#ДАНСwithme: протестът трябва да доведе до оставка и предсрочни избори

Screen Shot 2013-09-19 at 10.45.36 AMПубликувам разговора ми с Людмил Захариев за www.economic.bg, с негово съгласие.

– Изпратихте писмо до г-н Ханес Свобода, лидер на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, с въпроси, свързани с ролята на неправителствените организации „Отворено общество“ и други в протестите срещу кабинета Орешарски. Как коментирате отговора на Свобода, че няма информация за незаконни действия, тайно финансиране или анти-демократични практики на която и да било неправителствена организация?

– В поредица от интервюта във всички възможни медии депутати, включително Манолова, Жаблянов, Сидеров и министър Йовчев, излагаха тези, че протестиращите са платени агитки, групи неолиберали и/или соросоиди. С това на практика те компрометираха идеята за съществуващ независим и обективно работещ неправителствен сектор в България, който служи за коректив на политическата и управленска класа в страната, а и запълва техни дефицити. Това е крайно непочтено от тяхна страна, защото това са лъжи, които по никакъв начин не могат да бъдат доказани.

Заради това аз бях длъжен да напиша това писмо до г-н Свобода. Отговорът на писмото е точен и ясен – няма данни за незаконни действия, тайно финансиране или анти-демократични практики, с което г-н Свобода ясно заема позиция, различна от позицията на управляващите. Освен това, той добавя, че протестите са заради огромното недоверие в политическата и социална система в България. В отговор на това писмо ми се струва, че се промени стилистиката на самите управляващи относно неправителствените организации. Затова смятам, че писмото до г-н Свобода свърши работа за неутрализиране на лъжовните тези на управляващите.

– Можете ли да дадете прогноза как ще се развият протестите? Какво следва и каква политическа есен ни чака?

– Още от първия ден на протестите гражданите се опитват да разберат едно нещо – кой наложи кандидатурата на г-н Пеевски за шеф на ДАНС. Има механизъм, който спуска и налага задкулисно кандидатури. Кой е този субект, който има сила над БСП за подобно нещо? Ако приемем, че кандидатурата е на ДПС, както заяви самият Станишев, това би значело, че социалистите са под контрола на ДПС. Самата Татяна Дончева пък каза, че „правителството ни е дадено на концесия“. Янаки Стоилов заяви, че „ако парламентът бъде разпуснат, властта може да бъде завзета от още по-алчна олигархия“. Тоест, самата група на БСП признава, че правителството има много сериозни и дълбоки зависимости. Затова отговорът на въпроса „Кой назначи Пеевски?“, разкрива цялата грозна картина на дълбоки икономически зависимости, които на практика крепят Парламента.

– Каква е алтернативата на това управление?

– Еднозначен отговор на този въпрос не може да бъде даден. За мен алтернативата минава през предсрочни избори. Има достатъчно социологически проучвания, че ситуацията след едни предсрочни избори ще бъде различна. Според мен протестът трябва да доведе до две неща – оставка и предсрочни избори. А след това избирателите ще решат кой ще управлява.

– Навсякъде в Европа, а и не само, „Зелените“ са с по-лява идеология. Защо в България Зелените става част от десния Реформаторски блок?

– Моят отговор е, че „зелената“ политика може да бъде определена и дефинирана през конкретните политически мерки, които се предлагат. Например, ако един бизнес е вреден за околната среда, могат да бъдат предложени данъчни утежнения за този бизнес, което е по-скоро лява политика. Но могат да бъдат предложени алтернативи, които да облекчат данъчния режим за екологичния бизнес, което е дясна политика. Тепърва „Зелените“ ще дефинират своята политика, но има неща, за които тяхната позиция е ясна. След огромни усилия за опазване на Пирин, сегашните управляващи дават заявка, че ще строят втори лифт на Банско, без никаква индикация, че това е икономически съобразно и изгодно от гледна точка на опазване на околната среда.

– Защо десният електорат се разпада, а левият се консолидира?

– Не съм сигурен, че левият електорат се консолидира. В ляво се чуват поне 4 тези. Господин Петър Волгин говори за радикална левица, една група интелигентни млади хора се определят за новата левица и социалдемократи, има индикации около Татяна Дончева и Георги Първанов и има левица около Сергей Станишев. Така че лявото изглежда доста раздробено за момента. Относно дясното, отворът там минава през ясното разбиране на въпроса „Дясна партия ли са ГЕРБ?“. Отговорът на този въпрос би помогнал на дясномислещите хора в България,да се идентифицират по-добре.

– Как интерпретирате вота на недоверие, който ще бъде внесен в четвъртък от ГЕРБ?

– ГЕРБ сериозно трябва да помислят, дали вот на недоверие за цялостна политика не би направил услуга на управляващите. Според решение от 22 октомври 1992 г. на Конституционния съд при искане на вот на недоверие за цялостна политика не може да бъде искан такъв в следващите 6 месеца. Аз не вярвам, че ГЕРБ с цялата си мощ не може да привлече няколко души експерти, които да формулират няколко вота на недоверие в различни сфери подред. По-политически съобразно би било, ако в действителност ГЕРБ работят за свалянето на сегашната власт, да помислят за отделни вотове в отделни ресори.

източник: www.economic.bg

2 comments

 1. Тъй като взе да ми прелива чашата на търпението:

  До всички протестиращи, които подкрепят искането на протеста за незабавна #ОСТАВКА

  ОТВОРЕНО ПИСМО

  97 дни протестираме с едно основно искане – ОС-ТАВ-КА на беззъбото правителство на руската олигархия.
  97 дни протестираме за промяна на статуквото наречено обобщено „фасадна демокрация“ – част от което са настоящите партии в парламента (именно за това се нарича „statu quo“ или настояща ситуация).

  Протестът категорично заявяваше поне до 4-ти септември 2013г., че не протестираме срещу едните за да върнем предните. На 4-ти септември 2013г. нещо се счупи и всички видяхме много ясно какво беше то. Изведнъж протестиращите се превърнахме в неволни участници в циркови овации и меренето на инструментите на четирите политически партии в парламента. Автентичните протестиращи имаха възможността да викат зад парламента ЗА Сергей, Местан и Волен или около служебния вход ЗА Бойко Борисов. Това беше и последния силен ден на многолюден протест.

  Основната сила на протеста е и ще продължава да бъде неговата НАДпартийност. Ако позволим на шепа хора да го партизират в подкрепа на която и да било политическа формация или проект ще отблъснем автоматично протестиращите поддръжници на останалите полтически проекти или тези, които не подкрепят нито една от партиите и са за различни форми на управление изключващи политическите партии напълно. Смея да твърдя, че поддръжниците на ПП ГЕРБ са много по-малко от милион и сто хиляди към настоящия момент, но противниците на правителството са 80% от българското население – в пъти над този така обичан от лидера на политическата сила милион и сто хиляди.

  Искам още сега да призова всичките активисти на ПП ГЕРБ тук, които дават заявки, че протестът не можел да не се партизира да излязат една крачка на страни и ако са толкова убедени в това отидат пред Парламента и да свалят правителството сами, щом се чувстват така силни и убедени в това.

  Отдавна мина времето на обиколко пред партийни офиси, които предизвикваше центробежни сили в протеста. То не бяха футболисти с метли пред офиса на ГЕРБ, не баха викания пред БСП, ДПС и АТАКА. Видяхме, че това НЕ РАБОТИ. Не работят и обиколките около парламента. Трябва да има блокади, но не на отделни партийни централи, което си е чисто губене на време позволяващо на правителството да си нареди картите и да обере страната до шушка, след което да се саморазпусне. Блокади на цялата страна, на възлови кръстовища и пътни артерии. Парализиране на икономиката за дни и така докато правителството даде оставка.

  Другият вариент е да се оставим отново на помощ отвън – ЕК да прекрати предоставянето на еврофондове, но докато това се случи може да бъде прекален късно. Руската мафия чука на вратата и очаква да купи много фалирали предприятия на безценица. И така държавата е на половина собствност на Кремъл. Има ли нужда да изброяваме: доставките на ядрено гориво, газ и други горива, тютюнопроизводството, черноморския туризъм, БТК, България Еър… Следващите на ход са „Доверие“, което предстои да бъде фалирано и купено за 1лв, НЕК – ще фалира заради умишленото губене на делото срещу Росатом и ще бъде купено пак за 1лв, Булгаргаз – няма да събира нито стотинка от транзитни такси в следващите 15 години заради Южен Потоп и после… ако оцелее – за 1лв.

  Съдбата на България е в наши ръце. След няколко месеца вече ще бъдем пред свършен факт и ще е прекалено късно за нещо друго освен Терминал 2.

  Така че, уважаеми партизирани протестиращи, опичайте си акъла ако го имате изобщо. Утре ще е твърде късно за разкаяния.

 2. „ГЕРБ, ако те приемат фундаменталните искания на протестиращите, те са добре дошли да подкрепят протеста“, каза Генов“ -нова тв, 26 09 2013г. БРАВО г-н Генов, най после изплюхте камъчето!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s