Накратко за експерименталното машинно гласуване

Image

На пръв поглед и набързо: удобно, чисто и ефективно.

Машината е сложена зад параван, на нивото на гърдите. Дисплеят е голям.

Гласуването започва след като председателят на секционната избирателна комисия „отключи“ машината за гласуване. Тъчскрийн, по който, с докосване можем да разлистваме „страниците“ на бюлетината, търсейки и избирайки своята партия.

photo7

photo1

Кликането на някоя партия активира определения брой „кръгчета“ с преференции за листата й. Технически, няма как да направиш бюлетината невалидна.

Image

 

Имаш възможност да избереш САМО ЕДНА партия и САМО ЕДНА преференция.

След като си кликнал на партия и евентуално на преференция, има последно потвърждение на вота, с въпрос, в стил: „Вие гласувате за …. с преференция за ….“ — не го запомних точно и, признавам си, забравих да го снимам.

След като потвърдите избора си, кликайки върху бутона „ГЛАСУВАНЕ“, получавате бележка с QR код, която, сгъната, се поставя в „урна“ и впоследствие, при необходимост, може да се сравни и извърши проверка.

Image

След това пускате сгънатата бюлетина в „урната“, гласуването ви приключва.

Бързо, чисто и опростено, като процедура.

Струва си да се въведе!

Отчитам факта, че не познавам и не мога да кажа нищо за софтуерното решение на този казус, но чисто механично, експерименталното машинно гласуване беше атрактивно и далеч по-лесно за изпълнение от „хартиеното“.

Хората в София, които наблюдавах да гласуват, а с някои обмених по няколко думи, приемаха технологията и бяха доволни от експеримента.

Личното ми мнение е, че това трябва да се задълбочи и един ден, скоро, дори да се въведе на територията на цялата страна.

При сигурно изпълнение и на технологията, и на софтера на гласуване, това може да подобри изборния процес, да върне доверието в него в някаква степен и да попречи значително на някои практики за купен и корпоративен вот.

Уверен съм в това!

4 comments

  1. Хм, не мога да си обясня защо не са поименно изброени кандидатите в списъка за преференциалния вот. Айде, за хартиената бюлетина е непрактично да отпечаташ всичките 315 кандидати на 30те партии, но за електронното гласуване е елементарно преференциалния списък да се показва динамично според избраната партия. И нямаше да има резили като 15-15 🙂

  2. И аз направих едно експериментално гласуване, но не ми хареса факта, че при преминаването на втората страница / всички партии не бяха събрани на една страница/, се чува звук . Така може да се разбере, че човекът който гласува е избрал партия от втория лист.

  3. Като гледах Мая Манолова каква разяснителна кампания направи за гласуването с новата бюлетина, си казах „Абе тая хората за малоумни ли ги взема?“. Сега като чух за случката 15-15, разбрах че наистина са такива. Та се замислих каква ли ще е разяснителната кампания за евентуално машинно гласуване.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s