Подслушвал ли е Цветанов — отговорът няма да промени нищо…

Сега внимавайте! Наистина не е важно дали ще се докаже, че Цветанов е подслушвал някого или любознателният екс-МВР министър ще бъде оправдан!..

Защо?

Защото преди много време, в едно от първите предавания на Гневните, Николай Радулов – бивш секретар на МВР в правителствата на Стефан Софиянски и Иван Костов, разкри факт, който всички знаем – по закон, за да получи лиценз, всеки мобилен оператор дава възможност на МВР, най-общо казано, да подслушва. И това ни най-малко не е преувеличение… (По смисъла на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), чл. 6 , Подслушването е използване на технически средства, слухово или по друг начин усвояване на устна, телефонна или електронна комуникация на контролирани лица)

Как се случва подслушването?

Според условията до приемането на промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) при управлението на ГЕРБ, а и след това, всеки мобилен (GSМ) оператор дава достъп до мрежата си на, най-общо казано МВР, в частност определената Дирекция в МВР, която през годините търпя промени в наименованието си и институционалната си принадлежност.

При това, регламентиран е дори и процентът на номерата, които трябва да могат да бъдат подслушвани. Не мислете, че е малък! Определя се от общия брой абонати с договор за мобилни услуги и потребителите на предплатени карти.

За цяла България това са близо 1000 номера ежедневно!

Ако един оператор твърди, че има 3 милиона клиенти, това са няколко стотин номера, до които МВР по правило трябва да има достъп, когато това се налага за нуждите на някое разследване по досъдебно производство или по оперативни данни.

Осигурявайки такъв достъп, съгласно административните изисквания на лицензията (разрешението), всеки оператор „предоставя“ хардуер и софтуер на въпросното подразделение на МВР (ДОТО, СДОТО, сега ДАТО и ДАНС), чрез който хардуер и софтуер МВР (сега ДАТО и ДАНС) може да се „логне“ в системата и да осъществи въпросната техническа операция (подслушване).

При това, мобилният оператор никога не знае какво се случва и дали МВР (ДАТО и ДАНС) е логнато в АТЦ-то. Това важи за всяко АТЦ на всеки оператор на мобилна/фиксирана телефония. Във всеки град или на всяко място, където даден мобилен/фиксиран оператор има централа, трябва да има такъв достъп, осигурен за МВР (сега ДАТО и ДАНС).

Няма да преувелича, ако кажа, че въпросният софтуер, който операторът предоставя на ДАТО, позволява на оперативния работник да получава систематизирана за нуждите на „Националната сигурност” информация. Тази информация се набавя от няколко информационни системи на Оператора: билинг системата; личните данни на Абоната (потребителя)  и други данни от съоръженията, осигуряващи обхват (т. нар. клетки, сайтове); IMEI на мобилния апарат и др. подобни.

Софтуерът, разбира се, е строго секретен и до него имат достъп ограничен брой служители на МВР (сега ДАТО и ДАНС), но все пак съществува, за нуждите на разследванията, извършвани от компетентните органи.

За кечърите на Цветанов се заговори сравнително скоро. Внесени били от Великобритания — странен факт, при условие, че според специалисти, най-добрите били доставяни от израелска фирма производител на такава техника. Това не е важно. Важно е, че преди 2009 въпросните кечъри не са били масово явление и за тях не се е говорило толкова много…

Какво е GSM  услугата?

GSM услугата е радиовълна, подобна на вълната, разпростанявана радиостанциите, но в друг честотен диапазон. Условно казано, при подходяща, не много скъпа и напълно достъпна апаратура, тази вълна може да бъде „прихваната“ и „сканирана“. Т.е., може да бъде подслушана. Комитата обяснява това много ясно в един текст в блога си. Твърди се дори, че криптирането не е непреодолимо препятствие, ако някой иска да подслушва някого, а условията в България просто развързват ръцете както на МВР (ДАНС), така и на криминалните кръгове да го правят сравнително безболезнено, лесно, безконтролно и безнаказано.

Какво правят куфарчетата, които дори агентите от НСО разнасят?

Най-общо казано, тези куфарчета заглушават радиовълните около даден охраняван/контролиран обект. Някои от тези куфарчета обаче могат да направят „тунел“ само за даден номер (до десет, по данни от преди няколко години), като цялата GSM комуникация около обекта се нарушава и прекъсва т.е. извън номерата в „тунела”, за другите номера е трудно (дори невъзможно) да осъществят връзка повикващ-търсен, а съществуващата изградена връзка се разпада.

Помните ли достъпа на МВР (ДАНС) до АТЦ-тата, описан по-горе? През тези АТЦ-та обаче комуникацията на обекта може да бъде слушана

Процедурата?

Най-общо казано, ако този достъп, тези технически операции се осъществяват по реда на ЗСРС и ЗЕС, то подслушването оставя следа и се прикрепя към досъдебното производство.

Обаче!..

МВР в една силно йерархична структура. Министърът, или авторитетният главен секретар  може да разпореди устно даден номер да се подслушва в нарушение на нормативната база. За това няма проблем и няма да остане следа от заповедта. Свалените файлове ще изчезнат и няма да се знае къде и в кого са…

Казано с други думи, техниката за СРС-тата е измислена за да бъде прилагана в съответствие с нормите на закона, но практически не съществува пречка законите да бъдат нарушавани. Регулярно и систематично. Няма такава пречка, под формата на контрол или надзор, въпреки че, след толкова години вече е налице новосформираното Национално бюро за за контрол на СРС-тата…

Освен това, ако ЗСРС предвижда срокове за унищожаване на дадено СРС, а то вземе, че изскочи години след това, този факт само би показал и затвърдил убеждението на пишещия тези редове, че липсва каквато и да било форма на контрол. Не съществуват препятствия пред МВР (ДАНС) да се изкуси да бръкне в дълбоката сладка каца на подслушванията…

Дали Цветанов е подслушвал?

Има ли значение, ако съдът реши, че не е? А ако се докаже, че е виновен? Ще спре ли тази възможност сега, за сегашната власт и сегашния шеф на съответната служба?.. 

Едва ли!..

5 comments

 1. Всеки може да подслушва GSM разговори със сравнително малко и общо достъпен хардуер.
  Attacking phone privacy
  Karsten Nohl
  Security Research Labs, Berlin

  Abstract. GSM’s encryption function for call and SMS privacy, A5/1, can be
  broken in seconds with 2TB of fast storage and two graphics cards. The
  attack combines several time-memory trade-off techniques and exploits the
  relatively small effective key size of 61 bits.

  Click to access Attacking.Phone_.Privacy_Karsten.Nohl_1.pdf

  The big GSM write-up – how to capture, analyze and crack GSM?
  http://domonkos.tomcsanyi.net/?p=418

 2. Куфарчетата заглушаваящи радиосигналите работят на принципа на генериране на т.н. „бял шум“ в много широк диапазон от честоти на радиовълните. Този шум е с много по-високо ниво на сигнала от нивото на сигналите за GSM и др. комуникации в определен район, от няколо десетки или стотин метра, около излъчвателя. Такива системи има още от края на 70-те години на миналия век.
  Еднократни предаватели за радиосмущения Р-045/Р-046 „Стършел“.
  http://reb.start.bg/%D0%95%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D1%81%D0%BC%D1%83%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%A0-045,+046+%26quot%3B%D0%A1%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B5%D0%BB%26quot%3B-2574

 3. В съда, ако се стигне до съд, ше бъде доказано, че твърдението за подслушванията на Цветанов е абсолютна лъжа и много добре организирано активно мероприятие в стила на ДС. Това е същият тип актовно мероприятие като случая „Костинброд“, където след дълго разследване и много прескоференции цацаратурата дори не може да напише обвинителен акт поради липса на мотиви на единствения останал заподозрян бившия главен секретар на МС Росен Желязков.

 4. Подслушвал ли е Цветанов — отговорът няма да промени нищо…

  Жалко за вас, ако наистина мислите така, без предварително да сте се информирали за технологията и процеса на подслушване в детайли.

  1. За кого жалко и в какъв смисъл жалко? Казвам, че ако е виновен – ще реши съдът. Казвам и, че това няма да промени факта, че контролът върху този инструмент е НУЛЕВ.

   И, съгласявам се с Биволъ, че ЦЦ май е загазил по още една линия:

   https://www.bivol.bg/mvr-catchers-mf.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s