Сърбия, Белене и Чернобил

Днес се навършват 24 години от аварията в Чернобил.

Според БНР, Сърбия, в лицето на сръбския премиер, е изразила интерес да участва в строежа на Белене. Това е заявил Мирко Цветкович при срещата му с Борисов.

Даже пуснаха аудио репортаж от интервюто. Това, което УСЛУЖЛИВО НЕ ПРЕВЕДЕ Николай Кръстев, кореспондентът на БНР в Белград, е казаното от Цветкович, че „в Сърбия има мораториум върху строежа на атомни централи, но това не обхваща съседни страни“, с което извини интереса на страната му към Белене.

Тоест, сърбите, като по-големи тарикати от нас, няма да строят АЕЦ-ове, но нямат и нищо против да се облажат за сметка на по-глупавите си съседи…

7 comments

  1. На мен ми се струва, че те са глуповите, щом са приели подобен мораториум. Но \“сръбски инвестиции в България\“ звучи доста забавно 🙂

  2. Асене, а това което ти УДОБНО ПРЕМЪЛЧАВАШ, е другите подробности по мораториума. Мораториумът е до 2015, и сърбинът е казал че вече се обезсмеслял, кслед като други страни наоколо се канят да стоят АЕЦ. Намерения за АЕЦ имат Хърватия и дори Албания. Не стана ясно как точно са го приели като закон – с възможност за предсрочна отмяна или не.Но така или иначе, нашият проект е в ход, напреднал е, поне 5 години сме напред от етапа идея за строеж. И естествено че ще искат да се включат в тоя проект който има възможност за най-скорошно завършване. Освен това ние имаме специалисти и съответно опит в експлоатация на АЕЦ, а за коя да е държава, първата АЕЦ излиза най-скъпо, заради добавените разходи по обучение на обслужващ персонал, което става с помощ отвън задължително, и устроуство на свързаните с АЕЦ администрации. А и Македония също има интерес да се включи с дял в Белене.

  3. Интересен текст. Излиза, че Сърбия ще е руският троянски кон в България :)Иначе не разбирам защо вчера цял ден се правеха \“тънки\“ аналогии и намеци с Чернобил, ми направо да си го бяха казали в прав текст. За мен това си е манипулативна генерализация и злоупотреба с историята и една трагедия.

  4. То не беше въпрос, по-скоро коментар на това, което ме издразни вчера. Двете важни събития – срещата в София за Белене и тази в Сърбия между премиерите – бяха многократно отбелязвани на фона на годишнината от Чернобил. За мен това си е внушение, че едва ли не ядрената енергетика е Опасно Зло и каквото и там да правим, не бива да забравяме какво причинява на човечеството. Просто не ми харесва тази връзка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s