#ДАНСwithme: за подкрепящите ни 80 процента

danswithme_day_one

Неизвестен автор

80% искат предсрочни избори; 65% определят протеста #ДАНСwithme като справедлив; 51% го подкрепят. (клик)

Това е основата, на която трябва да стъпят всички, които коментират протеста критично, или доброжелателно.

За просто плюещите няма нужда да говоря. Те са впечатляващи с две неща: едните, със своята систематична и методична сервилност към силните на деня. Другите са характерни с необяснима си омраза към протестиращите, желаещи положителна промяна. Защо първите плюят омразните им „протестъри“ е ясно — money makes the world go round. Защо вторите, претендиращи да са велики стратези и анализатори, ефективно работят за провала на протестната вълна в България — това е необясним за мен феномен.

Моята цел и разбиране, с което се асоциирам с протестите, е желанието ми да съм полезен за процес, който е сред най-значимите неща, случващи се в България, след 10.11.1989-та.

Последните 24г. на пост-комунистическо, криминално битие раздели България на две.

Едната част, заради икономическата зависимост, от която не им се дава шанс да се измъкнат, или заради тоталната дезинформация, в която са държани от своите политически лидери, се лута в избора между едни и същи поизстинали политически ястия. Тази част лесно залита и към силно претоплената, с леко кисел дъх манджа на поредното „ново лице“, „месия“ и „спасителна алтернатива“. Бареков, Валери Симеонов и други подобни, се готвят да са поредната патерица на някоя от удобните партии – символи или на клиентелизма, или  на олигархичните зависимости.

Втората част е на информираните и непримиримите, които, разполагайки с цялата достъпна в медиите и Интернет информация, са направили своя съзнателен и мотивиран избор и се обявяват ефективно или принципно в подкрепа на протеста #ДАНСwithme и искането за оставка и предсрочни избори.

Добрата новина е, че втората част става все по-голяма. Расте, благодарение на неприкрито наглите действия на партийните елити. За тези 80% говоря. За тях няма съмнение, че мафията в България е завзела държавата и, че партийните върхушки са като плевел — зависими протежета или директни представители на олигархията, които задушават икономиката, политиката и обществения живот у нас.

За тези 80% е важно протестът да успее, а успехът се състои само в две неща: Оставка и предсрочни избори.

А аз лично смятам, че сред перспективните действия, с които може да бъде разбит посткомунистическия олигархичен картел, завзел политически и икономически страната, са следните напълно изпълними цели:

 • Засилване на мажоритарния елемент в изборите, чрез преодолим преференциален праг, позволяващ на избирателите да подреждат партийните листи. Между 0% и 5% максимум;
 • На местно ниво, аз бих защитил дори връщане на избираемостта на районните кметове в София, Пловдив и Варна;
 • Облекчаване на режима на регистрация на партии и граждански инициативни комитети за участие в избори, най-малкото, по отношение на необходимия брой подписи;
 • Регулация и ограничаване на платената политическа пропаганда в обществените и частните медии. Зрителят трябва да знае кога го облъчват с платена пропаганда и кога не. Личната ми увереност е, че всяка форма на платена политическа пропаганда трябва да бъде забранена. В краен случай — приравнена като условия изцяло с комерсиалната реклама;
 • Промяна в закона за политическите партии, с която партийните субсидии трябва да бъдат намалени значително и да преминат в post-payed режим при ясна и стриктна регулация и контрол на разрешените и направените разходи;
 • Проблемът с медийната собственост трябва да бъде решен един път завинаги, при което собствеността на медиите трябва да стане ясна и прозрачна, а възможността за скрито притежание, чрез офшорки — премахната законодателно;
 • Трябва да бъде решен и проблемът с медийната концентрация, като в това число влиза и казусът с цифровизацията, по който срещу България има предприети правни действия;
 • Сред въпросите, които трябва да бъдат решени, в противодействие на медийната концентрация (медийния монопол, около медиите на Пеевски) е и въпросът с финансирането на медийния могул от КТБ на Цветан Василев;
 • Постепенно намаляване на концентрацията на държавните пари в КТБ, започнато от служебния кабинет на М. Райков. За сведение, тази концентрация нарасна за последните два мандата — на тройната коалиция и на ГЕРБ;
 • Законодателно ограничение на възможността за сключване на всякакви договори и сделки с офшорни компании, по които държавата или общините са страна.

Вероятно има и други точки, но тези, ако бъдат изпълнени от следващото Народно събрание и нов Министерски съвет, след предсрочни избори до края на 2013, това ще е едно добро начало, което ще пропука полит-икомомическия картел, завладял България.

#Оставка!

13 comments

 1. РБ срещу ГЕРБ е мотива сега. Първо изгонихме левите хора от протеста, сега ГРОБаджиите, накрая партийните „агенти“ на РБ и то кой ще остане? Точно така – Пеевски и компания ще останат!

   1. Сори – коментара беше зa коментара на „fresh cuts of life“.

    В крайна сметка не забравяйте, че един сериозен процент от хората гласували за Атака и БСП са ПРОТИВ това правителство. Всички гласували за ГЕРБ са против това правителство, а всички гласували за Костов и Кунева са дали около 2/3 то гласа си за това правителство – мм кофти изборна система? 😉 Та всички гласували за Костов и Кунева и разни други са ПРОТИВ това правителство. Та ако може първо да махнем мафията, а после да правим предизборна кампания. Иначе аз лично ще се радвам всички които са против Олигарски да дойдат поне един път в един ден и политиците да не стоят най-отпред а да застанат най-отзад но да покажат с личен пример че подкрепят протеста. Защото ако за оставката на Орешарски нямаме консенсус, не знам наистина какво ще правим след едни избори където нито РБ нито ГЕРБ ще имат над 20-30% самостоятелно. Не че избори до дупка е по-лош вариант от Олигарски …

 2. Иначе към статията мога да добавя, че не трябва да се изпуска Васил Божков като топ олигарх – той е доста НАД Цв. Василев и Пеевски взети заедно. Беше обслужен от правителството още в първите дни, и това някак си остана полу-забелязано от протеста.

 3. „Последните 24г. на пост-комунистическо, криминално битие раздели България на две. “
  С такива приказки и мен ще ме изгоните от протестите.
  Битието през 1991-1992, 1997-2001 и 2009-2013 не е същото като битието при управленията на комунягите!!!!

 4. „За тези 80% е важно протестът да успее, а успехът се състои само в две неща:
  Оставка и предсрочни избори.“

  Всяко друго искане е разводняване и обезсилване на протеста в услуга на властта чрез партийна пропаганда за нечия политическа програма.

  Хората се обединяват пред общата заплаха и общия проблем.
  Желаното бъдеще не може да ни обедини, защото всеки си го представя по свой начин.

 5. Aсене, грaдивните критици нa ПМ сa aктивно протестирaщи с грaждaнскa позиция – не ги слaгaй нa едно с A. Кутев и ултрa Боко феновете! Нaвярно си спомняш, че в нaчaлото нa многолюдните протести мaлкa чaст от протестирaщите скaндирaхa пред центрaлaтa нa Герб. Хорaтa, които подминaвaхa Герб го прaвехa с ясното съзнaние, че не е сегa моментa дa се делим по оценкaтa си зa предишното упрaвление. Рaзбирaм, че зa теб товa е неприемливо, зaщото е дaлеч от идеaлa зa Бългaрия кaто модернa стрaнa. Но е фaкт, че по тaзи плоскост се рaзцепихa протестирaщите и товa е жaлко. Трябвa дa измислите кaк отново дa приобщите мнозинството към протестите и дa се преодолее товa непродуктивно противопистaвяне.

  1. Трябва да има екшън 🙂 Никой не му се разхожда в скромна компания от няколко стотин човека от МС до НС, всяка вечер. Супер яко се пилеят ресурсите по този начин.
   Прави се национален протест – за мен най-добър ден е Четвъртък. Призовават се хорат ав цялата страна да излезнат по места и във всеки голям град да има хиляди на протест пред общините. Ама това се прави седмица две по рано за да научат максимално голям брой хора за инициативата. Друга възможна дата е 22-ри, когато властта, ще неще трябва да се покаже пред хората. Обаче нещо не виждам протестна мрежа да приканва, за такъв масивен протест. Или сигурно ще започне кампания на 21-ри … така не става. Още повече след 3 месеца протести очакванията че някой има излишна отпуска или свободно време да ходи на дневни блокади на парламента е смешно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s