Как беше „овладяван“ пожарът на Витоша вчера

Понеже по природа съм мнителен и недоверчив към властта и обслужващите я средства за масово осведомяване, подозирам, че въпросът, който скоро ще бъде зададен от една или друга форма е: „Къде бяха „еколозите“, когато Витоша горя?“

Вече се чуха подобни реплики, за сега, само от симпатизантите на властта в медиите и по форумите.

Отговарям.

Аз съм един от хората от Орлов мост. Всеки ден бях там, блокирах кръстовището и ще продължа да го правя, докато проблемът с пост-комунистическата мутро-олигархия и обслужването ѝ от властта не бъде решен, като един от основните проблеми на обществото ни.

Пак по тази причина вчера, 02 юли, в 05 часа и 30 минути сутринта бях в Бистрица, пред кметството, за да се включа като доброволец при гасене на пожара на Витоша.

Още вечерта на първия ден от пожара бях пред кметството, но нямаше много работа за вършене…

Естествено, страстта ми към Интернет ме провокира да следя всичко, което се случваше около мен, за да мога да го споделям незабавно от телефона си, а по-късно и в блога си.

Та, когато гореше Витоша, дами и господа, аз бях там.


Въпросът е, вие къде бяхте, когато гореше Витоша.

Аз ще ви разкажа как си свършите ВИЕ работата

Доброволците на 02 юли, по моя преценка, стотина души, се бяхме събрали пред кметството, изчаквайки да ни насочат към мястото на пожара, след нужния инструктаж и след като ни бяха записали в поименен списък.

Камерите на ТВ7 и бТВ вече правеха първите си репортажи, докато някакъв господин раздаде десетина респиратора от задната врата на един джип Great Wall.

Започна чакане.

След около час-час и половина се качихме на автобус от времето на зрелия Соц и се пренесохме в центъра на Железница, от където, по първоначален план, трябваше да тръгнем нагоре, към хижа „Акадѐмика“. С камиони.

Първо пожарникари и лесничеи, след тях доброволците. Беше рано и хладно. Около 07:30 ч. Някои се възползвахме да дремнем на припек по пейките, докато ЕДИНСТВЕНИЯТ камион дойдѐ, за да извози част от екипите…

Били предвидени два, но тръгна само единият. По някое време ни казаха, че ще се качваме пеш.

Триосният камион не можел, бил се повредил или нещо подобно.

А дори и да не беше така, всеки курс на единствения наличен камион отнемаше минимум 2-3 часа до хижата, с което участието на 2, 3 или повече  групи би се обезсмислило.

Започна дълъг няколко километров преход, при който пожарникарите носеха екипировката си на ръка — каски, защитно облекло и др.

Доброволците, за да не ходят с празни ръце, носеха лопати.

Преходът продължи 3-4 часа.

Стигайки до хижата всички бяхме много изморени. Там едно момче, доброволец от общината, гневно ми обясни, как го били вдигнали в 04:00 през нощта, да ходи да помага, а липсата на транспорт го бе принудила да стигне до тук около 10-11 ч. Пак от него разбрах, че малкото респиратори били събрани по-късно, след като камерите бяха отразили раздаването. Моят също го взеха под предлог, че трябвало да има за пожарникарите…

Изчакахме малко, след което се събрахме в подстъпите на склона към дерето. След кратка размяна на информация по радиостанцията, отговорният за нашата група ни прати надолу. 41 души — пожарникари, лесничеи, репортерът Ладислав Цветков и няколко доброволци. Идеята беше отпред да вървят резачките и да прокарват път.

След около час-час и 30 спускане излязохме фронтално срещу огъня, на не повече от 10 метра от линията на горене.

Естествено, пожарникарите се противопоставиха да сме точно над огъня, защото ако огънят се засилеше бързото отстъпление би било невъзможно. От друга страна, нямахме инструкции какво точно да правим, а заобикаляне през дерето би било също рисково, защото при смяна на посоката на вятъра димът щеше да се качва по дерето като в комин, а за всичките 40 души имахме не повече от 10-тина маски. Същите, които ни бяха раздали, а в последствие ни ги събраха, за да имало за пожарникарите.

Напрежението между професионалистите — огнеборци и лесничеи леко се покачи, обсъждайки компетенциите си да се справят със стихии, но единодушно бе мнението, че борба с огъня в тази силно пресечена местност по земя е изключително неефективна. Наложи се мнението, че само по въздух може да се действа по-успешно.

Вчера.

Днес до към 15:00, сред управляващите все още преобладаваше мнението, че „в чужбина щели да ни се смеят за някакви си 50 декара, ако поискаме помощ“…

След още около час на мъчително движение през дерето, все пак, решихме да пресечем пътя на огъня и стигнахме до мястото, където другата група, в която беше и лесовъдът от Дирекцията на природния парк Витоша и мой приятел, Сашо Дунчев. От него разбрах, че те цял ден са пресичали пътя на огъня, правейки просека с ръчни резачки.

В момента, когато се събрахме двете групи, те изграждаха бараж на реката, от където евентуално да се изпомпва вода с преносими помпи. Заради тежкия двоен преход, от Железница до хижата и после до реката в дерето, цялата група се нуждаеше от почивка, но въпреки това, мнозина помагаха при рязането на дървата и изграждането на баража.

Около 16:00 стана ясно, че помпа този ден няма да дойде, защото нямало как да се смени помпата на хеликоптера с лебедка и разпокъсани на по-малки групички, се упътихме към селото, за да се приберем вкъщи.

Пожарникарите и лесничеите стигнаха до третата група, в подножието на горящата суха гора, където Дунчев и компания по-рано през деня бяха отсекли пътя на огъня надолу към дерето. Там някои си почиваха, докато други продължаваха да работят с резачките и да изхвърлят нарязаните трупи.

По пътя към Бистрица се разминах с по-възрастен лесничей, който имаше здравословни проблеми, затрудняващи движението му през силно пресечената местност. До колкото знам, колегите са му помогнали да стигне до медицинска помощ в селото.

На около 30 минути от Бистрица се разминах и с пострадал мъж, който се движеше с помощта на голяма сопа. Нямаше как да му помогна, защото не знаех да кой да оставя раницата му, а той не прие да я оставя в кметството. Беше благодарен, че единствен бях предложил помощ.

Така постепенно стигнах до кметството, където заседаваше щабът. От присъстващите нямаше никой, който да се беше качвал до мястото на пожара, а направените от момчетата от Off Roiad Bulgaria снимки бяха недостатъчни за разпознаване на местността, просто, защото никой не я познаваше. От щаба им искаха да им посочат мястото на картата…

Добре, че малко след мен се появи и Сашо Дунчев, който е от малцината познаващи региона отлично. Той изрази мнение, е по земя акцията е много, много трудна. Вярвам, че и неговото мнение е допринесло за днешното решение на премиера да приеме израелска помощ — противопожарен самолет.

Така завърши моят не много успешен опит да се включа активно в гасенето на пожара на Витоша. Не заради липса на желание, а заради логистични проблеми и проблеми, свързани с изключително тежкия терен.

Може да разгледате галерията ми с фотографии от мястото на събитието.

Любопитно е друго!

Как реагира властта тези дни?

Първо, Цветанов заяви, че „пожарът ще бъде загасен в светлата част на деня“ още в първия ден на бедствието…

На втория ден разбрахме, че хеликоптерите са изчерпали летателните си часове, та се наложи да се ползват услугите на частна авио-компания. Пак вчера разбрахме от министър Найденов, че ако поискаме помощ за 50-тина декара, в чужбина щели да ни се смеят.

Днес оптимизмът продължаваше да струи от управляващите до там, че ни увериха, че пожарът не се разраства и е локализиран…

Незнайно защо МОСВ пък издаде разрешение за изсичане на просеки днес, на третия ден от стихията.

А още по-рано пък, в далечната 2010, про-правителствения Монитор писа:

‘’Ново звено от три или четири вертолета Ми-17 за гасене на пожари и спасителни операции ще заработи до лятото на следващата година (2011). Това стана ясно вчера преди демонстрация за гасене на пожари на летище София. Звеното ще бъде към ВВС, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов…“

Дали ги има или не, не знам. Знам, че двата хеликоптера приключиха работа рано следобед, защото им се изчерпил летателният ресурс…

Така се държа властта тези дни.

Поздравления заслужава кметът на Бистрица, който минимум два пъти се беше качвал до огнището и, според мен, бе сред малцината адекватни в щаба, за разлика пожарникарите и лесничеите, които наистина се опитваха да направят всичко на терен и логистично.

Вижте видео репортажа ми:

Всички видео репортажи от вчера — ТУК.

24 comments

  1. Какво ще рече „изчерпал се летателният ресурс“? Свърши им горивото?

    1. Мисля, че цитирах правилно, но може и да греша. Има се предвид, че са изчерпили разрешения брой часове на ден… Мисля.

  2. Чудя се хората се делят на протестиращи и защитаващи правителството? Това ли са двата вида хора в България?
    И в клипчето се вижда че гори още огън, но не го гасите, а го снимате?

    1. А видя ли в клипчето двете прегорели, но стоящи дървета край огъня? Има рисков фактор, който не бива да се преминава. За това са самолетите… А ти беше ли горе да гасиш, прочее?…

      1. Ми не, не бях, защото нямам DSLR апарат и нямаше да станат качествени снимки.

      2. Излишно остроумие. Аз бях там. Помагах, колкото можеше при тези обстоятелства. Снимах, но това все още не е забранено нали?

        Забележка по същество имаш ли?..

  3. „Така се държа властта тези дни.“

    Как всъщност се държа властта тези дни? Аз казвам, че не си е свършила работата по една проста причина, че вместо един министър председател и двама министри да си седят по кабинетите и да правят това, за което сме ги назначили, те се разгелдисват по планините, защото ако не отидат на мястото и не дадат въпросните изявление, ще бъдат обвинени, че не са направили нищо 😀 …

    А всъщност властта е точно такава, каквито са хората. Вие не знаете, какво да искате от властта, а властта не знае кога как да реагира защото вие искате адекватна реакция, а не адекватно поведение, което всъщност е изграждане на система за реакция при бедствия. Опааа тази система не трябваше ли една министърка с турско име да я изгражда??

  4. На кратко – не сте свършили никаква работа, а само сте се пречкали на пожарникарите и те вместо да гасят са се грижили да не пострада някой от вас, да го извозят с камион или нещо такова. Другото е, че вместо да си носите маски, каски и всичко с което можете да сте си полезни сами чакате някой да ви го даде – нали сте доброволци? Организирайте се и когато правите нещо го правете, а не просто да се подпирате на лопатите си и да снимате и да се хвалите „и аз бях там, имам снимки и ще се тагна у фейсбука и в блога си“.

    Това е бедствие, а не детска игра. Не е мястото там на доброволци които не разбират от противопожарна дейност. Ако имаше хора които бедстват или беше земетресение – и аз щях да съм та, но там гори гора – а не хора. Защо трябва изобщо да пращаме доброволци които по-скоро пречат от колкото да помагат?

    Да сме благодарни, че няма жертви сред хората нарушили разпорежданията на полицията. За секунди могат да се обгазят или изгорят всички при подобно бедствие. А за тези които не разбирате от това – стойте си дома и снимайте от прозорците. Пак ще можете да се хвалите и да събирате LIKE-ове.

    1. „Neznam“, случайно да си чувал, че в други страни доброволците се организират превантивно; че се обучават преди да има бедствие, за да са подготвени; че когато, не дай Боже, има бедствие, те СА подготвени и отиват с нужната екипировка?

      Да си чул в България ГО да си върши работата, вместо да усвоява средства?

      Да си чул някой да е дарил, примерно, 500 работни костюма и 500 респиратора?

      Защо се опитваш да омаловажиш това, което няколко стотин души искат да направят ДОБРОВОЛНО?

      Знаеш ли ти, Neznam, че на 02 юли основната част от работата по просеките и транспорта на част от нужната техника са я организирали, извършвали и в голяма степен координирали доброволци и момчетата от Off Road България?

      Знаеш ли изобщо колко работа свърши пред очите ми едно момиче, което беше там цял ден, а единствената й подготовка бе, че работи в Природен парк Витоша?

      Или така си говориш, за да има и тролове в Интернет?…

  5. Забележка имам и е под формата на въпрос на който ти не отговори.
    „Чудя се хората се делят на протестиращи и защитаващи правителството? Това ли са двата вида хора в България?“

    1. Има много о̀си, по които могат да се разделят. Опитът ти да ги плъзнеш по оста „Левски-ЦСКА“ (за и против ГЕРБ) не е съвсем подходяща, но не бих казал и, че е грешна. Да, в известен смисъл, протестиращите и поддръжниците на ГЕРБ са символ на прогресивното и ретроградното…

  6. Благодаря за разказа. Помагането с гасенето настрана, от подобни разкази и видео материал ползата е огромна, защото помага на всички да добият реална представа за ставащото се. Още повече, че властта е напълно неадекватна в публичното си говорене (справка: http://www.bivol.bg/pilot-bg.html). Така че остроумния пич по-горе дето си стои вкъщи и тъжи, че няма фотоапарат, да си извади главата от задника.

    Вие прочетохте ли следния разказ на друг доброволец?

    http://www.cross.bg/1312260

    Изглежда сякаш другия доброволец е бил в групата на Дунчев? Можете ли да кажете няколко думи за условията около тази рекичка и дали според вас е можело да хеликоптерите да доставят помпите? От другия разказ изглежда, че тези помпи са могли изключително много да помогнат, и според мен трябва да се разследва внимателно защо това не е станало и дали става въпрос за невъзможност, некомпетентност и лоша организация, или дори умишлено затрудняване на екипите.

  7. Добър разказ, казвам го не защото е особено драматичен, а защото е истински и най-важното, защото съвпада по всички линии с разказите на други доброволци. Прави впечатление прочее, че всички доброволци са изумени от липсата на организация при „овладяването“ на пожара.

  8. Не се плъзгам по никакви оси. Убидни са ми такива квалификации. не съм привърженик на ГЕРБ , но не съм и еколог и от протестиращите. Какъв съм тогава?
    Това малко ми прилича на- Който не е с нас е против нас и на “ Ако не си играеш с мен не си ми приятел“

    1. Протестиращите не са „елколози“, а български граждани, недоволни от срастването на властта с олигархията и престъпниците… Ако това не разбираш, няма какво повече да обсъждаме. За съжаление…

      1. г-н Asen Genov , учудвам се защо не отговаряте само на един , но като че ли най-важния от всички към този момент въпрос а именно :

        „Изглежда сякаш другия доброволец е бил в групата на Дунчев? Можете ли да кажете няколко думи за условията около тази рекичка и дали според вас е можело да хеликоптерите да доставят помпите? От другия разказ изглежда, че тези помпи са могли изключително много да помогнат, и според мен трябва да се разследва внимателно защо това не е станало и дали става въпрос за невъзможност, некомпетентност и лоша организация, или дори умишлено затрудняване на екипите. „

      2. До колкото аз мога да знам, около 16:00 ч. Стана ясно, че няма къде да сменят кофата на хеликотера и да му сложат лебедка, за да спусне помпата. Трябвало да лети до незнам къде си и да отнеме 4 часа…

        По-интесно е защо нямаме техника, верижна и по въздух.

        А идеята да закарат помпата с муле е идиотска… 🙂

  9. А защо не ревнахме пред НАТО да ни изпратят един от онези техни военно-транспортни самолети, пренасящи спокойно по 4-5 тона товар…!? Нали и ние трябва да имаме някаква изгода от членството си там…

  10. Абе хора, докато си чешете езиците „за“ и „против“ и вие не знаете какво точно, гората изгаря и няма да се възстанови много години. Да, трябва да има подготвени доброволци, но няма – факт. Аз не гася, защото знам, че повече ще преча, отколкото ще помагам, но обичам гората, обичам планината и ме боли за това, което става. Поздравления за всички, които са могли да помогнат, защото аз познавам тази част от планината и действително терена е труден, а преходите дълги.

    Липсата на организация тепърва ще се бистри. Мен ме радва факта, че много хора обичат планината, важна им е и дават всичко от себе си. Евала на момчетат от Off Road България. И нека не плюем по пожарникарите, които са горе, те също си вършат работата със сърце. Другаде са логистичните проблеми и тях трябва да решава цялото общество … но след като се изгаси пожара.

  11. Хора спрете да се ядете един друг!Храна в магазина колкото искаш!Аз бях в групата на която незнайно защо ни беше забранено да се качим и работих наравно с кмета на Бистрица>Когато тръгнах нагоре бях на 90% наясно какво означава горски пожар,особено в иглолистна гора.Направо си е ужас.А който го е страх от мечки да не ходи в гората но и да не лае по хората които рискуаха живота си!!!По олигофренските ви коментари съдя че по цял ден се чудите за какво да се заяждате!Така ли оценявате труда на доброволците?По това че са направили една-две снимки?Еб…….ти….Приемам критики но само от хора които са били там и са видяли на място кой пречи и кой помага!А точно такива като теб Neznam са хората които пречат!Ти си седиш пред компа щот там ти е хладничко и нищо не може да те опари.ОК твоя си работа но ми е чудно какво щеше да коментираш ако беше горе и беше видял с каква радост ни посрещнаха пожарникарите!Питай всеки един от тях доколко сме им пречили като си толкова отворен!Да беше дошъл поне една кофа да преместиш вместо момичетата доброволки!Тъпак засрами се!!!!

Вашият коментар