45 години „Пражка пролет“: България се извинява!

praha_68_2

Bulharsko se omlouva! България се извинява!

Да боядисаш в розово Паметника на съветската армия в София, под наблюдението на охранителните камери на МВР и общината, дори и да не си сам и да го направиш за по-малко от минута, се изисква смелост и решителност. Трябва да си воден от желание да направиш ясно и категорично послание.

Акцията е отговор на чешкия художник Давид Черни, който преди боядиса танка-паметник на Съветската армия в Прага розов. Днес всички видяхме българския отговор.

При условие, че именно такива акции, като предходната, „В крак с времето“, вкарват България в международния информационен обмен, не виждам проблем, даже смятам, че те може да са и част от кампанията за кандидатурата на София за културна столица на Европа.

praha_68_1

Praha 68: ИЗВИНЕТЕСЕБЕ!

С интерес да науча повече за мотивите на един от участниците в акцията по боядисването на ПСА в розово, зададох следните въпроси:

Екип или сам човек бяхте?

Отговарям само за себе си.

Не ви ли е страх, че ще ви разкрият по записите?

Не. Не съм направил нищо лошо. Това не е криминално деяние, това е акт на извинение, макар и много закъснял. Това е единствения начин, по който в момента може да се привлече вниманието на обществото към бруталното погазване на свободата и истината в българското общество. Това е единственият начин да изкрещиш чувствата си и болката си. Ако това е наказуемо деяние, значи зловещо сме го закъсали. Реакцията на обществото към това действие ще определи къде сме сега? Дали сме 2013 или далечната 1968, когато танковете премазаха свободата на чехословашкия народ.

Вие ли направихте инсталацията „в крак с времето“ преди време?

Не.

Тогава политически акт ли беше? Според вас? Отговорете, дори и да не бяхте вие…

Всичко е политика. Политиката това е да взимаш решения. няма неполитически актове. Политиката не е само партиите и представителите в народното събрание. Политика е да си гражданин, да имаш мнение, да имаш избор и да носиш отговорност. Всички сме политици по един или друг начин.

Сега политически акт ли е?

Мисля, че стана ясно какво имам предвид.

Какво е конкретното ви послание днес?

Вината не се поема с мезета, другари комунисти. Вината се поема с извинение. Свободата никога не може да бъде стъпкана. Дори и с танкове.

Розивият танк на Черни как го превеждате на български?

Жалки сте, смешни сте. Хуморът, спонтанността винаги ще бъдат по-силни от репресиите. И вече никой не се страхува от вас.

Трябва ли да бъде демонтиран ПСА?

Да. Мястото му е в музей, както в другите държави от бившия съветски блок.

Защо областният управител и приятелите на Русия в България бързат да „почистят“ ПСА?

Защото са комунисти.

Изкуство, протест, политика или просто хулиганство е боядисването на ПСА?

Красив начин да се дава израз на важните теми в обществото. Донякъде е и политика, както казах. Помним, че розовия танк, след Черни, беше изчистен, той беше задържан, но след това 20 депутати от Чешкия парламент отидоха и го боядисаха отново. И така си остана. Ние обаче нямаме такива депутати.

Правителството е червено, какво им казвате с розовия отговор на Черни?

Извинете се. Докато не го направите, винаги ще има някой който ще ви го напомня. Ако не ние, следващото поколение. Макар да предпочитам да не оставяме тази задача на тях. Дано успеем да я свършим ние.

Ще продължи ли паметникът да ни говори на паметни дати?

Да. Надявам се.

Към кого се обръщате чрез тези арт акции?

Към цялото българско общество. Също и към Чешката страна и към Словакия.

Кое налага у нас улицата да прави международна политика?

Наличието на министър на външните работи като Вигенин.

Защо МВР трябва да пази ПСА и от кого?

Не трябва да го пази. Никой не пази паметника на Левски, нали? Ако се стигне до там един паметник да бъде пазен и охраняван, значи той е изгубил легитимност.

Очаквайте интервюта и с други участници в акцията.

 

20 comments

  1. Мнението на EDIN анонимен подкрепящо едни има/няма 7 хиляди съветски танка и от 300 000 до 600 000 войници от пет страни водени от мнимия „указ“ около организацията на Варшавския договор, когато за едната „интервенция“ загиват повече от 100 души и стотици остават осакатени и ранени.

    Може да ти е тъпо, може и да си тъп, но България изпращаме танкова бригада с 33 танка, първи в листата за военна интервенция в Чехословакия, на какво отгоре? Защото сме били осакатено комунистическо топче срещу, което минало вече два месеца възставаме в името на това да изчистим шлаката от цялата Ни нация с последния влак за целта. Вникни в акцията с розовия паметник, г-н EDIN. Защото помниш ли колко се „изпопритеснихме“ миналия път щом го бяха „американизирали“ и „омерзили“, когато бърсаха пот по медиите да не отвергнат милите братюшки? Bulharsko se omlouva! #Bulharskoseomlouva!

  2. Паметникът на съветската армия окупаторка е обявен за демонтиране с решение на Столична Община от 1993. Защо все още не е изпълнено, питам аз?! Нищо не е осквернено, това е една незаконна сграда. Полицията НЯМА РАБОТА отпред, защото това не може да се нарече вандализъм и хулиганство дори. Незаконните сгради трябва да се бутат, не да се чистят!!! Г-н Генов, моля Ви, проверете как стоят нещата, и нека направим кампания да се изпълни предписанието, както е наредено от Столична Община. Не мога да го гледам това нещо там цял живот!

  3. Браво, Поздравление за хубавата идея и за смелостта !!!
    Колкото и да ти дават етикети на „хулиган“, „вандал“ и т.н. знай че мислещата част на България се гордее с теб !

  4. Интересно защо, например, Г-н Генов не направи и своя „артистичен подвиг“ и на паметника на американските летци бомбардирали София, да речем, на някоя годишнина от участието на българския контингент в окупаторските войни в Близкия изток и да „поднесе извиненията на българския народ“ към потърпевшите страни и народи ?

  5. Удивително точни отговори на зададените въпроси!

    Паметникът на американските летци се намира на територията на американското посолство (т.е. тя е под юрисдикцията на американското правителство). Поради тази причина САЩ имат законно право да уреждат територията на своето посолство както намерят за добре, включително и с паметници на своите загинали бойци в война, в която България е страната, която е инициирала обявяване на война на САЩ, а не обратното. Американците никога не са били окупатори на тази страна и едва ли някога ще проявят желание да бъдат такива.

    ПСА се намира на суверенна българска територия. Той не е на територията на руското посолство или друго посолство на бившия СССР. СССР е инициирал с нищо непредизвикано обявяване на война на България, вследствие на което със своята СА я окупира за години докато установи удобно марионетно диктаторско управление в страната, а без съд и присъда загиват и безследно изчезват десетки хиляди българи – цветът на българската интелигенция е унищожен, а нейните имоти са незаконно заграбени от комунистически партийни „величия“. Всичко това прави ПСА исторически алогичен, нелеп и смешен. Сега, боядисан в много подходящ цветови тон, ПСА изглежда като забавна скулптурна карикатура на окупатора (в случая дали окупираната страна е България или Чехословакия вече няма особено значение – окупаторите винаги изглеждат смешно).

  6. Оказва се, защо ли не съм изненадана въобще, че организаторът на PRотестите Асен Генов, ЗНАЕ кой е „анонимният“ уж извършител на свенливото порозовяване на паметника на Съветската армия И ДАЖЕ е успял да вземе лично интервю от него… Абе този Асен за какви ни мисли 😉
    #PRотест

  7. Знаете ли в какво състояние е паметникът на мл. сержант Николов, който е убит по време на събитията?

Вашият коментар