На колене!

„Г-н Цонев, ще бъдете арестуван и обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник… колеги, както за всеки един престъпник – както трябва. Долу на земята, на колене!

Това са думите с които зам.-главният прокурор Роман Василев осъществява ареста на бившия военен министър. Няма да коментираме дали е виновен или не. Това би трябвало да реши съдът.

Дали обаче полицията и прокуратурата не превишиха ли правомощията си? Дали не нарушиха по някакъв начин правата на арестувания? И кое, в крайна сметка, предизвиква одобрението на част от зрителите на показните телевизионни акции на МВР срещу заподозрени в извършване на едни или други престъпления?

Демонстрираната години наред недосегаемост на престъпниците и редицата очевидни, но ненаказани престъпления във вреда на цялото общество натовари напълно неоснователно полицията с очакване за възмездие, граничещо с изпреваща правосъдието мъст. От там идва и първосигнално одобрение на рейтинговите арести на заподозрени, показвани по медиите като част от сериал с различни имена на сериите: Наглите, Лапачите и какви ли още не. Цялата гротеска кулминира в показното задържане на бившия министър Цонев, при което действията на прокурора стигнаха до измерения, граничещи с гавра, тъй като поведението на заподозрения с нищо не предполагаше унизителното за него и близките му отношение на ченгетата, както и тиражирането на тези кадри в медиите. Това бе гавра, която потъпка основния принцип, по който трябва да се води полицията при употреба на сила — ако това е абсолютно неизбежно за налагане на мярката за неотклонение. В този случай — арест. С това си действие прокуратурата и полицията направиха няколко напълно ненужни глупости: превишиха правомощията си, нарушиха правата на арестанта, развързвайки ръцете му да осъди държавата в Страсбург (защото дори и да накажат прокурора, това няма да е достатъчно, докато не се възмезди и потърпевшия). За сметка на това пък помогнаха за понататъшното профилиране на стила „Борисов“, както и на симпатизантите на охранителя-премиер, които, за огромно съжаление, са готови с лека ръка, кръвожадно очаквайки възмездие, да пренебрегнат принципите на демократичното правораздаване, налагайки ни силови и рискови методи.

Добавете към картинката и Закона за електртонните съобщения (скандалното задържане и достъп до трафични данни), промените в НПК (с които анонимен свидетел и СРС стават годни за присъда…) Почвате ли да се ориентирате в ситуацията?

Представете си какво би станало с всеки арестант, който e „абсолютен престъпник“ и с него „колегите“ полицаи се отнасят „както трябва“, сваляйки го „долу, на земята, на колене“, ако ги нямаше камерите?

Към всичко до тук добавете и почти абсолютният контрол на Борисов над законодателната и изпълнителната власт, както и очевидно полицейските му методи (припомнете си колко пъти той говори за себе си, че той арестува или, че е одобрил даден арест)…

А в Уикипедия за ХУНТА се казва следното: военна диктатура, установена в резултат на държавен преврат…

Междувременно разбрах, че зам.-прокурорът е предложен от етичната комисия за административно наказание. До тук добре. Да видим какъв ще бъде епилогът…

снимка: 24 часа

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s