други”, „пореден опит мирни граждани да бъдат въвлечени в конфликти с цел запазване на статуквото”.

  Това, разбира се, не трябва да се прави,. Ние, народът, вече 64 дни, изразявайки единството на нацията като същи Президент, протестираме като един! И тамам всички да повярват, че ние сме народът, изведнъж някакви подли политически сили вземат, че докарват друг народ. При това с особена наглост – другите се оказват повече от нас, истинският народ. И какво коварство, това се прави пред камерите и фотообективите, та най-подло всички да видят, че има и други хора, които не мислят като нас!

 12. Има и едно друго много интересно лице, което дейно се представя за част от Инициативата за нов обществен договор, но явно е пълен опортюнист в слугинаж на управляващите. Този Петър Витанов до сега всеки път като са ходили при Олигарски се е изявявал, даже негова снимка са сложили от правителствения ПР с вратовръзка http://www.government.bg/fce/001/0213/bigimg/podpiska.jpg.
  Този тип хора са смели, чак когато гроб вече ги свалихме и сега се опитват да яхне някаква вълна. Еднодневки меркантилни, които и изведнъж изскачат като общественици и проявяват висока активност, но само с цел благодарение на конюнктурен семейни връзки. Все се чудя що такива хора не си гледат бизнеса за репатриране на тленни останки http://extremecarerepatriation.com/?page_id=10&lang=bg, да си държат добрия стандарт и охолно да си живеят в затворените комплекси, ами се правят на това, което не са и говорят за неща, от които не разбират.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s