Протест, контрапротрест, манифестация…

Има анти-правителствени протести.

Image

Манифестантите. Снимка на заем от Twitter

У нас има и т.нар. контра-протести в защита на кабинета „Орешарски“. Уникален принос, собствено производство. Нещо, като зимнината в буркани — отваряш, когато искаш да си сготвиш нещо…

Контра-протестите в защита и възхвала на властта си имат истинско име и то е МАНИФЕСТАЦИЯ.

Манифестации недалечното минало помни много: Деветосептемврийски, първомайски, двадесетичетвъртомайски.

Всякакви…

Това не променя характера им на сервилно или принудително раболепничене пред силните във властта. Преди десети ноември другарите се качваха на гробницата на мумията на Г. Димитров. Сега се крият зад огражденията около Народното събрание. Тогава махаха и приемаха режисирани поздравления чрез безвкусни и клиширани плакати. Сега раздават плакати и знамена от „западни“ бусове и приемат режисирани поздравления през огражденията.

Image

Ментата и Екзактния © Тео Михайлов

При двата случая има засилена охрана и подвиквания, в стил: „Другари, с вас сме!..“

Тогава милиция бдеше за спокойствието на първите държавни мъже, сега полицията заведе народната любов, докарана и изсипана с автобуси от цяла България и ги строи услужливо пред „първите държавни мъже“, за да си получат режисираните благодарности от тези, на които дават по 50 лв и суха храна. Снимат се с тях пред телевизионните камери, държат се за ръце, дори целувки си разменят и ръсят клишета за предстоящия възход и благоденствие.

Обещават за пореден път реформи…

Дадоха им суха храна, но им дадоха и един милиард дълг, от който режисирано-благодарните са доволни. Така по-лесно се преглъща!..

Но децата им ще връщат дълга…

Тогава властта беше фалирала и банкрутирала, но вземаше заеми, сега властта също взема заем.

Тогава Тодор Живков не повярва на театралния преврат срещу себе си. Тогава Петър Младенов повика танковете…

sergo_bta

Другарю Станишев, с вас сме! © БТА

Сега Станишев залага всичко, само и само да се види като кандидат за шеф на ЕК, докато Гоце му крои шапка. Това го амбицира да заложи всичко. Да играе ва банк. Защото знае, че губи всичко.

И няма как да е иначе, при условие, че подчини партията си на ДПС, които диктуват всички условия. Това личи и от назначенията. Най-скандалното от които предизвика нестихваща вълна̀ от протести с неясен за властта изход, но с категорично искане за оставка и предсрочни избори.

Тогава, а и още 1-2 пъти до сега, ситуацията в страната беше на точката на кипене, така е и сега.

Тогава кордон от млада полиция разделяше хиляди протестиращи в синьо и червено, които се обиждаха грубо и бяха готови за бой.

Сега опитната вече полиция заведе манифестантите до протестиращите и само късметът ни спести от сбивания на „11 август“ и „Московска“ в София…

Хубавото е, че при всички случаи те си отиват. Тази есен, зимата или пролетта на 2014…

Ще си отидат!

И дано с тях си иде наглото и безпардонно консумиране на властта заради личната облага и в името на нечий икономически интерес само.

Затова #ДАНСwithme трябва да завърши с оставка‬!

18 comments

 1. Оставката, пожелание ли е, или прогноза?
  При така проведен исторически (избирателно) анализ, дали ще се случи, наистина?
  Не би ли следвало, вече и за слабоумните да е ясно, че БСП и ДПС, са гъвкаво правителство. Те са като гъба, в която се абсорбира цялата кинетична енергия на протестиращите. Няма сблъсък. Няма дори ядосан коментар, от страна на някой депутат, който да разгневи тълпата и да накара някоя журналистка от БТВ, да възкликне „О, ужас!“.
  Срещу какво се борите?
  Ако беше Бойко Борисов, да се е ядосал. Да е хвърлил обидено, оставка. Да се е нацупил на неодобрението към него. Но Станишев…той ще ти се усмихне. Ще избърше домата от ревера си. Ще каже, „Благодаря“, дори. И ще продължи с папките, към кабинета си.
  С подобно поведение, как един човек е сигурен в резултата от натиска? Натиска върху гъба.
  Днешният контрапротест, беше просто символика. Той искаше да покаже, че има и други българи, които искат нещо съвсем друго. Има и други. И не само цигани.
  Има, даже, и интелигентни. Такива, които не желаят да се конфронтират, без конструктивна идея. А „Оставка“, е най-малкото, това.
  Вие, протестиращите се самозабравихте, в стремежа си да убедите българите, че всички българи искат оставката на Орешарски.
  Ето. Дори и символично, не сте всички българи.
  На какво основание, точно вас трябва да послуша, демократично избраното правителство?
  Според мен, няма да подаде оставка. Нито септември, нито декември, нито през май. Не му се налага.

  1. „Демократично избраното правителство“ подари държавата на ДПС и олигархията. Направи го публично и безсилно. Без да се съпротивлява дори проформа… А марионетката премиер не даде отговор кой го принуди да направи това…

   Ето и малко числа за „демократично избраното правителство“, неговата легитимност и представителност:

   Избори май 2013:

   OБЩО ИЗБИРАТЕЛИ: 6,956,890
   НЕГЛАСУВАЛИ: 3,415,145
   ДЕЙСТВИТЕЛНИ ГЛАСОВЕ: 3,541,745

   ОТ ТЯХ ПО ПАРТИИ:

   БСП: 942,541
   ДПС: 400,466
   ГЕРБ: 1,081,605
   АТАКА: 258,481

   УПРАВЛЯВАЩА НОВА ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ: 1,601,488

   ОБЩО ПРЕДСТАВЕНИ В ПАРЛАМЕНТА: 2,683,093
   НЕПРЕДСТАВЕНИ, НО ГЛАСУВАЛИ: 858,652

   ГЛАСОВЕ, НЕПРЕДСТАВЕНИ В УПРАВЛЕНИЕТО: 1,940,257

   НЕПРЕДСТАВЕНИ В 42 НС: 4,273,797
   ОБЩО НЕПРЕДСТАВЕНИ В УПРАВЛЕНИЕТО: 5,355,402
   НЕГЛАСУВАЛИ: 3,415,145

   Да ви имам и преддтавителността, и демократичността! Оставка, нови избори и в канала на историята!.. 🙂

   1. Прилича на стъкмистика.
    Искате да кажете, че опозицията не се брои като управление?
    Т.е. гласовете на ГЕРБ, не се смятат за представени в парламента?
    Ако пък беше обратното. Както 2009. Тогава ГЕРБ имаха почти същият резултат, но Атака, подкрепиха тях. Редно беше, останалите гласове, представени в парламента, да поискат оставката?! Отново с демагогската подкрепа на не гласувалите, които удобно ще причислим към „другият отбор“?
    Реално, към това, призовавате и след евентуални избори, сега?
    Ако правителството се оттегли, ГЕРБ, заедно с подкрепореформаторският му блок, да вземат властта, с 1940257 гласа и понеже остават едни 5016633, непредставени в управлението, отново ще трябва да искаме оставка?
    Към постоянно безвремие тласкате държавата.
    ГЕРБ имаха своят демократичен шанс, но го проиграха, като стражари и апаши.
    Няма да стане! Здравият разум няма да го позволи!

  2. „Символично“?!Нищо което е добре организирано и платено не може да бъде представителна извадка на „другите“ и да мине с определението „символично“!Колкото и да се напъвате,не можете да омаловажите фактът, че десетки хиляди се самоорганизират спонтанно,без заплащане ден след ден,месец след месец!..А колкото до Станишев,той е едно жалко безхарактерно същество,една политическа амеба,толкова самозабравила се,че чак е плашещо!Жалко е, че защитавате точно такова арогантно,самовлюбено,лишено от всякаква мъжественост( в прекия и в преносен смисъл) човече!…Но то очевидно е защото и вие се оприличавате на такова!

 2. Как не разбрахте че избори сега и веднага ще доведат отново Герб на власт? Или това искате? Но върне ли се пак Бойко Борисов, депенце да ни е яко,той никога вече няма да даде власта! Това трябва да е ясно на всички които в момента искат веднага избори.

 3. Г-н Генов,има да се чудите тогава защо повече от половината народ не подкрепя протеста и ставате все по-малко. Хората видяха че вашият протест в момента налива вода единствено и само в „мелницата на Герб“. А за така наречения „реформаторски блок“ на който разчитате, изобщо не искам да говоря. Същите тези ренегати ,преди 23 години жестоко ни излъгаха и се подиграха с нашето доверие.

  1. Това са шамански заклинания, без реална социологическа стойност. 🙂 Орешарски си отива. Въпрос на време е, а Моника Йосифова няма да види любимия си като шеф на ЕК… 🙂

   1. И Оставката е обикновено, окултно пожелание. Освен пяната на устата на протестиращите, никакви други признаци, за нея, няма!

   2. Оставката не е пожелание, а изискване. Заради това, че премиерът подари националната сигурност на олигархията и назначава осъдени престъпници… Има малка, но за Вас, незабележима разлика… За съжаление…

  2. Не е вярно, че повече от половината не подкрепяли протеста. Според всички изследвания до момента доста повече от половината го подкрепят. Но още по-голямо значение има кой подкрепя или не подкрепя. Защото над 90% от хората които вършат нещо и реално крепят държавата, го подкрепят. А пък тия с автобусите дето не го подкрепят също ги видяхме що за стока са. Качеството е важно, не количеството.

  1. Ами, изключая Мира Радева, която даваше 8% аванс на ГЕРБ, другите познаха с голяма точност… Допустима грешка имаха. Само Мира Радева обслужи ГЕРБ…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s