Борисов v/s здравия [политически] разум…

След оттеглянето на кандидата за еврокомисар мнозина често повтарят, че всичко е добре, когато свърши добре. Да, но не всичко, което започва зле, свършва добре!

Политическата кариера на Румяна Желева, започнала с „летящ старт и мръсна газ„, бе покровителствана от Борисов, който сам определя критериите и квалификацията на хората и сам номинира и назначава на разни постове. Системата „пред мен се е доказал“ може и да работи в Банкя, но явно не проработи в Брюксел, а „сблъсъкът със стената“ бе унищожителен…

Политическата плесница през лицето на премиера бе болезнена, защото не я очакваше от „своите“, които отказаха да го подкрепят на всяка цена и до край и защото, за разлика от Банкя, в Брюксел има други правила. Политическата логика в Брюксел е различна от логиката на срещите в хола в Банкя. Там технологията е друга. Номинацията за еврокомисар можеше, ако не друго, поне да бъде обсъдена в България, преди да бъде „хвърлена на кучетата в Европа“…

Политическата логика и технология предполагат широк обществен дебат при всички обществено важни решения. Подобно обществено важно решение е промяната в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), особено, когато става дума за очевидна намеса в правата, свободата и личната неприкосновеност на гражданите.  Когато законодателната инициатива на ГЕРБ се свежда до възможността гражданите да бъдат профилирани, в резултат на действия на МВР, които могат да бъдат описани с една дума: РАЗУЗНАВАНЕ, общественият диалог не е само нужен, но и задължителен.

След казуса „Желева“ предстои да видим дали Борисов ще се подчини на здравия [политически] разум, а промените в ЗЕС са първата възможност за премиера да го прояви.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s