Съгласие, Обединение, Спасение… Не стига ли толкова?

Нужна ни е Обединена България! Оптимизъм — само, ако имаме стабилна държава! Изборите на 5 октомври трябва да поставят началото на национално съгласие! България се нуждае от успокоение и национално съгласие…

Има ли значение КОЙ казва тези думи?

IMG_4912.JPG
Не. Всеки един от тримата „водещи“ политици, представители на три, от четирите, спрягани за сигурни парламентарни сили, би могъл да произнесе произволно изречение или комбинация от думички, изписани в горния цитат…

Всъщност, има значение! Именно, защото говорим за три от четирите партии, които най-вероятно ще са представени в парламента. Три, от четирите!

Димитър Попов бе премиер на Правителството на националното съгласие, Тройната коалиция (БСП, ДПС, НДСВ) дойде със заявка за просперитет и национално помирение, а доскоро управлявалата Тройна коалиция II имаше сходни амбиции за национално съгласие, възход и икономическо развитие.

Попов идва след Лукановата зима. По негово време се въвежда либерализация на цените, а премиерът произнася култовата фраза „За Бога, братя, не купувайте!..“ Разбира се, Правителството на Националното съгласие идва след фактическия фалит на държавата, при което Луканов едностранно отказва да плаща задълженията по близо 10 милиардния външен дълг.

Основният “движещ“ фактор на събитията, довели до нуждата от „Национално съгласие“ е БСП — спечелила и управлявала с 211 от 400 гласа и отишла си от власт след протести, окупация на СУ, национална стачка и манифестация, в подкрепа на БСП, на която Луканов нарича протестиращите „погромаджии“, „антидемократи“, „сини щурмоваци“ и, обърнете внимание, „неофашисти“.

Другите две правителства, които идват със заявката да обединяват, помиряват и успокояват обществото (не, че само те си струват да бъдат разглеждани, но ги намирам за знакови) са, разбира се, двете познати ни тройни коалиции.

Свързващата нишка отново е БСП, а коалиционните и управленски решения и взаимоотношения се подкрепят и задвижват от ДПС.

Мимансът е различен, но винаги обвързан и зависим като минимум с Държавна сигурност и/или Русия (като случаят с АТАКА през последните години сякаш е най-силно илюстративен).

Това е съществена част от предисторията на „нуждата от национално съгласие, помирение и успокоение“…

Сега отново сме в ситуация, в която претендентите за власт отказват да дискутират по същество значимите обществени проблеми, сред които и „банката на мафията и политбюро“ и вероятно най-обвързвания ни геополитически проект на Кремъл – Южен поток.

Отново, зад гръмките фрази за успокоение и помирение, се опитват да прикрият далаверата, довела до сегашния предвещаван от мнозина пореден държавен фалит.

Зад кухите фрази за помирение и стабилност се крие съглашателството, което за пореден път ще спаси политическия картел и икономическия елит, продуциран и поддържан от Модела КОЙ.

Ще оцелее криминално-олигархичният, медиен и политически консенсус, този път, около КТБ.

Ще оцелее Моделът КОЙ!

Затова не е без значение КОЙ произнася думите, които цитираме в началото.

Произнасят ги: Борисов (ГЕРБ), Местан (ДПС) и Стойнев (зам. председател на БСП) — новото НАЦИОНАЛНО СЪГЛАСИЕ.

Успокоихте ли се?..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s