#ДАНСwithme #occupy272: Декларация на окупиралите студенти

occupy272 copy

Снимка: Тихича

ДЕКЛАРАЦИЯ 272

Ние сме студенти, всеки със своите учебни и работни задължения. Имаме опасния навик да казваме, каквото мислим. Свикнали сме да обичаме истината, доблестта и да съдим според делата, а не според думите.

Живеем във фасадна демокрация, под лапите на политическия цинизъм и партийната недалновидност. Тънем в мизерия, апатия и бездушие. За 23 години три милиона българи напуснаха страната. Ние решихме да не бъдем следващите.

Ние решихме да си върнем правото на бъдеще в България.

Считано от днес (23.10.2013 г.), ние окупираме най-голямата аудитория (272) в Софийски университет „Св. Климент Охридски” – институцията, която винаги е била коректив на всяка една власт. Като активни и мислещи студенти смятаме за свое право и отговорност да изразим несъгласието си с наглостта на самозадоволяващия се български политически елит през последните години.

Време е да получим отговори. Време е да заживеем в истинска демокрация и в общество, в което знанието се цени.

Търсим морална отговорност своите преподаватели начело с проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, отговорност за връщането на олицетворението на българската олигархия Делян Пеевски като депутат в Народното събрание. Питаме се докога законите ще се тълкуват спрямо силните на деня и изразяваме възмущението си за взетото от съда решение. Решение, което твърдо отхвърляме, защото нарушава обществените норми и нашите критерии за морал.

Това ли е примерът, който преподавателите на Софийския университет, които имат морална отговорност не само пред цялото общество, но и в частност пред стотиците студенти, които обучават всяка година, искат да дадат на своите студенти? На това ли се учат бъдещите съдии, адвокати, прокурори, а може би и политици? Че независимият орган зависи от силния на деня?

Бихме искали да изразявам възмущението си за взетото от Конституционния съд решение и заявяваме, че очакваме отговор!

Вече четири месеца значителна част от българското общество задава един прост въпрос. Вече четири месеца тези, които дължат отговора, твърдят, че такъв не ни се следва. Тъй като нито медиите, нито възмутеното общество, нито дори уличният натиск успяха да получат отговора, решихме, че е наш личен дълг за зададем въпроса отново.

Питаме – Кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС?

occupy272

От Фейсбук

Търсим отговора, чрез който ще разберем кой управлява държавата. Наше разбиране е, че избирателят има право да получи какъвто поиска отговор от избраника. Считаме отказа да се даде отговор на един елементарен въпрос, задаван вече повече от 130 дни, задаван от хиляди българи, за незачитане на обществения договор и за абсолютно неуважение към изначалния носител на суверенитета – народа.

И понеже този въпрос бе задаван безброй пъти и безброй пъти отговорни лица избягаха от него по всевъзможни начини, ние настояваме за следното:

 • Министър-председателят на Република България да заяви публично и под клетва, кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС!
 • Настояваме също министър-председателят да заяви публично кои бяха критериите, които изпълнителната власт счете за меродавни, при преценката за това кой да бъде предложен за председател на ДАНС?

Отговор на въпросите:

 • Кои от личностните и професионалните качества на избрания отговарят на поставените критерии?
 • Кои бяха другите кандидати, които Делян Пеевски надмина по личностни и професионални качества?
 • Защо, ако изпълнителната власт в лицето на министър-председателя е била убедена в наличието на тези качества и в адекватността на кандидатурата за поста председател на ДАНС, тя бе гласувана без никакво обществено обсъждане?
 • Защо обществото научи за кандидатурата post factum?

Настояваме на всички тези въпроси да бъде даден отговор!

Настояваме Делян Пеевски да подаде оставка като народен представител в 42-рото Народно събрание.

За нас е неприемливо човек, станал повод за масови протести, продължаващи вече четири месеца, да се завърне в Народното събрание. Властта на никой политик не трябва да бъде самоцел. Той трябва да получава властта си само и единствено ако народът желае неговото представителство. В случая с Делян Пеевски, считаме, че достатъчно голяма част от обществото показа в последните четири месеци, че сваля кредита си на доверие от народния представител Пеевски. В такъв случай – той трябва да си подаде оставката пред 42-рото Народно събрание.

Твърдо сме убедени, че сегашните управляващи са изчерпали ниския и без това кредит на доверие, който получиха от последните избори. Настояваме всяка следваща власт да бъде само в интерес на хората и да работи за бъдещето на страната, а не за облагородяването на поредните олигарси. Работа за високо образование и наука, чрез които да постигнем развитие.

Разбрахме, че на повечето „народни представители” наистина „не им пука” за мнението на българските граждани или за това, че българската младеж иска да живее в едно по- съвременно, по- добро общество. С пълното съзнание сме, че борбата ни ще бъде трудна, защото не е борба за материалното, а за духовното, борба за принципа, а не за поредните два лева увеличение.

Колкото и да се опитват да ни манипулират, ние не вярваме на новоизлюпени спасители. Наясно сме, че политическата арена ще привлича винаги недостойни авантюристи, обслужващи всякакъв друг интерес, но не и интереса на хората. Но това може да се промени, ако ние, гражданите, имаме активна гражданска позиция и я отстояваме. Ние, студентите, избрахме да се борим.

Не е ясно дали ще успеем поне в една битка, но знаем, че това за което си струва да се борим, е това, за което си струва да се живее.

Студентите, окупирали ауд. 272 в Софийски университет.

(Прочетено във Фейсбук)

16 comments

 1. За разлика от заряда който носи Декларацията на тези млади хора и ни въодушевява,, г-н ректорът на СУ отвърна с принизително недоволство, верен на обичайната си безпомощност да подкрепя и да служи на Общество и Истина. Жалко !

 2. А защо преди четири години не се поинтересуваха студентите КОЙ назначи начело на държавата Бойко Борисов и Росен Плевнелиев-Офшорски?

   1. Ти си поредния шибан гербаджия Гейов.Жалка путка си ти.Колко пари взе,за да лижеш задниците на ББ,ЦЦ и останалата гербаджийска сган.Отговори бе жалкар.

 3. Итересно защо това мляко не изкипя по времето на Борисов? Защо студентите не окупираха и стачкуваха през изминалите 4 години? Защото ги беше страх. А сега много добре знаят, че нищо не ги заплашва и станаха много смели.

  1. „…Ако една гума се спука след 100,000км каране, значи се е износила след 100,000км каране и не е важно защо не се е спукала по-рано“. Просто е издържала.

 4. Не знам за гумата г-н Генов,ама щом с Галя Прокопиева ще борите олигархията, спукана ни е работата.

 5. Нищо лично г-н Генов.Просто се радвам че имате такива съратници като въпросната госпожа в борбата срещу мафията. Пожелавам Ви успех в начинанието „ЧИСТИ РЪЦЕ“

 6. Не се опитвам нищо да ви внушавам.Само ми се струва доста странна симбиозата между протестиращи,президент,Прокопиеви и вашата „протестна мрежа“ ,господине.И когато да задавате баналния вече въпрос „Кой назначи Пеевски“,наложително е и вие самия да отговорите на някой въпроси.А до това кое червена лъжа, просто няма смисъл коментирам с вас. Всеки който ви противоречи е червен боклук.Нали така?

 7. Г-н Генов, в обръщението си говорите за „..опасния НАВИК да казваме, каквото мислим”. Google:”Навикът е рутинно поведение, повтарящо се регулярно.” Кога в последните 4 -5 г. вие, които сте решили да си върнете правото на бъдеще в България, демонстрирахте този си навик? Той не се прояви дори когато ви пращаха да пасете овце. Кого до сега съдихте „според делата” така както, според написаното, сте СВИКНАЛИ? Силни и гръмки изречения, капан за наивни или мързеливи студенти.

 8. Генов, Генооов, осра се а? Колкото и да си подлога на Костов е направо смешно това което направи с паметника. Е за това нито СДС нито Реформаторския блок ще се върнат или ще бъдат на власт. Мангала Костов е най големия боклук на прехода и трябва да си или много загубен или яко стимулиран да му вървиш по гайдата. И за това „хората“ подкрепящи го ставате все по жалки.

   1. Показа за пореден път, че си един малоумник, вандал и психично болен. Не отлагай, намини към „4-ти километър“ и колкото по скоро, толкова по-добре, че може да стане и нелечимо.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s