#ДАНСwithme: Господа Шулц, Свобода и Станишев – отговорете за клеветническата кампания

ДО
Г-Н МАРТИН ШУЛТЦ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

ДО
Г-Н ХАНЕС СВОБОДА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ГРУПАТА НА ПЕС В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

КОПИЕ ДО
Г-Н СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ

УВАЖАЕМИ Г-Н ШУЛЦ,
УВАЖАЕМИ Г-Н СВОБОДА,
УВАЖАЕМИ Г-Н СТАНИШЕВ,

protest_closeС настоящото писмо Ви каня да споделите позицията на Партията на европейските социалисти по отношение на дейността на признати международни неправителствени организации, които работят за разпространяване на демократичните ценности в Централна и Източна Европа, както и обвиненията срещу тях за организиране и подпомагане на антиправителствените протести в България.

Предисторията

От 14 юни 2013 г. в България се провеждат всекидневни протести срещу правителството на г-н Пламен Орешарски и подкрепящите го в парламента политически партии на БСП и ДПС. Протестите започнаха след избирането на депутата от ДПС г-н Делян Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност” от Народното събрание. Това стана без никаква предварителна информация и публично обсъждане. Г-н Пеевски е собственик на голям брой български медии, които са част от една от големите медийни групи, финансирана от Корпоративна търговска банка и нейния собственик г-н Цветан Василев, който има интереси в много сектори от българската икономика. Тази финансово-икономическа група получи изключително ключово място в изпълнителната държавна власт – Държавната агенция “Национална сигурност”.

Това директно предаване на държавната власт на представители на определен бизнес-кръг породи силна обществена реакция на неодобрение. В столицата на България се проведоха масови протестни шествия, които продължават вече трети месец. До този момент управляващите партии и правителство не са дали отговори на въпросите и исканията на хората, а политиците отказват пряк дебат с протестиращите.

Вместо отговори, започна масирана клеветническа кампания срещу по-разпознаваемите лица от протестите. Целта на тази кампания е не просто очерняне на конкретните личности, а дискредитиране и потушаване на протеста.

По време на тази кампания бяха публикувани редица статии, в които се твърди, че организациите Open Society, Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe, German Marshall Fund и други, финансират протестите срещу правителството на г-н Орешарски като “дават пари на техните лидери”.

Фактите

 • На 19 август 2013 г. зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Мая Манолова заяви, че протестите са „нова форма на временна заетост” и „вече едва ли има човек в България, който да не е наясно, че една огромна част от протестите в София се плащат”. В своето изказване г-жа Маналова казва още: „Бих казала, че това е една нова форма на временна заетост. И доста хора успяха да си покрият разходите през летния сезон, някои да отидат на море, благодарение на финансирането по време на протестите. Тази временна заетост, която ако продължи през есента, сваля малко от ангажиментите на социалния министър да търси подпомагане за тези хора, защото едни други хора им плащат за това да ходят на протести”.
 • На 25 август 2013 г. лидерът на крайната националистическа партия „Атака” г-н Волен Сидеров заяви, че протестите срещу кабинета „Орешарски” са “платени агитки и демонстрациите са подбуждани от кръгове на милиардера Джордж Сорос и партия ГЕРБ”. Това стана само няколко дни след като партия “Атака“ даде ключова подкрепа на управляващите за преодоляване на ветото върху актуализацията на бюджета, наложено от президента г-н Росен Плевнелиев.
 • На 21 август 2013 г. Вестник „Дума“, официално издание на Българската социалистическа партия, чийто лидер г-н Станишев е и председател на Партията на европейските социалисти, публикува статия, в която се казва: „на гърба си изпитахме антибългарската отродителна дейност на „Отворено общество“ и още – „спокойно може да наричаме „соросоиди“ всички „донори“, които имат интерес да налагат „свои ценности“ у нас. А тези ценности най-често са свързани с радикалния капитализъм, който е вреден не само за тялото, но и за душата”. В статията се посочват суми, които конкретни лица, участващи и симпатизиращи на протеста, били получавали от Тръста за гражданско общество за Централна и Източна Европа и Отворено общество. След това авторът на статията заключава: „числата са в долари, зеленият гущер по-върви, когато е предназначен за гражданското общество. Което пък процъфтява само когато ги няма левите. Затуй: „Оставка до дупка“. Сега никой не се учудва защо всички, които са в протеста или го оседлават като Реформаторския блок, нямат проблеми с финансирането”.

Тази кампания се извършва от медии, които безрезервно подкрепят правителството, собственост са на избрания и оттеглен председател на ДАНС г-н Делян Пеевски или директно са издания на БСП. Основната цел на тази кампания е да внуши, че протестите в София не са автентични, а са финансирани от едни от големите международни неправителствени организации. Подобно внушение директно или индиректно се съдържа и в цитираните по-горе изказвания на висши политици. Цитираната статия в официалното издание на Българската социалистическа партия отправя конкретни и директни обвинения срещу две от най-големите международни неправителствени организации.

За огромно съжаление, ръководството на Българската социалистическа партия одобрява с мълчанието си тази клеветническа кампания.

Въпросите

В тази връзка очаквам да получа официално становище от лидерите на Партията на европейските социалисти на следните въпроси:

 1. Разполагате ли с данни, че организациите Open Society, Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe, German Marshall Fund и други, развиват дейност, която да е насочена по какъвто и да е начин срещу правовия ред, демократичните ценности и основните човешки права в България?
 2. Споделяте ли позицията, публикувана в официалното издание на Българската социалистическа партия, че посочените неправителствени организации финансират анти-правителствените протести в България и целят сваляне на правителството на г-н Пламен Орешарски?
 3. Какво е отношението на ПЕС към неправителствените организации, които насърчават развитието на демократични граждански практики и целят по-голяма публичност и прозрачност при взимане на управленски решения от политическите елити?

soros-stanishevКакто вие, така и аз осъзнавам, че г-н Сергей Станишев е лидер и на БСП, и на ПЕС, и всяка позиция, която той и неговата партия разпространяват, директно се свързва с Партията на европейските социалисти и нейните европейски лидери.

Опитът за дискредитиране на гражданските протести в България с внушения, че те се финансират от големи международни неправителствени организации, е изключително опасен и нанася тежък удар върху имиджа на страната ни.

Намирам за изключително важно лидерът на Партията на европейските социалисти да обяви еднозначно и публично дали застава зад твърденията, че Open Society, Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe, German Marshall Fund, и други, участват във финансирането на анти-правителствените протести в България.

Настоявам за официална позиция на Партията на европейските социалисти и лидера й Станишев, в която да се разграничат от твърденията, че посочените организации финансират действия, насочени срещу развитието на демокрацията и гражданската активност в България.

Желанието да се спрат гражданските протести в страната не минава през лъжи и манипулации, а през ясни публични отговори, който гражданите настояват и имат право да получат.

С уважение,
Асен Генов

16 comments

 1. Опасявам се, че отново ще отминат с мълчание призива Ви, както правят винаги.
  На плоската им пропаганда няма кой да се хване г-н Генов, освен тези, които им вярват въпреки всички безобразия натворени през годините.

 2. Нали награбиха властта, това могат, това искат, това правят. Защо да си губят времето да отговарят, да влизат в диалог, да разсъждават. Вие отговор най-вероятно няма да получите, но бъдете сигурен, по един или друг начин, те жестоко ще бъдат наказани.

 3. г-н Генов, много добра идея, според мен. благодаря, че ще си направили труда. наистина ще видим. според мен ако не отговорят до месец, да им пратим ново писъмце, че и петиция можем да спретнем. съвсем сериозно говоря в множествено число, ако имате нужда от помощ, аз съм насреща. точно така трябва да се постъпва – не да им обясняваме, че то има и ценности, не само пари и корупция, а да искаме отговори и така до оставката. 🙂

 4. Асене, прати го на Комисията по петиции към ЕП – те поне ще го заведат официално и ще ти отговорят дали ще го разгледат в Комисията.

 5. да се чака отговор от тоя тупан шулц, е като да се чака писмо от умрял. за серьожко, пък, да не говорим. но, браво!!! отнякъде трябва да се започне. може би Петър е прав- трябва да се пише И на някой, който завежда и отговаря. УСПЕХ.

 6. Г-н Генов може ли да ми цитирате медийте в които на 19 август 2013 г. „Мая Манолова заяви, че протестите са „нова форма на временна заетост” и „вече едва ли има човек в България, който да не е наясно, че една огромна част от протестите в София се плащат”“ Много ми се ще да я осъдя за клевета и обида, същото и за и В. Сидеров, а ми трябва доказателствен материал.
  Благодаря

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s