Дончева – Parole, parole, parole tra noi…

Моментът на прозрението: Радев е кандидат на агентурата на ДС…

Дончева. Татяна Дончева. Поразяващата уста напуска БСП през декември 2013 г. Още тогава тя мотивира решението си да изневери на компартията с, цитирам, “нуждата от нова лявоцентристка партия, с по-малко лозунги и с повече практически решения”…

Има една забавна италианска песничка. През далечната 1972 г. Челентано и Мина правят чудесна нейна пародия. Адриано се опитва да обясни чувствата си, а красавицата му отвръща с познатия на всички рефрен:

— Само една дума…
— Думи, думи, думи…
— Чуй ме!..
— Думи, думи, думи…
— Моля те!
— Думи, думи, думи…
— Кълна ти се…
— Думи, думи, думи, думи, само думи, думи между нас…

Думи, думи, думи – това са отношенията между Дончева и нейните слушатели и електорат. Но да се върнем на посланието на ранната Татяна:

“По-малко лозунги, повече практически решения…”


Почти веднага след официалния си развод с БСП Дончева гръмко оповести, че “хората от ДС са направили мрежа за влияние още преди 1990 г., разгърната след това и която управляват до ден-днешен” (Интервю за „168 часа“ от 21 декември 2013 г.)… Държавна сигурност управлява през мрежата си до ден-днешен, казва тогава Дончева.

Днес, 29 август 2016 г., Дончева отново потвърди тезата си по бТВ, че “няколко асоциации на разузнавачи и бивши агентурни дейци” имат влияние върху политическите процеси у нас. Тя каза, те стоят зад кандидатурата на Румен Радев за президент. Дончева ги описа като “офицерите от бившата Държавна сигурност”. Тя подчерта, че при първата си изява като кандидат-президент Радев е бил предвождан от офицера от Първо главно управление на ДС Васко Василев. Това се случи тази сутрин, три месеца преди края на 2016 г., близо 4 години, след началото на соловата й кариера, извън бившата компартия. След 2013 г. Дончева създаде собствена партия. Участва в избори. Спечели общински съветници (в София)…

И нищо!

Нито едно политическо действие, което да е насочено към ефективно разграждане на “мрежата на Държавна сигурност”. Но пък с думите си Дончева нееднократно е получавала разлигавените ръкопляскания на десницата, в това число и на ДСБ. Дори беше официален гост и оратор на някакъв техен партиен форум.

Моите лични контакти с Дончева вероятно се свеждат до един-единствен телефонен разговор. Поисках среща с нея, за да разбера дали нейните общински съветници биха подкрепили поректорешение на Общината, целящо изчистване на комунистческата символика от софийските улици. Това щеше да е в съответствие с българските и международните закони и норми, осъждащи комунистическия режим и идеология като престъпни…

И какво? Нищо!

В телефонния си разговор, който не беше интервю, получих отказ. Имало по-важни неща от това. Тя искала да се занимава с реална политика и реални проблеми. Реалният проблем, за който години наред Дончева говори по един или друг начин от телевизора – ченгетата от ДС, се беше изпарил в нашия разговор… Само преди няколко месеца Дончева задраска цялата си публична реторика пред мен, с която иначе печели не малко симпатии. Целият ѝ патос за “мрежата на Държавна сигурност, която управлява до днес” не струва и 32 стотинки – цената на един мобилен телефонен разговор.

В политическия речник след името на Татяна Дончева трябва да се допише: Един от многото примери за политическо лицемерие.

Музикален поздрав:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s