#Козлодуй: Будалкат ли ни Стойнев и Орешарски за преговорите с Уестингхаус?

Законът за енергетиката казва, че „Енергийната политика на страната се провежда от министъра на икономиката и енергетиката. Министърът на икономиката и енергетиката определя необходимите нови мощности за производство на електрическа енергия и обнародва описа на необходимите нови мощности в „Държавен вестник”. (чл. 4 (2) т.5)

Чл. 46 (1) от същия закон обяснява условията, при които се организира конкурс за нови мощности, а именно: „Конкурс за необходима мощност за производство на електрическа енергия се провежда само в случаите по чл. 4, ал. 2, т. 5 за изграждане на нова или за предоставяне на съществуваща мощност. Спечелилият конкурса участник се определя за титуляр на лицензията, съдържаща задължение за изграждане, в случаите на изграждане на нова мощност“.

А самият закон цели да създаде на предпоставки за:

 1. качествено и сигурно задоволяване потребностите на обществото от електрическа и топлинна енергия и природен газ;
 2. енергийно развитие и енергийна сигурност на страната при ефективно използване на енергията и енергийните ресурси;
 3. създаване и развитие на конкурентен и финансово стабилен енергиен пазар;
 4. енергийни доставки при минимални разходи.

Това са условията, при които би трябвало да се водят преговори за нови ядрени мощности в България.

Да видим поведението на министъра на икономиката и енергетиката, г-н Стойнев. В свое интервю той твърди:

„…Ще подготвя доклад, който ще бъде предаден на министър-председателя, внесен на заседание в министерски съвет и се надявам да бъде одобрен. Следващата стъпка ще бъде да се създаде мандат за преговори на българския енергиен холдинг с „Уестингхаус“ и ако всичко върви по начина, по който аз си го представям, до 6 месеца вече трябва да имаме изграден и финансов модел. Но тук имах среща и с ръководството на „Ексимбанк“, които изразиха своята готовност за финансиране на проекта…“

Т.е. Стойнев декларира готовност на кабинета да изготви мандат за преговори с Уестингхаус. В същото интервю обаче Стойнев очертава и сценарий за евентуален договор с Уестингхаус:

Договор може да бъде подписан в края на следващата година, което означава, че в началото на 2014 година може да бъда направена първа копка. Това е възможно най-краткият срок, за който може да бъде даден старт на строителството. Но преди строителството има много работа, която трябва да бъде свършена и която отнема нужното време.

Т.е. Стойнев, въпреки, че не е имало обществен дебат за необходимостта от нови ядрени мощности; за сигурността и рисковете от ядрената енергетика; за минималните цени на доставките на електроенергията; за качеството и сигурността на задоволяването на потребностите на обществото; без да сме наясно дали и какви „нови мощности са определени от министъра“; без дори да сме прочели евентуалните условия по бъдещия конкурс, Стойнев заявява в трето свое интервю, че:

Водеща: Но сме ви поканили за „Уестингхаус” (Westinghouse). Основно за „Уестингхаус” (Westinghouse) ви поканихме. Нека да го изясним в детайли.
Драгомир Стойнев: Така. В сряда преди отпътуването ми за САЩ, аз получих мандат от правителството да отида да се запозная с технологията, да се запозная именно с този реактор.
Водещ: AP 1000?
Драгомир Стойнев: Разбира се, да. С мен бяха специалисти, които разбират именно от тези технологии.

Та, дали не сме свидетели на поредната „врътка“, която управляващите са ни подготвили, договаряйки поредната „далавера“ зад гърба на обществото, при напълно неясни условия и в противоречие с волята и интереса на обществото? Да припомним ли, че само 851 хиляди декларираха съгласие нови ядрени мощности да бъдат изграждани в България…

2 comments

 1. „Драгомир Стойнев: Така. В сряда преди отпътуването ми за САЩ, аз получих мандат от правителството да отида да се запозная с технологията, да се запозная именно с този реактор.“

  Детайл: Мандат се дава с решение на МС. Решенията са публични. Такова решение няма.

 2. @Пейо:

  Защото ни лъжат с Южен Поток, лъжат ни и сега с Козлодуй, ще ни лъжат и за Белене…

  Защото решенията и договорите се сключват в пълен мрак, при пълна непрозрачност, и целта е просто да се загърбим с нови милиарди държавни заеми, които всички ние ще изплащаме – докато Орешарски и Ко. ще почиват с парите от комисионните си някъде на Хаваите… 😦

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s