#ПСА: „България се извинява“ заслужава подкрепа, не наказание!

praha_68_2Днес, 23 август, е Европейски ден за възпоменание на жертвите на сталинизма и хитлеризма, а руският външен ни се кара и намесва във вътрешните ни дела. И лъже! Защо, вместо да се държи като ментор, не прати ОМОН-ци да заловят „бояджиите“ на #ПСА, да ги натоварят във влак и по етапен ред… То, само остана, а и те това си знаят!..

А изходът от „кризата“ минава през оценка на миналото. Комунистическото и пост-комунистическото, в което Паметникът на Съветската армия е символ на несъществуващата вече „българо-съветска дружба“.

Няма как акцията „България се извинява“ да бъде определена като противообществена или хулиганска, когато в нея се крие оценка на исторически събития, за които цивилизованият свят е еднозначен в своята критичност. Няма как да е противообществена или хулиганска, ако значителна, вероятно по-голямата част от обществото ни осъжда времето, когато България беше в колониална зависимост от Съветския съюз. За тази част от обществото този паметник е абсурден символ на агресия, а „оцветяването“ му е израз на бунт срещу лицемерното премълчаване на истината.

Хората, за които този паметник символизира нашествие, а изразните му средства — размахано над главата оръжие — не се различават от изразните средства в едно видео-послание на терористи, няма как да са единни в своята оценка с тези, за които комунизма е „хубавото време на евтиното кисело мляко, реда и дисциплината“.

Тези, които виждат по-далече от това, трябва да са категорични в своята оценка на акцията, като заклеймяваща „тихата окупация“ (без танкове) на България от Кремъл. От 1944 до 1989. Трябва да са категорични в подкрепата си за авторите на „България се извинява“ и трябва да ги подкрепят ефективно, с гражданската си позиция.

Извинението не е само към народите на Чехия и Словакия, но и към собствения ни народ. Ако партията-наследница на терористите от „Света Неделя“ гледа цинично на това — „Поемаме вината, но с мезета“ — то групата смели „бояджии“ трябва да бъдат подкрепени за куража да го кажат от наше име!

3 comments

  1. Тези момчета заслужават не само подкрепа! Заслужават много повече заради приноса си за ОЗВУЧАВАНЕТО на историческата истина относно същността на акта на окупация на България от Червената Армия, че тя НЕ Е ОСВОБОДИТЕЛКА по нашите земи, а ОКУПАТОР и на щиковете си донася криминалната същност на комунистическата дъравност. И че този паметник ознаменува именно това – ОКУПАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ. С дързостта си обърнаха вниманието на медиите в страната (най-после) да заговорят за полемиката около този паметник.
    А това да заклеймяваш порива за свобода е присъщо на робските души на комунистите – те не разбират, ЧЕ ЧОВЕК МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНО И САМ ДА ОПРЕДЕЛЯ ПОВЕДЕНИЕТО СИ И БЪДЕЩЕТО СИ!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s